Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (12) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (133) великден (1) гарнитура (28) гост (9) гостуване (1) десерти (188) домашно консервиране (6) дребни сладки (30) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (60) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (8) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (32) крок пот (3) круши (10) лесно (124) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (19) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (24) салата (14) свинско месо (26) сладкиш (84) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (53) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (1) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (15) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

понеделник, 6 октомври 2014 г.

Кокосов чийзкейк със заливка от солен карамел - стъпка по стъпка



Вече съм писала, че съпругът ми много обича кокос и чийзкейк.Мисля, че това е перфектна комбинация за всеки вкус! А соленият карамел...невероятно съчетание! Поднесох със сладки сочни круши(може да се замени с плодове от компот или сладолед)


В блога има вече малки чийзкейкчета със солен карамел.Можее да погледнете, там рецептата за кейка е с извара. Повярвате ми , соленият карамел придава невероятен вкус!

Продукти 
за форма с диаметър 22-24 см
12 порции
основа

тези продукти са за основа и борд отстрани, ако не искате сладкишът да има страничен борд,   продуктите за основа трябва да се намалят наполовина.

  • 40 г кокосови стърготини
  • 100 г белени бадеми
  • 30 г захар(2с.л.)
  • 180 г бисквити - крекер, за торта
  • 100 г разтопено масло

чийзкейк

600 г крем сирене ( за предпочитане филаделфия или комбинация от филаделфия и бг крема сирене)  сн.2
3 с.л. захар


3 яйца
1 п. ванилия
1 с.л. лимонов сок
200 мл кокосово мляко
40 г кокосови стърготини
2 с.л нишесте
солен карамел
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. вода
1/3 ч.ч. течна сметана
2 с.л. масло
1/2 ч.л. морска сол



 Приготвяне

основа

  • Всички продукти , без маслото се смесват в блендер и се смилат.
  • Към получената  пясъчна смес се прибавя разтопеното масло и се разбърква с шпатула до получаване на еднородна лепкава смес.
  • Бисквитената смес се разстила на тънък слой по дъното и стените на формата за печене. Желателно е да се използва форма с подвижен   пръстен.Притиска се и се уплътнява с пръсти или с помощта на чаша.
  • Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за 12 минути до получаване на златист загар, като се внимава да не изгори.Оставя се да изстива.сн.1
  • чийзкейк
  • Сиренето и яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се кокосовото мляко, ванилията, лимоновия сок и нишестето
  • Кокосовите стърготини се слагат в блендер заедно с 2-3 с.л. от горната смес и се смилат.Може да пропуснете тази стъпка, ако желаете да се усещат при консумиране кокосовите стърготини.
  • Примесват се кокосът и сирената, разбърква се добре до получаване на гладка маса.
  • Чийзкейкът се изсипва върху основата. сн.3
  • Пече се в загрята на 200 С фурна за 8-10 минути, след това фурната се намалява до 160 С  и 

печенето продължава още 45-50 минути.Готовият чийзкейк е плътен по краищата и леко мърда в средата.
  • Оставя се да изстива за 2 часа в изключената, но топла фурна. това предпазва кейка от напукване.сн.4
  • Необходимо е чийзкейкът да престои още няколко часа в хладилник преди да е готов за консумация.
  • Ако бордът е много висок и не ви харесва може да го изрежете и изгладите с остър нож.
  • солен карамел
  • Водата и захарта се смесват и се варят на слаб огън до златист цвят.Отдръпва се.
  • Прибавя се сметаната, маслото и солта.Разбърква се много добре, прехвърля се в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник.  
  • При сервиране кейкът се полива с карамела.
  • Украсата е карамел, карамелизирани кокосови стърготини и плодове.




15 коментара:

  1. Сонче, красота, красота и само красота на тези снимки :) Прекрасна комбинация на вкус и цвят! Колко см ти е диаметъра на тавичката, за да мога да съобразя с моята. Наистина прекрасна рецепта! Поздравления и сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси! Формата в случая е с диаметър 22 см, външно. Поздрави!

      Изтриване
  2. Много красиво предложение, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна комбинация, Соня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страшно апетитно, поздравления Соня :)

    ОтговорИзтриване
  5. Направо се влюбих в този чийзкейк! Прекрасен е, Сонче! И какви красиви снимки си му направила... Има да си мечтая сега... :)
    Поздрави и да ви е сладко вкъщи!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам вкуса на кокос,а този чийзкейк изглежда много вкусен.Бадемите печени ли са?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Снежа, бадемите са белени, сурови. Може и небелени. Може и с други ядки или без ядки, тогава трябва малко да се завишат бисквитите. Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване
  7. Охххоо колко сладко изглежда искам веднага едно парче :) нама значение че е със солен карамел.

    ОтговорИзтриване
  8. Направо съм го изяла целия без да се замисля. Изглежда невероятно

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам чийзкейк ... а точно този изглежда направо вълшебен Сонче!

    ОтговорИзтриване
  10. Превъзходен чийз,Соня,по разреза си личи,че е направо професионална изработка,браво,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви , Дани, Роси :), споделяме обща страст! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Този чийзкейк е катастрофа. А аз чийзкейк мога да правя и съм правил нееднократно.
    Поне го прекръсти на "Солен чийзкейк с карамел", поне да е коректно.
    Ама какво очакваш с 600 грама сирене и 3 яйца и 3 (три) лъжици захар???
    Съжалявам, че изхабих маса време и продукти за този "специалитет"...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте анонимен, съжалявам, че не мога да се обърна по име към Вас! Захарта явно е въпрос на вкус!Зависи и от продуктите, които сте използвали! Щом правите чийзкейк трябва да знаете , че вкусът му е почти неутрален, не много сладък, сладостта идва от различните заливки! Благодаря ви за споделеното, мисля, че ще е полезно за читателите! Поздрави!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...