Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 27 ноември 2013 г.

Ескалибада, печена риба треска и испански коледни сладки масапан (MAZAPAN)




Днешната ми гостенка живее в слънчева Испания. Тя е Дани и списва най-слънчевия блог - "Слънце и слънчоглед"! Много от вас я познават като Гоголина. Блогът на Дани ме впечатли още в началото, когато започна да пише.  Пълен със светлина и свежо настроение, с интересни и разнообразни рецепти, приготвени с много любов за нейното семейство. Снимките  й са винаги перфектни, като на професионален фотограф. А малкият домашен любимец допълва всяка публикация по един чудесен и много мил начин, който те кара да се усмихнеш!


Дани, благодаря, че прие поканата ми и споделяш част от твоя вкусен кулинарен свят   в моето местенце! Сигурна съм, че рецептите от испанската кухня ще допаднат на читатателите, както се харесаха и на мен! Ще приготвя тези вкусотии непременно!  



След като приех с радост поканата на Соня да гостувам в нейното блогче, никак не ми беше трудно да реша, че ще и поднеса нещо от испанската кухня :) Трудността беше да избера нещо, което да се хареса и на нея и на многобройните посетители на блога и. И ако сега четете тези редове, то значи сте един от тях :)
Искаше ми се и да е подходящо за нашият Коледен пост.
Калории няма да изчислявам :) защото предложението ми е ниско калорично и здравословно. Просто си измийте ръцете добре, защото ще ви се наложи да си оближете пръстите :)


ЕСКАЛИБАДА

Това ястие е типично за района на Каталуня и Арагон. Състои се от печени зеленчуци: патладжан, пипер, лук и домати.
Името му идва от каталунският глагол "escalivar" което означава "печене на жарава" и има своите корени от селските райони. Ястието е с ниско съдържание на калории и високо на фибри.
Продукти
за 4 порции:
3 патладжана
3 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави лук
1 глава чесън
зехтин
оцет
смлян черен пипер
сол
Продуктите са ориентировъчни и всеки може да промени количеството им.

 Приготвяне
Загрява се фурната до 200 градуса.
Застила се тавата с алуминиево фолио и се намазнява.
Подреждат се зеленчуците и те се намазняват. Патладжана е набоден на няколко места, а лукът разрязан на две.
Аз сложих в тавата и скилидки чесън небелени. Много е вкусен печен, но да знаете, че той най-бързо се изпича и трябва преди останалите продукти да са готови да бъде изваден. Просто бъдете внимателни да не прегори.
Когато зеленчуците са готови ( отне ми 45-50 мин.) изваждате и задушавате в затворен съд.
Обелват се и се нарязват на ивици. Подреждат се в поднос без да се смесват. Разделени по вид и по ваше желание.
С част от сока, който се е отделил при печенето, зехтин, оцет и сол се прави винегрет. Може да сложите и счукан чесън. Наливате винегрета в бутилка и разклащате до смесване на течностите.
Залейте нарязаните зеленчуци с винегрета.
Ескалибада може да бъде самостоятелно поднесено или като гарнитура на месо и риба.
Днес моето е и гарнитура на

Печена риба треска




Идеално ястие за любителите на риба и наближаващият рибен празник Никулден.Тогава ястието вече се казва Esqueixada(чете се Ескъшадъ).

Начин на приготвяне на рибата:

за 4 порции ви трябва 1 кг филе от риба треска.

Обикновено, аз  купувам тази риба замразена и малко осолена, затова сол не слагам.
Подреждат се филетата върху алуминиево фолио с кожата към тавата.
Намазва се със зехтин. Посипва се с нарязан на филийки чесън и микс от пипер ... черен, червен и бял.
Слага се и няколко листа дафинов лист.
Фолиото се загръща от всички страни като гондола, за да не изтече отделилият се сос по време на печенето. Пече се 20 мин.
Гарнирате с печените зеленчуци и поднасяте. 
Направо да си оближеш пръстите :)


 Испански коледни сладки  - МАСАПАН (MAZAPAN)


Сладките които направих са традиционни испански и коледни. Приготвят се за отрицателно време и са като детска игра с пластелин. Който си има малки дечица у дома, с радост може да се забавлява заедно с тях в правенето им :)

Продукти: 
за около 20 бр.
  • 125 г ситно смлени бадеми
  • 125 г пудра захар
  • 30 гр белтък ( или белтъка от 1 малко яйце, цял белтък от нормално яйце е много)
  • жълтък за намазване на сладките
Приготвяне:
Пресява се пудрата захар. Смесва се с бадемите добре. Добавя се белтъка и се замесва тесто.
От него се прави фитил който се нарязва на около 20 части.
Всяка сладка да не е по тежка от 15 г. Ориентировъчно ... колкото бонбон.
Оформят се сладките. Намазват се леко със жълтъка и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 10 мн. че и по малко.
Наблюдавайте ги! Пекат се наистина бързо :) Внимавайте да не прегорят!
Тук може да видите начина на оформяне на сладките: клик

Избрах за гостуването си при Соня две рецепти лесни и достъпни, традиционни испански и много вкусни.
Кой не обича печени зеленчуци? Кой не обича да се подслади с нещо сладичко?
Искрено се надявам да ви е харесало в нашата компания!
А на теб Сонче, благодаря за предоставената покана за гостуване и възможността да общуваме па макар и по този виртуален начин! За мен беше чест, да съм твой гост!


6 коментара:

  1. И още как ми харесаха - прекрасно беше да бъда във вашата компания, Сонче! Чудесна гостенка си избрала.
    Поздрави и за двете ви. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, отново чудесно гостуване!
    И наистина си облизах пръстите!
    Сонче, чудесен избор на гостенка!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни сте и двете! Браво на Дани, отлично за теб, Сонче за избора на гост!
    Прегръдки, момичета! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Две големи и много усмихнати кулинарки на едно място!!! Как приятно ми беше да намина, Сонче! :) Много вкусни неща ти е приготвила Дани. Салатата и рибата са точно по мой вкус, а десертът съм сигурна, че е едно ароматно блаженство! Хубави почивни дни и на двете ви, с усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления за гостенката ти,Соня!Личи си,че е подходила с много старание и е избрала чудесни рецепти!
    Споделям мнението ти за Дани,блога и малкия Роки.Дани ни носи винаги голяма наслада с публикациите си!
    Поздравявам ви сърдечно,мили дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Сонче, и тук и отново ти благодаря за гостоприемството и отделеното кътче за мен в твоето блогче!
    Ще се радвам и ти да ми гостуваш :)
    А на всички момичета оставили мил коментар, сърдечно благодаря и изпращам топъл поздрав!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow