До сега шният ми опит с аспержите се ограничаваше до консервираните и не бях особено въодушевена. Напоследък зеленчуковите магазини, поне в нашия град, се престрашиха да зареждат по-разнообразни плодове и зеленчуци и попаднах на пресни аспержи.
Останах приятно изненадана от вкуса на прясно приготвените аспержи и разбирам защо е любим деликатес за много в Европа и Америка.Ще приготвям по-често, още повече , че са много полезни и нискокалорични!
Рецептата, която избрах е възможно най-лесната защото ми отне точно 15 минути ! източник
Другият вариант е аспержите да се залеят със соса.Останах приятно изненадана от вкуса на прясно приготвените аспержи и разбирам защо е любим деликатес за много в Европа и Америка.Ще приготвям по-често, още повече , че са много полезни и нискокалорични!
Рецептата, която избрах е възможно най-лесната защото ми отне точно 15 минути ! източник
Продукти
за 2-3 порции- 350 г аспержи
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. брашно
- 2-3 с.л. готварска сметана
- 1 ч.л. дижонска горчица
- лимонов сок, черен пипер, сол, чесън
Калории - общо 315 Какл
за 1 порция 105 Ккал
Приготвяне
- аспержите, в случая зелени, се отчупват в долния край с ръка и се измиват
- (важни сa големината, цялостта и цветът на зеленчука - за зелените най-добре е да са с диаметър малко над 1 см)
- в дълбок съд се завира вода с малко сол
- зеленчукът се пуска във врящата вода за 6-8 минути и веднагa след това бързо се охлажда
- отцежда се и се разпределя в чиниите за сервиране
- в малка тенджерка се загрява маслото и в него се запържва брашното
- добавя се на части около 100 мл вода, още по-добре е бульон , сметаната и горчицата
- разбърква се добре и се вари 2-3 минути
- овкусява се с лимонов сок(оцет), черен пипер и чеснов прах