Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

петък, 23 декември 2016 г.

Торта снежни къщички - лесна и ефектна






Продукти
торта по избор
моята е тази

Лесна сметанова торта

готови вафлени кори
готови сладки
желирани бонбони
клечки за зъби
сметана за разбиване
декоративни перли


 Приготвяне





От Вафлените кори се изрязват правоъгълник и триъгълник за къщата.
Триъгълника се залепва за правоъгълника със сметана и се захващат с една клечка за зъби.
Добавят се 2 клечки , забити в основата на къщата, за закрепване върху тортата.
Допълнително се изрязват коминчета и елхички, които също се закрепват с клечки.
Оформят  се със сметанов сняг.




 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

Лесна сметанова торта - подробно



Тортата е наистина много лесна, с малко продукти.Лека, със свеж аромат.

Продукти
за форма с диаметър 26 см
блат

4 яйца L
8 с.л. захар
1 п. ванилова захар
1/2 пак. бакпулвер (1 ч.л.)
8 с.л. брашно
пълнеж
200 г сладко по избор
200 гр заквасена сметана
покритие
200 мл сметана за разбиване
2 с.л. пудра захар
 Време за приготвяне:50 мин.
 - за подготовка - 10 мин.
- за готвене30мин. -
 Приготвяне 


Фурната се загрява на 175 С.
Яйцата се разбиват със захарта за около 10 минути, до гъста пяна.
Прибавя се ваниловата захар, бакпулвера и постепенно предварително пресятото брашно.
Разбърква се внимателно, на ниска степен на миксера .
Формата се застила с хартия за печене и се намазва с олио.
Готовото тесто се изсипва във формата.
Пече се на средна решетка около 30-40 мин., до суха клечка.
Блатът се изважда от фурната и се изчаква да изстине.
Освобождава се от формата, като предварително се мимнава с остър нож по края, за да се отлепи от стените.
Изстиналия блат се разрява на две части хоризонтално с помощта на голям, остър нож.
Сметаната се смесва със сладкото и се разбърква до хомогенизиране.
Може блатът да се напои с 3-4 с.л. лъжици подсладено прясно мляко, зависи как обичате тортата.
Пълнежа се разстила върху блата, предварително поставен в чиния за торта.
Покрива се с втората част от блата.
Сметаната се разбива с 1-2 с.л. пудра захар до пухкав крем. Нанася се отгоре и отстрани на сладкиша.
Украсява се по желание с плодове или друго.




Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 17 октомври 2016 г.

Ябълков сладкиш с карамел



Изключително лесна рецепта, подходяща за начинаещи кулинари!
Една вечна есенна класика. Много ароматен, сочен плодов десерт.


Исках да се получи  сладкиш  с преобладаващ плодово карамелен вкус, с не много дебела основа.
Всяка хапка е съвършена комбинация от меки плодове, карамел и тесто. Ако използвате по-малка тавичка, намалете продуктите за тестото.

Продукти 
за форма с диаметър 29 см
4-5 ябълки
50 г масло
1 ч.ч. захар( смес от бяла и кафява)
1/2 ч.л канела
1/3 ч.л. смлян карамфил
джинджифил(смлян)
щипка смлян индийски орех
тесто
4 яйца
1 ч.ч. захар
50 г разтопено масло
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ч.ч. брашно
ванилия
1 каф. ч. счукани ядки(орехи)

  Време за приготвяне: 55 мин.
 - за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 40 мин.



Приготвяне 
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на полумесеци.
Маслото се разтопява на слаб огън в подходящ съд.
Прибавя се захарта и се изчаква до пълното й разтваряне.Може леко да се разбърка или просто да се разклати съда.Внимава се да не прегори. Отдръпва се от огъня и се добавя канелата.
Готовият карамел се изсипва веднага във формата, в която ще се пече сладкишът.
Отгоре се подреждат плътно (може и на два реда , ако са по-тънки резенчетата) нарязаните ябълки. Плодовете се посипват леко с подправките - канела, джинджифил, индийско орехче.
тесто
Яйцата се разбиват със захарта до пухкава смес.
Добавя се разтопеното масло. Следват бакпулвера, ванилията, брашното.Разбърква се до получаване на гъсто тесто.
Тестото се изсипва върху ябълките, заглажда се с лъжица и се поръсва със счуканите ядки.
Пече в предварително загрята на 180 С(360Ф) фурна до златисто, около 30-40 минути.
Изважда се от фурната и веднага се обръща в подходяща чиния.
Ако на дъното на тавата има останал карамел, се сипва много малко вода (2-3 с.л.)  и се загрява на котлона. С получения сироп се залива сладкиша.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

четвъртък, 13 октомври 2016 г.

Кренвирши в бутер тесто - "pigs in a blanket"







Новото предложение на моя внук Ники е много бърза и лесна закуска, особено подходяща за деца.Буквалният превод от английски е "прасенца в одеяла" защото наистина тези банички имат такъв весел вид на завити в одеяло животинки.


Продукти
за 4-5 порции

250 г бутер тесто
няколко по-тънки кренвирша
1 яйце


 Време за приготвяне: 20 мин.
- за подготовка -10 мин.  
- за готвене 10 мин.



Приготвяне 




Бутер тестото се нарязва на тънки ленти.Кренвиршите се обелват и нарязват на парчета с няколко милиметра по-дълги от ширината на лентичките тесто. ( В САЩ, а може би и на други места,  продават едни малки кренвирши, които могат да се използват цели ).
Всяко парченце кренвирш се увива в тестото.

Подреждат се в застлана с хартия за печене тава и се намазват с разбито яйце.
Пекат се на 220 С за 8-10 минути.













Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби

понеделник, 10 октомври 2016 г.

Бърза торта на тиган


Тортата е изключително бърза, доста лесна, и много вкусна! Позволява варианти на пълнеж  - ванилов крем, сметана, карамел, маскарпоне, плодове...


В голяма степен прилича на популярната Френска селска торта заради сладките тънки блатове.



Рецептата видях при Елти, веднага я направих, но я споделям със закъснение. Не съм променяла нищо , освен крема. Благодаря ти Снежи, наистина бърза и лесна торта.

Продукти
за торта с диаметър около 20 см
12 порции
за блатовете
200 г подсладено кондензирано мляко
1 яйце
1/2 ч.л. сода бикарбонат
220 г брашно
1 ванилия на прах
няколко капки оцет или лимонов сок (за содата)
крем
200 г подсладено кондензирано мляко
400 г сметана(течна или заквасена)
сладко
допълнително
запечени и счукани бадеми(орехи)


 Време за приготвяне: 25 мин.
- за подготовка - 10 мин.
 - за готвене - 15 мин.

Приготвяне


блатове
Яйцето и кондензираното мляко се разбъркват в купа.
Добавят се брашното , содата и лимоновия сок.Разбърква се и се омесва меко тесто.
Разделя се на 5 топки.
Всяка топка се разточва върху хартия за печене поръсена с брашно и се оформя на правилен кръг с помощта на чиния.
Тиган с не залепващо покритие се загрява и в него се изпичат 5-6 кори.


Разточената кора се надупчва с вилица и се пренася с помощта на хартия за печене върху нагорещения тиган. Пече се само няколко секунди, докато се появат мехурчета и се обръща.
крем
Кондензираното мляко и сметаната се разбъркват до хомогенност.
Тортата се подрежда като всяка платка(блат) се маже с крем . На едно-две места се добавя сладко по желание.
Отгоре и отстрани се измазва с крем и се поръсва със запечени , счукани на едро ядки.



Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Тортата на баба - домашна торта с ванилов крем



Рецептата е за една стара класика в българската домашна кухня. Мека и лека, добре сиропирана,  с нежен крем торта. Освен ванилия, в крема  има и карамел за обогатяване на вкуса и аромата.


За мен не е тортата на баба, а първата торта, която направих сама на 16 години. И тортата, която правех за моите деца. Мил спомен от бедните на продукти соц години. В заглавието е тортата на баба, защото така е популярна.
Тортата беше за РД на една от дъщерите ми, затова е с такова оформление. Подобна торта, оформена като шахматна може да намерите тук.

И така, продуктите са лесни и ги има винаги в кухнята - мляко, яйца, брашно и масло.

Продукти
за торта с диаметър 26 см
16-20 порции
за  1 блат
(може да направите 3 или 4)
1 яйце
2/3 ч.ч. захар(чашата е от 200 мл)
2 с.л. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. брашно
ванилия  или какао
крем
10 с.л. захар
4 яйца L
6 с.л. брашно
1л прясно мляко
ванилия
120 г масло
смлени орехи
сироп
1.5 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар

 Време за приготвяне: 2 часа
 - за подготовка и оформяне - 60 мин.
 - за готвене - 60 мин.


Приготвяне
блатове
Може да изпечете блатовете на 2 пъти и след това да разрежете получените платки на 2. Аз предпочитам да ги пека поотделно, за по-сигурно.
За всеки блат - най-напред се разбива яйцето със захарта до пухкавост.
Прибавя се олиото.
Содата се разбърква с киселото мляко, докато шупне. Ако е необходимо се добавят няколко капки лимонов сок или оцет. Примесва се с яйчната смес.
Брашното и ванилията(1 с.л. какао за тъмните блатове) се добавят на части, като се разбърква внимателно.
Готовото тесто се изсипва в намазана с олио и застлана с хартия за печене тавичка.
Пече на 180 С( 360F) за около 15-20 мин. , до златисто и суха клечка.
Блатовете се оставят да изстинат и хартията се отлепва внимателно.



сироп
Водата и захарта се слагат да заврат и се варят 4-5мин.Оставя се да стине.
крем
Яйцата се разбъркват с 1 ч.ч. от млякото и брашното.
Захарта се карамелизира на слаб огън и когато е готов карамелът, в него се изсипва останалото мляко. Бърка се до пълното разтваряне на карамела.
На тънка струя се добавя яйчно-брашнената смес и се вари на слаб огън с непрекъснато разбъркване докато кремът започне да се сгъстява. Отдръпва се от огъня.
Прибавят се ванилията и нарязаното на кубчета масло. Разбърква се енергично до пълното разтваряне на маслото.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя на дъното на тортена чиния и се стяга с ринг за сладкиши.
Поръсва  се с няколко лъжици от сиропа. Покрива се с дебел пласт крем.
Отгоре се поставя следващия блат. Сиропира се, покрива се с крем и се поръсва със смлени орехи.
Така подреждането продължава до края.Всеки блат се сиропира и покрива с крем.
Тортата се оставя да стегне в хладилник и след това се украсява.
Отстранява се пръстена за торта и отстрани се измазва или с остатъци от крема или с разбита сметана.
Отгоре  и отстрани може да се покрие със смлени орехи или шоколад.
В случая съм използвала разбита сметана ( 5 с.л.) и малко разтопен шоколад.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

понеделник, 26 септември 2016 г.

Пандишпаново руло със сладко и сметана, подробно




Това е сигурно най-старата и лесна рецепта за бърз сладкиш. Няма разделяне на белтъци от жълтъци. Няма набухвател. Само 3 продукта и 12 мин. печене.



 Варианти има много - с добавки в тестото и с различен пълнеж. Аз харесвам този вариант със сметана, защото рулото остава сочно за дълго време.Тук може да погледнете и такова руло, изпечено направо с пълнежа от плодове.
А тук и тук има и указания как се прави украса в тестото на рулото.

Продукти
за тава 30/40 см
12-16 порции


4 яйца L
100 г кристална захар
100 г брашно
ванилия
пълнеж
200 г сладко по избор(кайсии на снимката)
200 г заквасена сметана
глазура
200 г заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
карамел, шоколад
 Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 15 мин.
 - за готвене - 12 мин.

Приготвяне



Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и увеличаване на обема, за 10 мин.
Брашното се пресява и се добавя към яйчната смес като се бърка внимателно със шпатула или лъжица.
Тавата се напръсква леко с мазнина и се застила с хартия за печене.



Тестото се изсипва върху хартията и се разпределя равномерно в цялата тава.
Пече се на 180-200 С за 12-15 мин. , до златисто.
Тавата се изважда от фурната и сладкиша се обръща върху друга хартия за печене, поръсена с пудра захар.
Внимателно се отделя хартията, с която е печено тестото.Изрязват се страните, за да се оформят равни ръбове.



Намазва се със сметана и избраното сладко и се завива на стегнато руло от към по-късата страна. Оставя се увито в хартията докато изстине.
глазура
Заквасената сметана се смесва със захарта и ванилия и се разбърква до гладка еднородна смес. С тази смес се измазва рулото, предварително поставено в подходяща чиния.
Рулото на снимката има ивици сметана, редувани с ивици карамел.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

петък, 23 септември 2016 г.

Лесно руло с плънка от ябълки в една стъпка



Ароматно, леко и меко руло със сочен пълнеж.
Рецепта стара, много лесна и бърза.Особено подходяща за настъпващия сезон на ябълките.



За този сладкиш ми припомни  OSSIGENO,  присетила се от Веси и "Сладко и солено".

Продукти 
за голямата тава на печката
16 порции
пълнеж

1,5 кг ябълки
2-3 с.л. лимонов сок
6-7 с.л. захар
канела
карамфил
тесто
5 яйца
9 с.л. захар
3 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1/2 п. бакпулвер
ванилия
глазура
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
ядки по избор
 Време за приготвяне:60  мин.
 - за подготовка - 20 мин.
 - за готвене - 30 мин.
 Приготвяне


Ябълките се разпределят върху хартия за печене и се поръсват със захар и подправките
Ябълките се настъргват на ренде. Разстилат се върху застланата с хартия за печене тава.
Поръсват се с лимоновия сок, захарта и канелата.
Добавят се едро нарязани ядки по желание.
тесто
Яйцата се разбиват до пухкавост със захарта. Прибавя се ванилията, олиото и бакпулвера. Брашното се изсипва постепенно при леко разбъркване до получаване на еднородна гъста маса.
Тестото се разпределя върху ябълките и се заглажда с лъжица.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за около 30 мин., до получаване на златист цвят.Изважда се от фурната.
Обръща се върху друга хартия за печене, отстранява се хартията , с която е печен сладкиша и се навива на руло.
След като изстине сладкиша се намазва с глазура.

Изпеченият сладкиш, преди обръщане



глазура
Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар и ванилията. Рулото, предварително поставено в подходяща чиния се измазва с глазурата.Отгоре се поръсва с ядки или шоколадови пръчици.








Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби

събота, 17 септември 2016 г.

Голяма шоколадова торта с бишкоти и "дулче де лече"



Тази торта се превърна в хит това лято на Бетоловото! Правих я няколко пъти и всички гости много я харесаха. Сравнително лесен сладкиш, няма печене и много бъркане.Шоколадова, мека, сочна и ароматна торта.


Рецептата е за доста голяма торта(при нас винаги има много гости :). Може да намалите продуктите наполовина за торта с диаметър около 20 см.
Продукти
за  правоъгълна торта 40см/30см
16-20 порции
400 г бишкоти савоярди
200 мл прясно мляко
50 г шоколад
за крема*
1 кутия(400г)"дулче де лече"
описано е по-надолу
250 г маскарпоне
400 мл животинска сметана 30% масленост
(може да се използва и заквасена сметана с по-висока масленост)
ванилия
1 п. желатин по желание
глазура
200 мл млечна сметана 30%
200 г шоколад 52%
Ако обичате повече шоколад, използвайте 300 г сметана и 300 г шоколад.

*добра комбинация е и само "дулче де лече"(400г) и сметана (200мл)
 Време за приготвяне:  60 мин.

 Приготвяне



крем
За да приготвите крема със сложното име "дулче де лече" трябва да разполагате със подсладено кондензирано мляко в консерва.Освен ако не го купите готов - намира се в някои магазини.
Приготвянето е просто, изисква само време, но може да направите наведнъж няколко кутии, които след това да съхранявате в хладилника.
Кутиите с кондензирано мляко се варят за около 2 часа на слаб огън. Внимава се да са покрити с вода през цялото време. Това е всичко.Вътре млякото се карамелизира и се получава невероятно вкусен продукт.Използва се самостоятелно като крем за сладкиши или в комбинация със сметана, маскарпоне и др.
Маскарпонето и сметаната се разбиват . Към тях внимателно се прибавя охладения крем "дулче де лече".
Желатинът е в случай, че ви трябва по-стегната торта и  нямате подходяща форма за нея.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и след това се загрява на много слаба микровълнова до пълното му разтваряне във водата.Прибавя се към крема(използвайте цедка за по-сигурно) и се разбърква добре.



шоколадово покритие
Сметаната се загрява в подходящ(стъклен, порцеланов за микровълнова) съд на микровълновата фурна или на котлон, .
Шоколадът се начупва и се прибавя на части към топлата сметана, като след всяка порция се разбърква до пълното разтваряне на шоколада.Оставя се да изстине, За по-бързо може да се сложи за малко в хладилника.
сглобяване на тортата
200 мл прясно мляко се загрява и в него се разтварят 50 г шоколад.Тази смес се използва за намазване на бишкотите.
Половината бишкоти се подреждат в избрания съд за тортата, желателно с подвижни стени.
Намазват се с приготвеното шоколадово мляко с помощта на четка.
Отгоре се изсипва половината от крема.
Подрежда се втория пласт бишкоти и отново се намазват с шоколадовото мляко.
Покриват се с остатъка от крема.
На този етап сладкиша се прибира в хладилник докато леко стегне.Освобождава се от борда.
Завършва се като се залива с изстиналата шоколадова глазура.
Украсява се по желание - ядки, кокос.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Не пропускайте новите публикации!

Follow