Изключително лесна рецепта, подходяща за начинаещи кулинари!
Една вечна есенна класика. Много ароматен, сочен плодов десерт.
Исках да се получи сладкиш с преобладаващ плодово карамелен вкус, с не много дебела основа.
Всяка хапка е съвършена комбинация от меки плодове, карамел и тесто. Ако използвате по-малка тавичка, намалете продуктите за тестото.
Продукти
за форма с диаметър 29 см
4-5 ябълки
50 г масло
1 ч.ч. захар( смес от бяла и кафява)
1/2 ч.л канела
1/3 ч.л. смлян карамфил
джинджифил(смлян)
щипка смлян индийски орех
тесто
4 яйца
1 ч.ч. захар
50 г разтопено масло
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.ч. брашно
ванилия
1 каф. ч. счукани ядки(орехи)
Време за приготвяне: 55 мин.
- за подготовка - 15 мин.
- за готвене - 40 мин.
Приготвяне
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на полумесеци.
Маслото се разтопява на слаб огън в подходящ съд.
Прибавя се захарта и се изчаква до пълното й разтваряне.Може леко да се разбърка или просто да се разклати съда.Внимава се да не прегори. Отдръпва се от огъня и се добавя канелата.
Готовият карамел се изсипва веднага във формата, в която ще се пече сладкишът.
Отгоре се подреждат плътно (може и на два реда , ако са по-тънки резенчетата) нарязаните ябълки. Плодовете се посипват леко с подправките - канела, джинджифил, индийско орехче.
тесто
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава смес.
Добавя се разтопеното масло. Следват бакпулвера, ванилията, брашното.Разбърква се до получаване на гъсто тесто.
Тестото се изсипва върху ябълките, заглажда се с лъжица и се поръсва със счуканите ядки.
Пече в предварително загрята на 180 С(360Ф) фурна до златисто, около 30-40 минути.
Изважда се от фурната и веднага се обръща в подходяща чиния.
Ако на дъното на тавата има останал карамел, се сипва много малко вода (2-3 с.л.) и се загрява на котлона. С получения сироп се залива сладкиша.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.