Не знам дали заради повода(кръщене на малкия ми американски внук) или заради продуктите или просто заради старанието, но питката ми се получи много добре! Тестото беше меко и еластично, много лесно и приятно за работа!
Рецептата за тестото не е нещо специално, но е особено сполучлива.По-долу съм показала и начина на оформяне.Подходящ е за повече хора, защото се получават много на брой малки парченца.
Още веднъж - ако искате да получите по-изразени форми , използвайте по-широка тава, ако искате висока питка, печете в по-малка тава като увеличите височината с борд от хартия за печене.Но в този случай формите на тестото се сливат.
Продукти
тавата е 30 см
- 800 г брашно( моето беше тип 400)
- 250 мл прясно мляко
- 200 мл течна неподсладена сметана
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол
- 11 г суха мая(1 пакетче за 1 кг брашно)
- 2 яйца L
- 100 мл олио
- 1 с.л. лимонов сок
- 50 г масло за оформяне
- 1 жълтък+1 с.л. мляко за намазване
Приготвяне
Аз винаги активирам маята предварително, независимо дали е суха или жива.Така съм спокойна, че ще свърши работа.
- Млякото се загрява до 37 С , прибавя се захарта, 2-3 с.л. брашно и маята и се разбърква.Оставя се на топло докато започне да се надига, което значи, че с маята всичко е наред.
- Прибавят се всички останали течности и солта - сметана, лимонов сок, олио, леко разбърканите яйца.Лимоновият сок не е за аромат, а защото е киселина, може да се замени с оцет.
- Ако ще месите в миксер - всички течни съставки се изсипват и постепенно с разбъркване се добавя брашното, на части до получаване на меко тесто.
- Ако месите на ръка - Брашното, без 1 ч.ч. се изсипва в широк съд, прави се "кладенче в средата" и там се изсипват смесените течни съставки за тестото.Меси се като постепенно се загребва по малко от брашното.Оформя се на топка и се прибавя останалата чаша брашно като се поръсва по малко върху плота и тестото.Тестото трябва да е меко и еластично, но без да лепне върху плота.
- Готовото тесто се поставя в намазана с мазнина купа като се овъргаля в мазнината.Покрива се с фолио и се оставя на топло място да втасва.(фурната се загрява до 50 С и се изключва, отнема около 30 минути за да удвои тестото обема си).
Оформяне
- Втасалото тесто се разделя на 3 еднакви по големина топки, а всяка от тях на по четири части(първо на 2 и пак на още 2).Получават се 12 еднакви топки.
- Осем от топките се разточват на правоъгълник, който се маже с размекнатото масло и се навива на руло.Може да се поръси с мак, но трябва да е повече, отколкото на снимката , за да се вижда след разрязването.
- Всяко руло се реже на 5 части, получават се 2 розички от крайните парчета и 3 триъгълничета. Общо 16 рози и 24 триъгълничета.
- Половина от триъгълниците се подреждат по външния кръг на тавата, а втората половина в обратна посока в по-вътрешния кръг.
- От 4 топки се оформя плетеница.Може да се направи на веднъж, ако можете да прецените дължината.Аз я правих от 2 части.Една топка се разточва на правоъгълник.Друга топка се оформя на фитил и се поставя в средата.Нарязват се лентички от правоъгълника и се сплитат върху тестото в средата.Плетеницата се поставя в тавата и следващия правоъгълник се разточва така, че да допълни кръга.
- В средата се подреждат 8 от розичките, а останалите между триъгълничетата.
- Питката се оставя да втасва на топло.След това фурната се включва на 190С и се пече в долната част на фурната за около 40 минути, проверка с клечка.За да не изгори, отгоре се маже със смесените жълтък и мляко в последните 15 минути от печенето, а не веднага преди печене.