Продукти
за кръгла форма с диаметър 26 см
500 г предварително пресято бяло брашно тип 500
100 мл прясно мляко
100 мл течна сметана, животинска 30 %
1 ч.л. захар
3 с.л. зехтин
1 п. 7 г суха мая
2 яйца
1 ч.л. сол
за намазване 60-80 г масло
120 г бяло саламурено сирене
120 г кашкавал, настърган
1 яйце за намазване
Време за приготвяне: - 3 ч.10 мин.
за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 3 часа
Приготвяне
Маята се активира в затопленото мляко заедно със захарта и 2-3 с.л. брашно.Прибавят се останалите течности и разбитите яйца.
Тестото меся в хлебопекарната на програма за паста - 15 минути.
Тук съм описала месене на ръка.
Следва втасване във леко загрята фурна до удвояване на обема.
Оформяне - разделя се на 4 части и се разточват 4 правоъгълника.
Намазват се обилно с масло и се поръсват с натрошено сирене и настърган кашкавал.
Завиват се на руло и се режат.Подреждат се в застлана с хартия за печене тавичка.
Питката втасва още веднъж до удвояване на обема в много лека загрята фурна. намазва се с разбито яйце.
След това фурната се увеличава на 190 С и се пече до готовност.Около 30-40 минути.