Харесвам италианското панетоне и си купувам и за Коледа и за Великден.
Тази година се престраших да направя сама този кекс с мая.
Казвам кекс защото тестото е много меко, не се меси с ръка и не се сплита, това е разликата от козунака.Но пък е с мая и с характерните за козунака яйца, масло, аромати и пълнеж от сушени плодове.
Направих и мини панетоне във формички за крем.
Панетоне е италиански сладък хляб с произход от областта на Милано.Има дълга история още от времето на Римската империя. С него са свързани и легенди за любов и спорове за авторство.Може да се прочете в уикипедия.
Постъпкови снимки няма защото не очаквах, че стане толкова вкусно и с добра форма още от първия ми опит.
Продукти
за форма с диаметър 20 см
или за една форма с диаметър 16 см и 4 малки формички
540 г брашно*
200 мл прясно мляко
2 яйца + 2 жълтъка
150 г захар
1 с.л. мед***
10г суха мая
кора от 1 лимон
кора от 1/2 портокал
1 с.л. лимонов сок
1 есенция ром
1 бурбонска ванилия
1 с.л. коняк
1/2 ч.л. сол
125 г масло
280 г сушени плодове, микс
(стафиди, червени боровинки, вишни)
отгоре
2 с.л. белтък
1 ч.л. пудра захар
1 ч.л. нишесте
2 с.л. счукани лешници
цели бадеми
* количеството на брашното варира според големината на яйцата
** в няколко рецепти видях да се добавя нишесте и реших да пробвам, но не намирам някаква разлика, така че може да се направи само с брашно
*** медът добавя специфичен вкус и аромат, но променя цвета на сладкиша към по-тъмен, така че може да пропуснете, ако искате светъл жълт козунак
Калории - общо
за 1 порция
Приготвяне
брашното се измерва и пресява
закваска
- млякото се затопля за 1 миннута на микровълнова
- маята се разтваря в топлото мляко, добавя се 1 с.л. от захарта и около 1/2 ч.ч. от премереното брашно, разбърква се и се оставя да втасва на топло (докато се надигне и "шупне")
- в купата на миксера се разбиват яйцата, жълтъците и захарта
- прибавят се настърганите портокалова и лимонова кора, медът, лимоновия сок, ванилията, ромовата есенция, конякът и солта
- добавя се надигналата се закваска, разбърква се
- прибавя се брашното и се разбърква с бъркалките за тесто до пълното хомогенизиране на сместа
- маслото трябва да е много меко, ако е необходимо се затопля за малко
- прибавя се на части с непрекъснато бъркане до пълното му поемане от тестото
- получава се много меко тесто, което почти не може да се меси с ръце
- прехвърля се в намаслена дълбока купа,покрива се и се оставя да втасва до УТРОЯВАНЕ на обема, толкова време , колкото е необходимо
- (има много рецепти с дълго втасване в хладилник!, аз го направих в печката в затоплена фурна)
- през това време се приготвят формите
- дъното се маже с масло или се покрива с кръгче от хартия
- според обиколката се изрязва двойна(сгъната) лента от хартия за печене и се оформя на цилиндър, който да може да се постави плътно вътре във формата и да стърчи от нея.Височината на цилиндъра трябва да е около15- 20 см. Защипва се с кламер или тел бод
- хартията се намазва с масло
- втасалото тесто се изважда и се смесва с приготвения микс от сушени плодове, ако не може с намаслени ръце, аз го направих със силиконовата шпатула
- получава се около 1445 г тесто заедно с пълнежа
- тестото се слага на дъното на формата с диаметър 20 см
- алтернативно се разпределя в малките формички.При мен 2/3 от тестото беше във формата от 16 см , а останалата част разпределих в 4 формички с диаметър 10 см
- притиска се за да заеме хубаво формата
- оставя се да втасва покрито на топло до удвояване на обема
- пече се на 180-190С за около 50-60 минути* - проверява се с шиш в средата
- 2 с.л. белтък се разбиват с вилица
- прибавят се нишестето и счуканите ядки и се разбърква добре
- нанася се с лъжица върху козунака