Блогът вече е пълен с шарлоти :)
Шарлота с извара и сладко
Малинова шарлота
Ягодова шарлота
Плодова шарлота с крем сирене и сметана
Още ягодова шарлота,
ноо нямаше шоколадова! Бързам да поправя пропуска!
Сладкишът е специално предназначен за любители на шоколада.Пълнежът е от маскарпоне крем и нежен шоколадов мус. Идеята с крушите я има
тук , под формата на
Торта шоколадов мус с круши и тези дни попаднах на страхотни круши и си спомних за този много шоколадов вариант . Може да се приготви с други плодове - пресни или от компот, по избор.
Продукти
за форма с диаметър 24 см
12-16 порции
250 г бишкоти
100 мл мляко с кафе и 2 с.л. захар за напояване
5 круши
150 мл вино и 150 мл вода
100 г захар
2-3 зърна карамфил
2-3 зърна кардамом
1 пръчка канела
сок и кора на 1/2 лимон
бял крем
2 жълтъка
2 с.л. захар
50 мл от течността, в която са врели крушите
ванилия
180 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар
200 мл сладкарска сметана за разбиване или заквасена
2 с.л. чиа или 5 г желатин , разтворен в 50 мл течност
шоколадов мус
2 жълтъка
2 с.л. захар
ванилия
200 г маскарпоне
200 г шоколад
150 мл сметана, ако не е сладка предвидете 2-3 с.л. захар
Приготвяне
Най-пред се приготвят крушите.Ако имате компот, можете да си спестите тази стъпка.
Плодовете се белят, почистват, разрязват се наполовина и се варят във сместа от вино, вода, захар и подправки до омекване.Времето зависи от степента на зрелост на плода.(10-20 мин)
Изваждат се, сиропа се прецежда и се оставят да изстинат.
Бял крем
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване, смесват се с течността и ванилията и се варят на слаб огън(на водна баня) при непрекъснато разбъркване докато кремът започне да се сгъстява. Не трябва да завира. Отнема около 7-10 минути.Прехвърля се в друг съд за по-бързо изстиване.Ако ще ползвате желатин, най-напред се поръсва върху 50 мл от течността, в която са врели крушите, след като набъбне се загрява на микровълновата за 30 сек и се смесва с горещия крем.
Маскарпонето се разбърква с пудра захар и се прибавя към изстиналия яйчен крем с внимателно разбъркване.
Сметаната се разбива и също се добавя към крема с внимателно разбъркване.
Накрая се примесва и чията, ако използвате. Тя има леко желиращ ефект, тъй като поема течността и набъбва.
Шоколадов мус
Последователността е същата - най-напред жълтъците със захарта, загряване на водна баня, прибавя се шоколада, бърка се до пълното му разтопяване. Сметаната се разбива, внимателно се смесва с маскарпонето и изстиналия шоколад.
Оформяне на тортата
Изрязва се кръг от хартия за печене с желания размер.Около него се поставя ринг за торта.
Бишкотите се подрязват и се напръскват(намазват) с приготвеното сладко мляко с кафе.Подреждат се покрай стените на формата.Дъното се покрива с изрезките и ако е необходимо цели бишкоти, които също се сиропират с млякото.
Върху сиропираните бишкоти се изсипва белия крем.Оставя се за малко в хладилник за да стегне.
Върху белия крем се подреждат плодовете, а върху тях се изсипва шоколадовия мус (най-лесно е да се сложи в пош и да се шприцова с голям накрайник).
Сладкишът е готов, остава да престои няколко часа в хладилник и да се украси.
Аз съм използвала една цяла поширана круша, нарязана като ветрило.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби