Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (27) без глутен (14) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (134) великден (1) гарнитура (29) гост (9) гостуване (1) десерти (192) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (29) за празник (103) заек (3) закуски (61) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (22) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (3) круши (10) лесно (125) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (144) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (70) постно (36) празник (9) предястие (58) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (26) сладкиш (86) сос(дип) (1) спанак (26) супа (27) тестени (54) тиква (8) тиквички (17) торта (50) френска кухня (26) хлебопекарна (2) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (13) чия (2) шоколад (29) ябълки (16) ягоди (29) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (13)

търся в този блог

сряда, 30 април 2014 г.

Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно


Това са най-лесните пресни картофи, без много мазнина, без пържене.Коричката ги запазва и са хрупкави и меки едновременно.
Продукти 
за 4-6 порции
1 кг дребни пресни картофи
1 с.л. сол
3-4 с.л. мазнина по избор
подправки по избор
розмарин, Черен пипер, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион, малко червен пипер.
 Приготвяне

  • Картофите се измиват много добре с гъба.Подсушават се върху кърпа, не хартия.Подбират се с приблизително еднаква големина и не се режат.
  • Съда се маже с избрана мазнина (масло, зехтин, олио, свинска мас) . Картофите се слагат в съда за печене и се поръсват обилно със сол и подправки(нарязан розмарин, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион.Картофите трябва да са плътно , но на ЕДИН ред.
  •  Отгоре се поливат с малко мазнина или ако е твърда,се нареждат малки парченца от мазнината (масло).Мазнината като цяло е много малко, например за 1 кг картофи около 2-3 с.л.
  • Пекат се около 40 минути на 220 С. НЕ СЕ БЪРКАТ.На 15 тата минута тавата се разклаща енергично напред-назад, картофите се търкалят и обръщат сами..така още веднъж и се проверяват с вилица дали са омекнали.Това е!
  •  Могат да се сервират и на следващия ден след затопляне, запазват се!


9 коментара:

  1. Ето къде ще търся рецепта за вкусни картофки, Сонче, прекрасно са ти се получили! :)
    Благодаря за споделеното. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче, изглеждат толкова апетитни тези картофки! Как ги обичам само..мекички отвътре, а хрупкави и с цвят на злато отвън! Поздравления за прекрасната рецепта и весели майски празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива картофки! За съжаление, взе още нямам късмет да ги случа на пазара. Прекрасни са твоите, Сонче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимо и пролетно! Връзва ми се страхотно с чаша таратор и крехко агнешко;))

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам такива картофки, а твоите са се получили страхотно с този приятен загар. Поздрави и весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Харесват ми по този начин и ще ги пробвам.
    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Чак ми замирисаха през монитора,Соня,превъзходни са картофките ти!
    Прегръдка и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Слага ли се вода, бира или др.или се пекат така сухи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Подсушават се върху кърпа, нищо не се добавя!Поздрав и да ви е сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...