Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 24 февруари 2015 г.

Постни ястия




 Постни ястия

(Рецептите за всяко ястие ше намерите във връзката   до снимката )


Лесни спагети с гъби и зелен фасул




Патладжан на фурна, пълнен с печени чушки и орехи


Праз с ориз и картофи на фурна




Кафяв ориз със стафиди и орехи




Ориз с праз и зеленчуци - постно , но много вкусно



Нахут със спанак, праз и гъби








Нахут с азиатски привкус



Постни сарми от кисело зеле на фурна , с плънка от ориз, орехи и стафиди






Боб с кисело зеле и цвекло








Праз с ориз на фурна






Картофи с праз - идея за бърза вечеря






Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно




Много вкусен зелен боб с подправки и сос





Тиквички печени на фурна













Две рецепти с киноа и зеленчуци











Червена леща с ориенталски аромати



Постна супа със спанак и гъби








Постна супа със сушени гъби



Крем супа от спанак и картофи




Крем супа от тиква и картофи







Зеленчукова крем супа - броколи , праз, картофи



Една постна зеленчукова супа с карфиол





Спачена супа с ориз




Доматена супа с печени чушки



-печени зеленчуци по испански

 

Фокача(пърленка) с бадеми , стафиди и розмарин




Кокосово-шоколадови кексчета(постно)




Постни мъфини(кексчета) с ядки и сушени плодове







Постни мъфини с локум и орехи





Постни бонбони от сушени плодове и ядки






Постна баница с праз








Баница с тиква (тиквеник)






петък, 20 февруари 2015 г.

Палачинкова торта от навити палачинки със сладко и ванилов крем



Много често сервирам палачинките с крем.Виждала съм палачинкови торти в мрежата и ето и моят вариант! Плачинките са с тесто по избор, завити са с пълнеж от два вида сладко и са заляти с ванилов крем!



Продукти
за форма 25/10 см
за палачинките - 10 бр. с диаметър около 20 см
2 яйца
1,1/3 ч.ч. брашно
400 мл прясно мляко
100 мл вода
щипка сол
ванилия
олио за пържене
масло за намазване
крем
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 п. ванилия(1 шушулка)
3 яйца
2 с.л. с куп брашно( 3 равни)
50 г масло

 Време за приготвяне:
- за подготовка - 5мин
- за готвене - 50 мин.
  Приготвяне
Формата се застила с фолио за свежо съхранение като се оставя отстрани повече, да виси.
Сместа за палачинките се разбива с тел или миксер, най-напред яйцата, следтова малко от млякото, брашното, остатъка от течностите , солта и ванилията.
Тестото трябва да е гладко с консистенция на гъста боза.
Първата палачинка е за проба, ако е необходимо се добавя брашно или вода.
Тиганът се намазва с олио и се пържат палачинките, от  двете страни.Аз мажа с олио тиган през 2-3 палачинки.
Всяка от готовите палачинки се намазва с масло.
За крема най-напред се разбиват яйцата и захарта в малка тенджера.Прибавя се около 100 мл от млякото и брашното , разбърква се много добре до гладкост.
В отделен съд се загрява млякото  и след това внимателно се изсипва при яйцата като се бърка непрекъснато.Вари се на слаб огън до сгъстяване, отнема до 5 мин. Накрая се добавя маслото, нарязано на кубчета и ванилията.
Оставя се крема да изстива.
Палачинките се навиват с избрано сладко на стегнато руло.
На дъното на формата се изсипва част от крема, изчаква се да започне да стяга и отгоре се подреждат половината палачинки.
Заливат се с крем и се реди втория ред палачинки.Завършва се с малко крем.
Сладкишът се покрива с висящите части от фолиото и се оставя в хладилник за 5-6 часа.
Изважда се и се обръща в подходяща чиния.Формата се отстранява.
Украсява се по желание.


вторник, 17 февруари 2015 г.

Ягодов чийзкейк



Първият чйзкейк, който направих беше ягодов, преди 3 години! От тогава опитвам и усъвършенствам рецептите за този любим за нашето семейство сладкиш.Придържам се към така наречения чийзкейк "стил Ню Йорк", което ще рече печен.


В блога ще намерите рецепти за
Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура
Кокосово- ябълков чийзкейк с хрупкава карамелена коричка
Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел
Лимонов чийзкейк със сметанова заливка
Портокалов мини чийзкейк в микровълнова фурна
Тиквен чийзкейк
Мини чийзкейк с извара


Продукти
за форма 22 см
12 порции
за основата
150 г маслени* бисквити -Роден край
70 г ядки *(по избор)
30 г захар
30 г масло
чийзкейк
3 яйца
4 с.л. захар
2 с.л. нишесте
ванилия
1/2 лимон - кората и сока
675 г крем сирене(тип Филаделфия)
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. ягодово желе
украса
10 бр. пресни ягоди
50 мл вода с 1 с.л. захар
1 ч.л. желатин
Време за приготвяне:
 - за подготовка - 30 мин.
 - за готвене - 60 мин.
изчакване - 12 часа
Приготвяне

на основата


Ядките се смилат в блендер заедно със захарта.
*Аз използвах микс.Най-добре се получава с бадеми. Ако бисквитите не са маслени трябва да се удвои количеството масло.
Прибавят се натрошените бисквити и се смилят заедно.Изважда се в купа и се налива разтопеното масло, разбърква се с шпакла до получаване на еднородна пясъчна смес.
Сместа за основата се разстила по дъното и стените на форма с пръстен.Притиска се с помощта на чаша.
Основата се пече за 8 минути на 175 С до златисто.Трябва да се наблюдава защото може бързо да изгори.времето на печене зависи от дебелината.
Тавичката се изважда от фурната и се оставя да изстине.







За чийзкейка най-напред се разбиват яйцата и захарта.
Прибавят се нишестето, лимоновия сок, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Разбърква се.

Добавя се крем сиренето, всичко се разбива до гладкост с миксер.
Накрая се примесва леко разбитата сметана.
Кейкът се изсипва върху изстиналата основа.
Ягодовото желе се слага с лъжица на няколко места отгоре върху млечната смес.С помощта на лъжица се оформят шарки.  Тавичката се поставя в загрята на 200 С фурна.
Пече се 8 минути и температурата се намалява на 160 С.
След 50 минути фурната се изключва,кейкът е готов, когато в средата все още леко мърда, а отстрани е стегнат,  сладкишът остава във фурната за около 2 часа при затворена врата.
След това чийзкейкът се покрива и се оставя в  хладилник за 10 часа.
Изважда се от формата и се украсява по избор с пресни плодове, ягодово сладко и сметана.
украса
Ягодите се почистват и нарязват.
Водата и захарта се завират в дълбок съд, прибавя се желатинът и се разбърква до пълното му разтваряне.Съдът се отдръпва от огъня и ягодите се потапят в захарния сироп.Изваждат се сиропа преди да започне да изстива и се подреждат върху чийзкейка.



сряда, 11 февруари 2015 г.

Крем пита от бутер тесто с ягоди




Продукти 
за 6-8 порции
300 г готово бутер тесто
крем
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
40 г нишесте(4 с.л.)
120 г захар или на вкус
ванилия
40 г масло
3-4 с.л. сладко от ягоди
 Време за приготвяне:
 - за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 20 мин.
Приготвяне
крем
Отделя се 1 каф. чашка от млякото и останалото се слага да заври.
Жълтъците се разбиват със захарта, прибавя се нишестето и отделеното студено мляко.
Смесват се топлото мляко и жълтъците, разбърква се и се вари на котлона до сгъстяване - около 6-8 мин. Накрая се прибавя нарязаното на парченца масло.Кремът се разбърква добре, покрива се с фолио и се оставя настрани.
Тестото се разстила и леко се разточва.Оформят се 2 правоъгълника, като единият от тях се нарязва на квадратчета.



Пече се за 8 минути на 200 С с вентилатор.
Изважда се и се подрежда сладкишът - най-отдолу плътният правоъгълник, отгоре  крем, сладко, следват изпечените квадратчета.
Оставя се в хладилник за няколко часа.
В моя случай не   дочаках да стегне крема и на снимките се вижда как се разтича.По-късно вече беше стегнат и плътен, можеше да се реже.





Не пропускайте новите публикации!

Follow