Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 13 декември 2011 г.

Спачена супа с ориз (постно)







Всеки ден,  на обяд в моето семейство ядем задължително супа.Супата е едновременно просто и сложно ястие.Обикновено е с по-малко продукти и се приготвя бързо, но трябва да е вкусна.Опитвам се да разнообразявам, но основните са пилешка, зеленчукова , телешка в различни вариации.Не знам доколко ще е интересно  да пиша за супите, но може и да е полезно, забелязвам някаква празнота сред кулинарните блогове, основно се пише за сладкиши:).
Започвам със спаначена :


Продукти за 4-5 порции

2 моркова
стар лук - 1 голяма глава
целина  - 1стрък  и малко от главата
80г ориз
2-3 супени лъжици растителна мазнина
300  г спанак
джоджен
сол, черен пипер

Приготвяне

Лукът и целината се нарязват на ситно и се задушават в мазнината и малко вода.Добавят се нарязаните на кръгчета моркови и всичко се вари до готовност.До омекване.
През това време спанакът се почиства и нарязва на дребно.Когато лукът и морковите са омекнали , спанакът се добавя към тях и се долива вода , около 1,5 литра.
Спанакът се вари за около 8-10 минути и се добавя ориза. и сол.След 10 тина минути супата е готова и се доовкусява с джоджен и черен пипер.Не пропускайте джоджена, той убива стипчивия вкус на спанака и прави супата много ароматна.
Сервира се с резенче лимон.
Същата супа може да се приготви и с пилешко , а особено вкусна е с агнешко месо.Тогава месото се вари още отначало с лука  и морковите.
Освен пресен, може да се използва и замразен спанак.

И вариант с домати


2 коментара:

  1. Здравейте, супата не се ли застройва накрая с яйце и малко кисело мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз по принцип рядко застройвам супи, а тук идеята е за "постна" супа.Но ако желаете, да, със застройка е много вкусна! Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...