Обичам качамак и имам хубави спомени от баба, която го правеше. Процесът е дълъг и сложен, много интересен за наблюдаване. Баба приличаше на магьосница, бъркайки с дългата точилка, поставената за по-удобно на пода, тенджера с царевично брашно. Това продължаваше близо час.
След това, с потопена в разтопено масло лъжица, качамакът се прехвърляше в тава и се наръсваше със сирене.
Сега процесът е улеснен и съкратен от царевичният грис.Приготвянето е за буквално 5 минути!
Ето как става това:
Продукти
за 2 малки порции
- 50 г царевичен грис за качамак
- 250 мл вода
- сол, щипка
- 50 г сирене
- 30 г масло - колкото орех
Калории - общо 534 Ккал
на 1 порция 267 Ккал
Приготвяне
- водата завира със солта
- царевичният грис се изсипва във врящата водаи се вари( на слаб огън) 2-3 минути при непрекъснато разбъркване
- маслото се разтопява , внимава се да не потъмнее
- свареният грис се прехвърля в чинии, наръсва се със сиренето и се полива с разтопеното масло
Хубав е качамакът с грис, но не е като на баба :)
ОтговорИзтриванеМоята баба го правеше точно така, както си го описала, Соня :) и след като го разлееха в тавата ми даваха една лъжица да си дълбая кладенче в него, а в добавка сервираха и пръжки :)
Поздрави от мен и хубава нова седмица!
Според мен ние готвим и за децата си.Кой родител може да накара днешните деца да опитат от едновремешните гозби.Просто не ги харесват.Аз до 7кл.съм закусвала чаи,сирене и захар3-4пъти в седмицата.Кое дете сега ще го яде?. Така,че като свикнат с един вкус макар и той да не е най-добрия си го харесват. Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща.
ИзтриванеЕ и на моите родители беше с царевично брашно и пръжки, и сирене и беше много вкусно!
ИзтриванеДецата обожават качамака,полят с разтопено,не запържено масло и поръсен с настъргано сирене :)
ОтговорИзтриване"Никое дете сега не харесва истинското кисело мляко например Или леща."
ОтговорИзтриванеВсяко дете харесва истинското кисело мляко и лещата,и много други истински храни.Стига да има кой да им ги приготви и поднесе.А какво ще кажете за една чорба от домашно пиле?Само че трябва бавно,търпеливо и с постоянство да срещаме децата с вкусотиите от истински продукти.Разбира се това е малко скъпо,изисква време за намиране на продуктите и за приготвянето,Къде по-лесно и ефтино е да се консумира бургер,пица,кроасан или друг някой боклук.
За да растат здрави децата трябва да се хранят правилно. Може да се позволи веднъж в седмицата да ядат "боклуци", но не повече. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвените ястия.
ОтговорИзтриванеТочно така. Децата трябва да се хранят с простите и здравословни храни от традиционната кухня: домашно кисело мляко, леща, боб, зарзават-гювеч и др. всеки ден. Тогава ще ги харесват.
ИзтриванеА ако им се поднасят веднъж в годината, може и на им е допадне.
Спомням си едно време ходехме на воденица, на която мелехме царевицата (предварително наронена и изсушена във фурна) директно между два кръгли камъка. А след това качамак беше направо страхотен, натурален,екологичен, но няма вече такива воденици. Сега са машините в които се незнае какво се слага.
ОтговорИзтриванеМа, Талип, така е! Но много неща се промениха от едно време :)! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеАми моята баба например ми мажеше филийка от оня ми ти селски голям хляб с мас и поръсена със захар
ОтговорИзтриванеА помните ли филийте с червен пипер и олио
ОтговорИзтриванеА нещата,които изреждате са си чиста отрова като комбинация! Мас със захар и бял хляб?!? Пръжки!
ОтговорИзтриванеА вие откъде знаете, че са отрова?
ИзтриванеМаста не е вредна като маргарина и палмовото масло. А малко захарчица, поръсена на филия, не е страшна. Съвременните деца, които ядат ежедневно вафли, кроасани, сухи пасти, шоколади и пият газирани подсладени напитки, горещ шоколад и пр. поемат големи количества захар.
ИзтриванеВярно ли е ,че качамак се приготвя за 1 ядене.Притоплен не е вкусен и не се яде ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анонимен! Абсолютно вярно, след като изстине се втвърдява и не може да се притопля, не възвръща първоначалната консистенция. Поздрави ида ви е сладко!
ИзтриванеМоже. Баба го правеше на другия ден по следния начин: Слагаше го в тиган с натрошено сирене и филия хляб и хубаво го опържваше. На нас ни харесваше.
ИзтриванеВсички ваши рецепти за мен са отлични! Благодаря, Ви! Успех!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви , Бони! Такива коментари ме радват безкрайно! Поздрави!
ИзтриванеИ моят дядо въртеше точилката ,докато приготвяше най-вкусния качамак от истинско царевично брашно,после го поръсваше с домашно козе сирене,разтопено домашно масълце с домашен червен пипер. Понакога ръсваше малко пръшки от прасенцето. Добавяше айрян от домашно козе кисело мляко. Къде сега можем да кажем, че има домашни продукти? Трудно е гледането на животни и зеленчуци.
ОтговорИзтриванеНие турците приготвяме качамака точно така както е описано. Но го ядем традиционно с варено телешко или агнешко месо- месо с кокали, като потапяме парченца качамак в гъстия бульон и хапваме мръвка с всяка хапка. Това, което е с масло и сирене е по скоро смесица от царевично брашно и картофено пюре и май го наричахме буламач...
ОтговорИзтриванеОт вашия пост научих за този царевичен грис за качамак и оттогава ви благославям! Качамакът става прекрасен и наистина се приготвя много бързо и лесно.
ОтговорИзтриванеНосталгиците да си купят воденични камъни, да си посеят царевица и т.н. и да си ядат автентичен качамак…
аз ще се задоволя с Вашата рецепта😄
Sent from my iPhone
Благодаря ви , радвам се да съм полезна!
ИзтриванеСъотношението е добро. Днес се наложи няколко пъти да наливам вода докато пасна съотношенията и после прочетох тази рецепта. 1:5 се получава добре. 100гр. качамак е една големичка порция според моите разбирания :) Много важно е водата да е посолена иначе избива някаква миризма на сладка царевица, която не се връзва със солено ястие. И сиренето като е добро, се получава много добре . Хем хапваш добре, хем не си изял кой знае какво (за дебелите като мен е добре дошло) . А доколкото знам, царевицата не се усвоява много добре от хората. Тъй че... идеално :)
ОтговорИзтриване