Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 9 октомври 2013 г.

Нахут с азиатски привкус


Завръщане. Погледнах датата на последната публикация и се засрамих, месец и половина без нова рецепта! Скоро наближава втората годишнина на блога, има публикувани 331 рецепти, което е по една рецепта на два дни.А сега такова голямо прекъсване...Засрамих се защото осъзнах, че причината да не пиша  е много глупава - обидата, която почувствах от един коментар под рецептите на внука Николай!
Забравих, че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ОБИДИ, АКО ТИ САМ НЕ МУ ПОЗВОЛИШ ! Сега си го припомням и   продължавам напред с усмивка и нов ентусиазъм !


След първата ми среща с нахута през пролетта, от която останахме много доволни, той се превърна в редовен участник в менюто на семейството.
Ако се интересувате тук можете да прочетете за полезните качества на това вариво.
Предлагам ви яхния от нахут с домати и много богат вкус от всички подправки, които присъстват в ястието.
Лютият пипер може да бъде заменен със сладък, ако предпочитате.

Продукти
за 4-5 порции

  • 350 г суров нахут
  • 4 с.л. зехтин
  • 2-3 стръка праз
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 4-5 печени чушки
  • шепа гъби (азиатски)*
  • 1 с.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. млян джинджифил (може кръгче пресен)
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • черен пипер
  • 400 г консерва домати
  • 1 с.л. сол

* моите бяха сухи и затова предварително накиснати, може да се направи с пресни гъби
 Приготвяне

  • нахута се накисва във вода за поне 10 часа
  • отцежда се и се вари в нова вода за около 1ч.30 мин. до пълно омекване
  • в тиган се загрява мазнината и в нея се задушават нарязаните праз, моркови и чесън
  • след омекване на зеленчука се добавят и нарязаните печени чушки и гъбите
  • следват всички подправки и доматите
  • разбърква се и се изсипва при нахута( ако има много вода, предварително се отсипва от нея, а ако е гъсто се добавя малко топла вода до желаната гъстота)
  • ястието се вари още 10 тина минути

може да се консумира и студено, но топло е по-вкусно


18 коментара:

  1. Соня, радвам се да те видя отново. И да знаеш, че ще очаквам Ники пак да се включи, кой каквото иска да говори. Ти си над тези неща, нали? :)
    Яхнийката ти е много вкусна и питателна, поздравления.
    Хубава вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. сърдечни благодарности, Гергана! Ще се включи, до сега бях в САЩ и обсъждахме как да стане от там :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Цветно и апетитно ястие! Радвам се, че се завърна, Сонче и че се наслаждавам на още нови и вкусни идейки! :)
    А пък всеки, който има някакви претенции кой какво готви, да си направи блог и да си публикува каквото иска! :)
    Очаквам скоро включване и от Ники! :)
    Поздрави и приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря з подкрепята, Светлана! Поздрави и уютна есенна вечер!

      Изтриване
  3. Не съм чела коментарите, но не мога да си представя що за човек няма да се зарадва на готварските опити на едно дете и дори ще напише нещо обидно за него. Нямам думи. Да е живо и здраво детето и все така вдъхновено да готви!
    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Милена! Хора всякакви има на този свят, дано такива да са по-малко! Радвате ме с коментарите и разбирането! Поздрави!

      Изтриване
  4. Радвам се, че отново си на линия, Сонче! Рецептата ми звучи доста интересно! Хареса ми букетът от подправки и на снимките изглежда супер апетитно! Не забравяй за хората, такива като мен :), които обичат да надникват тук и да черпят идеи. Поздрави и нестихващо кулинарно вдъхновение! Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ,Снежи! Добре че има такива виртуални приятели като теб! Човек понякога има нужда от подкрепа и разбиране за да продължи. Желая ти много слънчеви моменти през есента.Поздрав!

      Изтриване
  5. Соня, добре си дошла!
    У дома сме любители на нахут, а и подправките са ми любими!
    Отдавна пропускам думи на недобронамерени хора, но те разбирам за неприятното усещане!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за добрите думи, Дани! Дано да не те достигат недобронамерени хора и думи! Поздрав!

      Изтриване
  6. Добре завърнала се, Сонче! И аз съм любителка на нахут, хареса ми цветното ти ястие! Не съм забравила за работата, която имаме да свършим с теб:) ...ще ти се обадя!
    Неприятно е и може да вгорчи денят ти такъв коментар, но както сама казваш ''никой не може да те обиди,ако ти не му позволиш''!
    Топла прегръдка и отново добре завърнала се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ваня! Аз наистина си помислих, че си ме забравила! Ще очаквам....Сега имам много да разглеждам, че докато гледах бебето доста съм изпуснала :) от блоговете. Поздрав и хубава есенна вечер!

      Изтриване
  7. Добре дошла, Сонче :) Започваш с нещо апетитно, което на два пъти се канех да опитам в един индийски ресторант у нас. Накрая все поръчвах нещо друго, но ми остана любопитството на какво ли е вкусял. Твоята версия звучи много апетитно. Ще трябва да потърся моя версия, вдъхновена от твоята и онази, която си представих в ресторанта (по описа).
    Чакам с нетърпение рецептите и на малък Ники :) Надявам се да не чакам до другото лято, а да ти ги изпраща презокеански :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила! Нахутът е нещо сравнително ново за мен, но се оказа много добър продукт, засищаш, с ъс съдържание на ценни вещества и понася ВСЯКАВИ подправки и добавки, защото няма много богат вкус и аромат. Особено добър е за салати.Пробвай, ще очаквам твоята версия!Поздрави!

      Изтриване
  8. Онзи ден писах и понеже имах проблеми с нета, дойдох да проверя за коментара:) Явно наистина не се е публикувал. Всъщност исках да те поздравя за завръщането, Сонче! Радвам се, че стоиш над такива неща! Блогът ти е прекрасен имаш невероятно семейство, при вас е уютно, вкусно и много приятно! Прегръщам те и очаквам нови предложения от Ники и от теб!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Катя! Много мили и приятни думи, които топлят сърцето ми! Поздрави!

      Изтриване
  9. Аз пък предпочитам блоговете пред кулинарните книги именно заради личните емоции.
    Сонче,може някоя манджа да съм пропуснала, но сватбата, Ники, бебето, прекрасните ти момичета винаги са ми пълнили душата.
    Мир, любов и спокойствие за всички вас!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! И аз не чета вече кулинарни книги, откакто има блогове, права си, че е много по-приятно, когато имаш възможност да опознаеш, макар и виртуално , пишещия. Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow