Традиционно, много вкусно ястие от българската кухня.
След гювеч със свинско месо и с джолан ви предлагам и най-вкусния гювеч, с агнешко месо.
В агнешкия гювеч не прибавм домати, за разлика от този с други меса.
Картофите са малко повече и преобладават защото всички ги обичат, особено Малкият дегустатор, който пак е с нас за лятото!
Приготовлението отнема общо около 3 часа, не се добадят мазнина или други течности, месото и зеленчуците се задушават в собствения сос.
Продукти
за 6 порции
- 1 агнешко бутче с костта, около 2 кг
- 2 глави кромид лук
- 1 глава чесън
- 1,2 кг пресни картофки
- 2-3 моркова
- 1 голям патладжан
- 1 тиквичка
- 2 червени чушки
- 300 г гъби
- шепа грах
- червен пипер
- черен пипер
- розмарин
- магданоз, мента
Приготвяне
- месото се нарязва на порции и се почиства от мазните части и ципи
- поръсва се с черен пипер и розмарин
- поставя се в глинения гювеч, добавя се чесъна и се покрива с капака
- гювечът се пъха в студена фурна (има вероятност да се спука, ако фурната е гореща)
- пече се на 200 С за около час
- добавят се последователно нарязаният на едро лук, морковите, картофите
- покрива се с капака и се пече още 30 минути
- патладжана се реже, без да се бели и се посолява, оставя се да се отцеди
- накрая се прибавят по-крехките зеленчуци - грах, едро нарязаната чушка, тиквичката, синия домат(патладжан), гъбите
- посолява се, поръсва се с червен пипер и се пече още 30 минути
- накрая се отваря и се оставя да се запече открито до сгъстяване на сосчето
- сервира се поръсено с магданоз и свежа мента