Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

събота, 28 декември 2013 г.

Лимонов чийзкейк с шоколадова глазура




Това е по-големият брат на Лимоновия чийзкейк от тази публикация , с нова премяна ! Там има постъпкови снимки.
Продукти 
Форма с диаметър 26 см
16-20 порции

За основата
90 г бадеми(други ядки)
2 с.л. кристална захар
250 г бисквити (крекер)
100 г масло
1 п. ванилова захар
2 с.л. какао на прах
3 с.л. кафява пудра захар(бяла)
Лимонова кора от 1 лимон, настъргана на дребно
За пълнежа
700 г – 4 оп. Сирене Филаделфия
500 г  – 4 оп.  крема сирене
(може да се използва само единия вид сирене, както и в комбинация с извара и/или маскарпоне)
220 г пудра захар
1 лимонова есенция
80 мл лимонов сок(от 2 лимона)
5 яйца
1 есенция ванилия
3 с.л. брашно
Глазура
130 г шоколад
100 мл течна сметана 30 %
Приготвяне
основа
Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно
Бисквитите се натрошват  и се добавят в блендера
Всичко се смила до еднородна смес
Прибавят се какаото, пудрата захар, лимоновата кора и ванилията
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула)  до получаване на еднородна смес
Дъното на форма с откопчаващ се пръстен се застила с хартия за печене
Бисвитената смес се разпределя във формата за печене по дъното и стените на равномерен пласт като се притиска с помощта на стъклена чаша
Пече се в предварително загряна на 200 С фурна за около 8-10 минути
Изважда се и се оставя настрани да изстине
Пълнеж
Сирената се разбиват с миксер заедно със захарта до гладкост
Изсипва се лимоновия сок и се разбърква
Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се бърка до пълното му усвояване
Добавя се брашното, лъжица по лъжица, ванилията, лимоновата есенция
Получената смес се изсипва в изпечената основа
Пече се 10 минути на 200 С, намалява се до 160 С и се пече още 50 минути без да се отваря
Проверява се чрез леко разклащане на формата – трябва да мърда леко, сякаш в средата е сурово
Оставя се за още 2 часа в изключената фурна и след това се изважда на студено
(може сладкишът да се извади веднага, но съществува риск от втвърдяване и напукване, което не е лошо защото така или иначе се покрива с глазура)
Изважда се от формата след  пълното изстиване на сладкиша, най-добре на другия ден
(колкото по-мазни сирена се използват, толкова по-кремест е сладкишът, ако преобладава изварата се получава по-сух)



Глазура
Сметаната се загрява за 30 секунди в микровълновата печка
Шоколада се раздробява с нож и се слага в затоплената сметана
Бърка се до пълното разтваряне на шоколада, още веднъж се загрява за 30 сек.
Глазурата се изсипва в средата на сладкиша и се оставя да се разтече като леко се разклаща
оставя се да се охлади
реже се с топъл нож



18 коментара:

  1. Честито Рождество Христово,Соня !
    Да бъде благословен домът ви!
    Да има здраве,благополучие,разбирателство,обич и доброта!
    Не мога да не намина отново да му се насладя на този чаровник,а и какъв габаритен е самооо!Като един голям любител на чийза го оценявам по достойнство и съм убедена,че е греховно вкусен!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси! Твоята похвала ме прави щастлива!

      Изтриване
  2. Сонче, честито Рождество! Желая ти да си здрава, много здрава и още по-здрава. ;) Друго по-важно няма за мен. Нека обич и благоденствие изпълват дома ти. А чийзкейкът... Май това ще е превъзходен избор за мен. Идеален вкус и баланс, направо се размечтах...
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, страхотен и много красив чийзкейк си направила! Поздравления и за посещаемоста на блога ти!
    Пожелавам ти една щастлива и още по-успешна нова година изпълнена с късмет, здраве и любов!
    Наздраве! Весела новогодишна нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. ЧНГ Сонче. Пожелавам ти много здраве, успехи и нови начинания през новата година. Чийзкейкът е разкошен!Обожавам всичко с лимон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Ани! не случайно е второ издание , и аз обичам лимонови десерти!

      Изтриване
  5. Красива и апетитна гледка е този чийзкейк :)
    Честита Нова година Сонче, с пожелание за здраве, щастие и незабравими моменти!

    ОтговорИзтриване
  6. Вълшебно изглежда,
    много красиво и нежно изкушаващо предложение, Соня!
    Да е честита 2014, по - добра, по-щедра и вдъхновена!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...