Не се плашете от печения чийзкейк - не е по-трудно от желирането! А резултатът си заслужава!
Хрупкава основа от бисквити, кокос и бадем. Нежен, топящ се в устата чийзкрем. Покритие от кокосова сметана.
Всичко това, сервирано с ароматно сладко от зрели смокини. Направо ви отвежда в рая :)
Продукти
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
за основата и кокосовите топчета
60 г разтопено масло + 30 г
150г бисквити
50 г запечени фино смлени бадеми
30 г запечени кокосови стърготини
3 с.л. кафява захар
100 г бял шоколад
есенция кокос
2-3 с.л. сметана
за чийзкейка
300 г крем сирене
2 яйца
200 г кондензирано мляко
5 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. лимонов сок
есенция кокос
есенция ванилия
300 мл течна сметана
покритие
200 мл течна сметана
100 г рикота
2 с.л пудра захар
есенция кокос
украса
разбита сметана
Време за приготвяне: 120 мин.
- за подготовка - 30мин.
- за готвене - 80 мин.
- изчакване - 12 часа
Калории
Общо 6020 Ккал
За една порция 602 Ккал
Приготвяне
основа
Бисквитите, бадемовото брашно, кокосовите стърготини, есенцията, захарта и 60 г от маслото се поставят в блендер и се смилат до получаване на еднородна маса. Отделя се 1/3 от получените трохи, които се използват по-късно за топчетата за украса.
Остатъка се изсипва на дъното на форма с откопчаващ се пръстен и се притиска към дъното.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна до златисто, за около 10 мин.
Оставя се да застине, а фурната се намалява на 160 С.
чийзкрем
Крем сиренето се разбива с миксер заедно с яйцата.
Последователно с продължаващо разбиване се добавят кондензираното мляко, лимона, кокосовите стърготини и есенциите.
Сметаната се разбива отделно и се примесва със сиреното.
Готовата смес се изсипва върху изпечената основа.
Пече се на водна баня за около 1 час на 160 С.( добре е формата да се обвие отдолу и отстрани с алуминиево фолио и след това да се постави в по-голям съд, пълен с вода.)
Чийзкейка е изпечен, когато при докосване в краищата повърхността му е твърда, а в средата леко мърда.
Вратата на фурната се открехва и се оставя така за 10 тина минути.
Сметаната, предвидена за покритието се разбива заедно с рикотата, захарта и есенцията. Изсипва се върху изпечения чийзкейк и се разстила равномерно.
Пече се още 10 минути, докато горния слой се стегне.
ОСТАВЯ СЕ ВЪВ ФУРНАТА С ОТКРЕХНАТА ВРАТА ЗА ОКОЛО 1 ЧАС И СЛЕД ТОВА СЕ ИЗВАЖДА.
Изчаква се да изстине и се прибира за няколко часа в хладилник.
След продължително охлаждане в хладилник, чийзкейкът сам се отделя от стените на съда, в който е печен. Минава се с остър нож по края и внимателно се освобождава от ринга.
кокосови топчета
Към отделената бисквитена смес се прибавят още 30 г разтопено масло и 50 г разтопен бял шоколад. Омесва се добре и се оформят топчета.В средата им се поставя ядка.Прибират се в хладилник за да се стегнат.
2-3 с.л. сметана се загряват в микровълновата и в тях се разтопява 50 г бял шоколад. С получената смес се заливат кокосовите топчета. Веднага се покриват с кокосови стърготини.
Сладкиша се украсява със разбита сметана, кокосови стърготини и кокосовите топчета.
Може да се сервира с добавено сладко. В случая от смокини.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби