Добре дошли на Рождения ден на моя блог!
Измина се една година и ние пораснахме заедно!
Когато
започнах, писах че блогването(ако съществува такава дума) е самотно
занимание. Заблуждавала съм се! Оказа, че блоговото пространство е много
гостоприемно и пълно с добри хора!
Над 280 хиляди посещения от 97 страни! Много от вас коментират и ме окуражават, за което безкрайно ви благодаря!
''Срещнах'' виртуално другите колеги от кулинарни блогове.Сърдечно благодаря на всички, които ме подкрепиха и ми помогнаха да продължа.
И
аз като повечето започнах на шега, после си беше предизвикателство да
издържа една година, а сега...сега така свикнах с блога, че нямам
намерение да се отказвам!
Може би само ще разредя защото за тази
една година съм сготвила, снимала и публикувала 220 рецепти.Чак се
изплаших, когато го прочетох!
Още веднъж голямо Благодаря на всички читатели и виртуални приятели, които направиха възможно да се случи това!
И нека виртуалната почерпка да започне с тиква, нали такъв е сезонът.
За това ядене само бях слушала.Намерих в мрежата и една рецепта за ''друсан кебап'' в тиква.
Но не можах да си представя
съчетанието на типична българска подправка, като чубрица със сладникавия
вкус на тиквата.Затова експериментирах с малко по-екзотични подправки и
съставки.
Получи се невероятно ястие - ароматно свинско с джинджифилов аромат и вкус, който перфектно се съчетава със сладникавия вкус на тиквата, плодовете и канелата.
Главният Дегустатор, който иначе тиква не поглежда, беше впечатлен и си заслужих похвалите :)!
Препоръчвам ви това ястие, ефектно е, подходящо за празник, за гости.
Рожденият ден на блога се оказа такъв хубав повод за да опитам!
Не е трудно и търпи модификации според наличните продукти.
Продукти
за 6 порции
- 1 малка ''свинска''* тиква
- 800 г шарено свинско месо
- 2 с.л. олио
- 1 голяма глава кромид лук
- 3-4 скилидки чесън
- 2 с.л. настърган джинджифил
- 1 с.л.соев сос
- 1с.л.балсамико оцет
- 1 с.л. захар
- черен пипер
- 1 ч.ч. вино
- 1 дюля
- няколко сушени сини сливи
- няколко кръгчета сушени червени домати
- щипка канела
* в нашия край казват "свинска" на тази тиква, жълта с много твърда кора и не много сладка, но пък по-ароматна
Приготвяне
- ако тиквата може да се събере цялата в микровълновата печка, се надупчва с ножа на няколко места и се готви в МВ за 10-15 минути
- ако е голяма, отрязва се капаче и пак се мушка в МВ за 10 минути
- омекналата тиква лесно се почиства от семките и се оставя настрана сн.1
- дюлята се разрязва на 2 и се поставя в МВ за 5 минути сн.2
- изважда се и се реже на едро, без да се бели, тъй като кората е много ароматна
- месото се реже на малки парчета и се задушава в загрятото олио
- прибавя се джинджифила и се обърква хубаво
- добавя се нарязания на едро лук и чесън и задушаването продължава още 5-6 минути
- прибавят се соевия сос, виното, оцета, захарта и черният пипер
- готви се още 10 тина минути и се прибавят сушените сливи, домати и нарязаната дюля
- задушава се до полуготовност на месото, не е дълго, трябва да остане течност, ако е необходимо се добавя 1 ч.ч. топла вода
- прибавя се канелата, разбърква се и се изсипва в тиквата сн.3
- тиквата се захлупва с отрязаното капаче и се слага в тавичка с малко вода на дъното сн.4
- пече се 200 С за около 2 часа (може и по-малко) , до пълното омекване на тиквата (проверка като се вдигне внимателно капачето се пробва с вилица вътрешността на тиквата дали е мека)
- изважда се и внимателно, с помощта на решетъчната лъжица се прехвърля в голяма чиния за сервиране
- сервира се с малък черпак като се слага от месото и се задълбава и от тиквата
Да не пропуснете да се почерпите и с тортата от следващата публикация!