Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (193) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (4) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (145) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (55) тиква (8) тиквички (17) торта (51) френска кухня (26) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (14)

търся в този блог

петък, 16 декември 2011 г.

Ягодов чийзкейк

Това е моят първи опит за истински чийзкейк. Почти усещам как моите дъщери се подсмихват отвъд океана:)


За САЩ чийз кейкът не е никакво приключение, необходимо е само да посетиш най-близката пекарна, в която ги правят или просто да си поръчаш по интернет.Не става дума за това, което се продава в супермаркетите, и там, както тук е нещо като чийз кейк.При всяко наше посещение в Америка не пропускаме да опитаме няколко нови вида от този сладкиш.
Например вижте това.
 Съпругът ми е страстен почитател на тази вкусотия.В България чийз кейкът също е вече доста популярен покрай големите вериги хранителни магазини, които предлагат бледи подобия на това , което сме яли в чужбина.
По ред причини до сега не се осмелявах да направя чийз кейк. Днес най-после открих малка формичка с пръстен ( имам само големи 26 см, а такъв кейк няма кой да изяде) и побързах да я изпробвам.
Има доста рецепти в мрежата и с печене и без печене.Аз компилирах смело няколко и резултатът беше близо до отличен.Най-вече беше близо до  спомена за вкуса .....
И главният дегустатор, съпругът ми, остана много доволен и го оцени по достойнство:). Имам пред вид, че беше бързо изяден!Даже закъснях със снимането....


А моята забележка се отнася до заливката - комбинирах първо намазване със затоплен сироп от ягодово сладко , а след това размразени ягоди, покрити с желиран ягодов сироп и двата пласта се разделяха при разрязване.Следващия път ще пробвам без сладкото. Или само с него:).
Ето и рецептата

Продукти 

за основата - форма 16 см

200 г ронливи бисквити тип ''чаени''
50 г разтопено масло
50 г ядки - в повечето рецепти пише лешникови, но аз имах орехи и бразилски орех

за крема със сирене

175г крем сирене "Филаделфия" - една опаковка
125 г сирене крема, бг - една опаковка
100 г захар
2 малки яйца(или 1 голямо)
200 г квасена сметана
1п. ванилия
настъргана лимонова кора на 1/2 лимон
1с.л лимонов сок

за заливката

125г замразени ягоди (може и пресни)
200 мл вода смесена с ягодов сироп
1с.л. желатин

Приготвяне

Фурната се загрява до 180С с вентилатор( 200С без).
Бисквитите и ядките се стриват в блендер.Маслото на стайна температура се прибавя към бисквитената смес.Разбърква се.
Дъното на формата се застила с домакинска хартия, като се покрива и борда .
Бисквитената смес се разстила като се притиска плътно към дъното и стените на съда.

Крем сирената се разбиват със захарта.Прибавят се яйцата, ванилията , лимоновата кора и сок.Следва сметаната, разбърква се.
Получената смес се изсипва върху
подложката.



Пече се на 180С с вентилатор до залатисто.Отнема близо час.Кремът продължава да се тресе, но е готов, след изстиването се втвърдява.

(Тук забелязах, че има стафиди, бях забравила, че слагах.Но не се усещат, може и без тях. )





Оставя се в хладилник за да се охлади добре.( аз го оставих за 1 нощ)










Размразените ягоди се нареждат върху крема със сирене.Вариант е ягодите да се пасират или нарежат на дребно.
Водата се смесва с ягодовия сироп и желатина.Загрява се до пълно разтопяване на желатина.След като застине малко ягодите се покриват с желатиновата смес.
Отново трябва да постои в хладилника, за да се стегне.

















 Върху този крем със сирене заливката може да бъде различна.
Може да сварите ягодите на сладко и да залеете чийзкейка с него.
Е това е малко плашещо, но...ето и калориите:

Килокалории: 3637 .общо за 8 порции
Калции: 2185.25 мг
Протеини: 118.32 г
Въглехидрати: 347.8 г
Животински мазнини: 169.6 г
Растителни мазнини: 27.375 г
за 1 порция 454 Ккал

4 коментара:

  1. Bravo!!!!! Izglejda mnogo dobre i mnogo vkusno!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Соня, не знам за какви плахи опити говориш :-) всичко, което съм виждала тук изглежда много вкусно! А чийзкейкът е едно прекрасно нещо, от което мога да хапвам до припадък, без значение колко е голяма тавата :-). И с тези желирани ягодки - много ароматно и неустоимо!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Дени, и ние сме така с чийзкейка!Ще продължавам, да изпробвам и други варианти.

    ОтговорИзтриване
  4. НаЙ-сетне един грамотен кулинар, който да напише за каква форма са продуктите! Рецептата е чудесна!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...