Бисквитената торта е стара класика, но за мен беше лош спомен от детската градина - обикновени бисквити с червено нишесте - безвкусно и с лепкава консистенция.
Тази рецепта е нещо съвсем различно - вкусен, ароматен сладкиш, с приятна мекота, много лек, от който мога да изям неопределено количество.
През последната година приготвих десетки бисквитени торти защото ги заобичах :)
Пробвах и с домашен крем, и с маскарпоне, но моят фаворит е тази с крем сирене и сметана!
Комбинацията от сладко и кокос допълва вкуса на лимоновия крем.
Продукти
за форма с размер 28см/19 см
10-12 порции
250 г обикновени бисквити
250 г крем сирене
450 г заквасена сметана
4-5 с.л. пудра захар
лимонова кора, около 1/2 лимон
ванилия
300 г гъсто сладко или
желе, приготвено от
300 г плодове
100 мл вода
50 г захар
10 г желатин
отгоре
200 мл сметана
2 с.л. пудра захар
кокосови стърготини
100 мл мляко за бисквитите
Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 0
- за изчакване - 4 часа
Калории
Общо 4214 Ккал
За една порция 351 Ккал
Приготвяне
За намазване на бисквитите затопляме мляко. Може да бъде овкусено с малко кафе или с мед. Аз предпочитам кафето.
Бисквитите се подреждат на дъното на форма с пръстен и се мажат с четка с млякото.
крем
Заквасената сметана и крем сиренето се разбъркват с пудрата захар, прибавя се лимоновата кора и ванилията..
Половината от крема се разпределя върху първия ред бисквити.
Отгоре се нанася слой гъсто сладко(желе).
Следва нов ред бисквити , мляко с четката, крем.
Завършваме с последния ред бисквити, които също се мажат с млякото.
Сладкишът се прибира за кратко в хладилника.
Сметаната се разбива с пудрата захар до втвърдяване и се нанася с шприц върху тортата.
Отгоре се поръсва с кокосови стърготини.
Оставя се в хладилника за поне 4 часа.
Заб. Снимките са от няколко различни торти по тази рецепта.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.