Днешната ми гостенка живее в слънчева Испания. Тя е Дани и списва най-слънчевия блог - "Слънце и слънчоглед"! Много от вас я познават като Гоголина. Блогът на Дани ме впечатли още в началото, когато започна да пише. Пълен със светлина и свежо настроение, с интересни и разнообразни рецепти, приготвени с много любов за нейното семейство. Снимките й са винаги перфектни, като на професионален фотограф. А малкият домашен любимец допълва всяка публикация по един чудесен и много мил начин, който те кара да се усмихнеш!
Дани, благодаря, че прие поканата ми и споделяш част от твоя вкусен кулинарен свят в моето местенце! Сигурна съм, че рецептите от испанската кухня ще допаднат на читатателите, както се харесаха и на мен! Ще приготвя тези вкусотии непременно!
След като приех с радост поканата на Соня да гостувам в нейното блогче, никак не ми беше трудно да реша, че ще и поднеса нещо от испанската кухня :) Трудността беше да избера нещо, което да се хареса и на нея и на многобройните посетители на блога и. И ако сега четете тези редове, то значи сте един от тях :)
Искаше ми се и да е подходящо за нашият Коледен пост.
Калории няма да изчислявам :) защото предложението ми е ниско калорично и здравословно. Просто си измийте ръцете добре, защото ще ви се наложи да си оближете пръстите :)
Това ястие е типично за района на Каталуня и Арагон. Състои се от печени зеленчуци: патладжан, пипер, лук и домати.
Името му идва от каталунският глагол "escalivar" което означава "печене на жарава" и има своите корени от селските райони. Ястието е с ниско съдържание на калории и високо на фибри.
ПродуктиКалории няма да изчислявам :) защото предложението ми е ниско калорично и здравословно. Просто си измийте ръцете добре, защото ще ви се наложи да си оближете пръстите :)
ЕСКАЛИБАДА
Името му идва от каталунският глагол "escalivar" което означава "печене на жарава" и има своите корени от селските райони. Ястието е с ниско съдържание на калории и високо на фибри.
за 4 порции:
3 патладжана
3 червени чушки
2 зелени чушки
2 глави лук
1 глава чесън
зехтин
оцет
смлян черен пипер
сол
Продуктите са ориентировъчни и всеки може да промени количеството им.
Приготвяне
Загрява се фурната до 200 градуса.
Застила се тавата с алуминиево фолио и се намазнява.
Подреждат се зеленчуците и те се намазняват. Патладжана е набоден на няколко места, а лукът разрязан на две.
Аз сложих в тавата и скилидки чесън небелени. Много е вкусен печен, но да знаете, че той най-бързо се изпича и трябва преди останалите продукти да са готови да бъде изваден. Просто бъдете внимателни да не прегори.
Когато зеленчуците са готови ( отне ми 45-50 мин.) изваждате и задушавате в затворен съд.
Обелват се и се нарязват на ивици. Подреждат се в поднос без да се смесват. Разделени по вид и по ваше желание.
С част от сока, който се е отделил при печенето, зехтин, оцет и сол се прави винегрет. Може да сложите и счукан чесън. Наливате винегрета в бутилка и разклащате до смесване на течностите.
Залейте нарязаните зеленчуци с винегрета.
Ескалибада може да бъде самостоятелно поднесено или като гарнитура на месо и риба.
Днес моето е и гарнитура на
Аз сложих в тавата и скилидки чесън небелени. Много е вкусен печен, но да знаете, че той най-бързо се изпича и трябва преди останалите продукти да са готови да бъде изваден. Просто бъдете внимателни да не прегори.
Когато зеленчуците са готови ( отне ми 45-50 мин.) изваждате и задушавате в затворен съд.
Обелват се и се нарязват на ивици. Подреждат се в поднос без да се смесват. Разделени по вид и по ваше желание.
С част от сока, който се е отделил при печенето, зехтин, оцет и сол се прави винегрет. Може да сложите и счукан чесън. Наливате винегрета в бутилка и разклащате до смесване на течностите.
Залейте нарязаните зеленчуци с винегрета.
Ескалибада може да бъде самостоятелно поднесено или като гарнитура на месо и риба.
Днес моето е и гарнитура на
Печена риба треска.
Идеално ястие за любителите на риба и наближаващият рибен празник Никулден.Тогава ястието вече се казва Esqueixada(чете се Ескъшадъ).
Начин на приготвяне на рибата:
за 4 порции ви трябва 1 кг филе от риба треска.
Обикновено, аз купувам тази риба замразена и малко осолена, затова сол не слагам.
Подреждат се филетата върху алуминиево фолио с кожата към тавата.
Намазва се със зехтин. Посипва се с нарязан на филийки чесън и микс от пипер ... черен, червен и бял.
Слага се и няколко листа дафинов лист.
Фолиото се загръща от всички страни като гондола, за да не изтече отделилият се сос по време на печенето. Пече се 20 мин.
Гарнирате с печените зеленчуци и поднасяте.
Направо да си оближеш пръстите :)
Испански коледни сладки - МАСАПАН (MAZAPAN)
Сладките които направих са традиционни испански и коледни. Приготвят се за отрицателно време и са като детска игра с пластелин. Който си има малки дечица у дома, с радост може да се забавлява заедно с тях в правенето им :)
Продукти:
за около 20 бр.- 125 г ситно смлени бадеми
- 125 г пудра захар
- 30 гр белтък ( или белтъка от 1 малко яйце, цял белтък от нормално яйце е много)
- жълтък за намазване на сладките
Приготвяне:
Пресява се пудрата захар. Смесва се с бадемите добре. Добавя се белтъка и се замесва тесто.
От него се прави фитил който се нарязва на около 20 части.
Всяка сладка да не е по тежка от 15 г. Ориентировъчно ... колкото бонбон.
Оформят се сладките. Намазват се леко със жълтъка и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 10 мн. че и по малко.
Наблюдавайте ги! Пекат се наистина бързо :) Внимавайте да не прегорят!
Тук може да видите начина на оформяне на сладките: клик
От него се прави фитил който се нарязва на около 20 части.
Всяка сладка да не е по тежка от 15 г. Ориентировъчно ... колкото бонбон.
Оформят се сладките. Намазват се леко със жълтъка и се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 гр. за около 10 мн. че и по малко.
Наблюдавайте ги! Пекат се наистина бързо :) Внимавайте да не прегорят!
Тук може да видите начина на оформяне на сладките: клик
Избрах за гостуването си при Соня две рецепти лесни и достъпни, традиционни испански и много вкусни.
Кой не обича печени зеленчуци? Кой не обича да се подслади с нещо сладичко?
Искрено се надявам да ви е харесало в нашата компания!
А на теб Сонче, благодаря за предоставената покана за гостуване и възможността да общуваме па макар и по този виртуален начин! За мен беше чест, да съм твой гост!
И още как ми харесаха - прекрасно беше да бъда във вашата компания, Сонче! Чудесна гостенка си избрала.
ОтговорИзтриванеПоздрави и за двете ви. :)
Дани, отново чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеИ наистина си облизах пръстите!
Сонче, чудесен избор на гостенка!
Прегръдки и за двете!
Страхотни сте и двете! Браво на Дани, отлично за теб, Сонче за избора на гост!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, момичета! Хубава вечер!
Две големи и много усмихнати кулинарки на едно място!!! Как приятно ми беше да намина, Сонче! :) Много вкусни неща ти е приготвила Дани. Салатата и рибата са точно по мой вкус, а десертът съм сигурна, че е едно ароматно блаженство! Хубави почивни дни и на двете ви, с усмивка от мен :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за гостенката ти,Соня!Личи си,че е подходила с много старание и е избрала чудесни рецепти!
ОтговорИзтриванеСподелям мнението ти за Дани,блога и малкия Роки.Дани ни носи винаги голяма наслада с публикациите си!
Поздравявам ви сърдечно,мили дами!
Сонче, и тук и отново ти благодаря за гостоприемството и отделеното кътче за мен в твоето блогче!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам и ти да ми гостуваш :)
А на всички момичета оставили мил коментар, сърдечно благодаря и изпращам топъл поздрав!