Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 30 октомври 2013 г.

Заек в гърне на фурна



Ястията приготвени в глинен съд са изключително вкусни! Месото се готви бавно и се задушава в собсвения сос и този на зеленчуците.
След пълнен заек ви предлагам нова вкусна рецепта за това крехко и диетично месо.
Прилича на тази рецепта на Пепчо, но има и доста разлики.
Продукти
за 6-8 порции

  • 1 заек 1,8-2 кг, почистен, с глава 
  • 5-6 глави стар лук(кромид)
  • 1 глава чесън
  • 1-2 моркова
  • 1 стрък целина
  • щепа стафиди(по желание)
  • 3 картофа
  • черен пипер, червен пипер
  • 1 с.л.сол
  • 1 с.л. суха мащерка
  • щипка канела
  • 1 консерва домати на кубчета(330 г)
  • 1 ч.ч. бяло вино

 Приготвяне


  • лукът с енарязва на едро, на шайби, поставя се на дъното на съда
  • морковите се режат на кръгчета, скилидките чесън са цели , целината наедро
  • картофите са на едри кръгове
  • най-отгоре се поставят парчетата месо
  • поръсва се с всички подправки
  • налива се виното, доматите са най-отгоре
  • съда се затваря и се слага в студена фурна на 22о С за 30 минути, налява се до 160 С и се пече още 1ч. и 30 мин.
  • маха се капака и се запича отворено за около 15 минути


събота, 26 октомври 2013 г.

Пържоли от свинско месо на скара с ароматна глазура и карамелизиран лук



 Свинската пържола на скара си е класика! Поправям пропуска, че няма такава рецепта в блога.
Най-напред трябва да кажа, че хубавата  сочна пържола става от врат, след това е плешка или бут, но не е за предпочитане! Котлетите, иначе популярни са доста сухи за скара. Може , но трябва да се добави мазнина и да се сервират със сос.
И така, как да си направим сочна пържола на скара от свински врат?

Продукти
за 4 порции

  • 4 броя вратни пържоли
  • около 700 г, с дебелина около един пръст
  • кимион
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • за глазиране
  • 3 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. затоплен мед
  • 1 с.л. соев сос
  • щипка канела



 Приготвяне


  • не се чука, поръсва се с лимонов сок, черен пипер и кимион(може и други любими подправки) и се оставя месото да отлежи в хладилник, покрито
  • скарата се загрява и месото се пече за 4-5 минути, зависи от силата на скарата
  • обръща се и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 4-5 минути
  • обръща се, като се завърта на 90  градуса и се маже с приготвения сос за глазиране, пече се 1 монута, внимаваме да не прегори
  • обръща се още  веднъж  и се пече и от другата страна за 1-2 минути
  • сол може и да не се слага, но ако обичате по-солено, което не се препоръчва, посолете при мариноването леко   или сложете сол в соса
  • ако не се сервира веднага, месото се държи в затворен съд и ако е необходимо се притопля преди сервиране


за карамелизирания лук-отделно!

петък, 25 октомври 2013 г.

Кокосова торта Рафаело


Този сладкиш исках да направя много отдавна.
В мрежата е популярна най-вече една рецепта за такава торта, на Наталина. Всеки добавя по нещо. На мен все ми искаше да избегна 250 г масло..  и блатовете да са по-леки, както  обвивката на бонбоните Рафаело.
Така че направих нещо по-различно.Резултатът беше много вкусен и за съжаление пристрастяващ, просто не можеш да се спреш, когато опиташ!




В тази торта, която беше за специален повод и специален човек, блатовете са с белтъци, бадемово брашно и кокос - ароматни и нежни. Кремът е комбинация от жълтъците, маскарпоне и сметана(като за титамису) с аромат на кокос и бадеми. Лек и с много приятен вкус.
 Ето и самата рецепта
Продукти
за форма с диаметър 18 см
8 порции
блатове

4 белтъка от големи яйца
щипка сол
50 г сурови бадеми или брашно
50 г брашно с набухвател
150 г кокосови стърготини
220 г пудра захар
крем пълнеж
4 жълтъка
100 г захар
100 мл кокосово мляко
(млякото е само зашото нямам кокосова есенция)
100 г бял шоколад
250 г маскарпоне
150 мл течна неподсладена сметана
30 мл бадемов ликьор
крем за измазване
100 г крем сирене
1 с.л. захар
2 с.л. квасена сметана
кокосови стърготини за поръсване
Калории общо 5872 Ккал
за 1 порция 734 Ккал
 Приготвяне

блатове
фурната на 160 С
2 форми 18 см се застилат с хартия за печене и се намазват с масло по дъното и по стените
белтъците се разбиват с щипка сол на сняг
прибавя се на части захарта и се разбива до усвояването й
бадемите се смилат в блендер до получаване на брашно
смесват се брашната и кокосовите стърготини
внимателно , на части  като се бърка с шпатула се смесват брашната и белтъците
разделя се на 2 части в двете форми сн.1
пекат се в загрятата фурна за около 30-35 минути сн.2
изваждат се от фурната, оставят се да застинат и блатовете се изваждат от формите сн.3
изчаква се до пълното изстиване и се разрязват с помощта на къдрав нож хоризонтално на 2  сн.4
крем
жълтъците се разбиват със захарта  в стъклена или метална купа до побеляване
добавя се   ликьора
купата се слага на водна баня и бъркането продължава докато кремът започне да се сгъстява
отдръпва се и се оставя да се охлади
маскарпонето се разбива с пудрата захар, добавя се сметаната и се разбива отново
кокосовото мляко се загрява на микровълнова, без да заври и в него се слага начупения шоколад, бърка се до пълното разтваряне на шоколада
смесват се млечния, шоколадовия и жълтия крем - получава се не много гъст крем, който стяга за малко в хладилника
сглобяване
едно блатче на дъното на чиния, стяга се с ринг
намазва се добре с крема
покрива с ес блат, крем и така до края
оставя се в хладилника за следващия ден
крем сиренето се разбива със захарта и сметаната (захарта  е на вкус)
получава се гъст крем, с който се измазва тортата
поръсва се навсякъде с кокосови стърготини
моята украса е от същия крем и филирани бадеми





четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Едно неустимо портокалово тирамису и Пресечена сметана - какво да се прави?



Това е рецепта за това какво да правим, когато при разбиването на течна сметана се получи "пресечена" течност. Случва се, когато разбиваме течната животинска сметана продължително време, повече отколкото е необходимо.
Нямам снимки защото бях мноого ядосана, когато ми се случи тази неприятност!
Но мисля, че  ще бъде полезно да споделя какво направих.
Приготвях Портокалово тирамису, и то в голяма доза.
Вече беше направен крема с жълтъците, маскарпонето и портокала.Оставаше да се прибави разбитата сметана с пудра захар.
Да, но я разбих малко повече от необходимото и маслото започна да се отделя на повърността.
Нямаше да ми стигне крема, ако не я сложа, нямах и други подходящи заместващи продукти.
Четох кой какво казал по въпроса, но май общото мнение беше, че не може да се използва за крем , а само за някъкъв сладкиш с печене.

Какво направих:
  • прецедих с цедка и отделих маслото и течността
  • загрях течността (400 мл, като предварително отделих около 100 мл)
  • в отделените 100 мл разтворих 2 с.л. брашно
  • изсипах във врящата течност и с непрекъснато бъркане на слаб огън сварих много гъст крем
  • оставих го да застине около 5 минути и добавих към него отделеното при цеденето масло
  • разбърках, получи се гладък крем, който бързо добавих към приготвения вече крем с маскарпоне и жълтъци
  • добавих разбитите белтъци 
Тирамисуто стана чудесно! Кремът беше малко по-плътен от нормалното, но на вкусът беше непроменен.
Ето още снимки на  Портокаловото тирамису





понеделник, 21 октомври 2013 г.

Скумрия(филе) на скара



Може би най-популярната риба в България. Обичаме си я и я правя често. Най-вече на скара. Толкова често, че се учудих, че няма публикация за тази рецепта. За сметка на това има Скумрия във фурна и Варена скумрия в пикатен сос. Тук можете да прочетете и как си избирам скумрия. Указанията за филетиране повтарям по - надолу.
Бързам да поправя пропуска.

Продукти
за 2 порции


  • 1 голяма непочистена риба (650 г)*
  •  лимонов сок
  • черен пипер
  • сол
  • чесън на прах или любима подправка 
*ако рибите са по-малки се предвиждат по една на човек и се пекат цели



   Приготвяне


  • рибата се размразява на стайна температура или на МВ
  • главата се отрязва
  • с остър нож корема на риба се разпаря като се започва от дупчицата в задния край
  • изваждат се всички вътрешности
  • рибата се измива много добре на течаща студена вода
  • почиства се тъмна ципа, която покрива коремната кухина
  • почиства се старателно черната ивица покрай гръбната кост
  • отново се измива добре
  • отрязват се всички перки, коремни, гръдни, при хрилете
  • почистената риба се поставя на дъската с гърба към нас

Соня Шатева
  • ножът се държи хоризонтално и се движи по гръбната кост, така се отделя чисто филе
  • на другата половина от рибата се почистват костите с помощта на тънък остър нож  (голямата кост се хваща с лявата ръка и се придърпва като с ножа в дясната ръка се отделя костта от месото)


получените 2 филета се поръсват обилно с лимонов сок, черен пипер и малко сол и се оставят се на хладно за 1- 2 часа или повече
така обработени филетата са готови за скара или пържене


  • скарата се загрява на най-силната степен и едва след като се изключи релето, филето се поставя най-напред с кожата нагоре (месото е към скарата)
  • пече се 4-5 минути, не се пипа докато не започне сама да се отлепя отстрани
  • внимателно се проверява с щипката дали се отлепва цялото парче
  • обръща се и се пече още 4-5 минути

сервира се веднага с резен лимон, каперси и салата (на снимката има печен картоф)
друг вариант е това


събота, 19 октомври 2013 г.

Питка(пита) с кашкавал


Питката е от изпитано многократно тесто. Публикувам защото пробвах популярното напоследък сред фейсбук групите оформяне. Не се получи особено добре при мен, но споделям опита за тези които се интересуват.
Продукти
тавата е 30 см
тесто
  • 900-1000 г брашно
  • 3 яйца + 1 белтък 
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана 
  • 14 г суха мая
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. сол
  • 1с.л. лимонов сок (оцет)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1,5 ч.ч.настърган кашкавал
при оформянето
100 г разтопено масло 
за намазване 
1 жълтък                                             2 с.л.пр.мляко
  Приготвяне
  •  маята се разтваря в затопленото мляко, добавя се захарта и 3-4 с,л брашно и се разбърква
  • купата се покрива и се оставя да "шупне", мята се активира и сместа бухва за около 15 минути на топло
  • в останалото брашно се прави "кладенче" и в средата се изсипва активираната мая, разбитите с вилица яйца(един жълтък остава за намазване), солта, лимоновия сок и зехтина
  • замесва се тесто
  • стъклена купа се намзава с мазнина и тестото се поставя в нея като се обръща 1-2 пъти, покрива се с фолио и се оставя да втасва на топло (фурната се загрява до 50 С и после се изключва).тестото удвоява обема си за около 30 минути - 1 час.
  • втасалото тесто се смесва с настъргания кашкавал и се разделя на 3 топки



Първата топка се разточва на правоъгълник и се намазва с разтопеното масло.
Завива се на руло и се реже на кръгове с дебелина около 1 см.
Тавичката се маже с мазнина и по външния край се подреждат рулцата като крайните части се заделят за украса.






Втората топка се разделя на две части -
едната част се разточва на тънък правоъгълник, маже се с масло и се оформя на руло.
Другата част също се разточва на правоъгълник, в средата на който се поставя рулото.
Отсрани се разрязва на ленти, които се преплитат върху рулото(снимка).
Полученото плетено руло се оформя като кръг в тавата.
(ако не е достатъчно дълго се дооформя с остатъците от първото руло, като цветенца)
Третата топка се разделя на две части. От по-голямата се оформя топка, която се поставя в центъра на тавата.
По-малката се разточва на правоъгълник и се реже на лентички.
От лентичките се оформя решетка върху топката в средата.
( остана ми малко тесто и направих още една плетеница, около топката в средата)
Питката се оставя да втасва на топло във фурната.
Намазва се с разбития с млякото жълтък и се слага отново във фурната.
Включва се и се пече  на 180 С ( 330 Ф, на bake) до зачервяване.
Изважда се и се оставя да изстине в тавата за 10-15 минути, покрита с кърпа.


  

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Сочна риба (сьомга) на фурна



Бързо, лесно, вкусно, здравословно!
Така може да се опише тази рецепта. Може да се използва не само сьомга, но и филе или шайби от друга риба. В случая е шайби от прясна риба, но може и замразена.

Продукти 
за 2 порции

  • 400 г риба на порции
  • 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. сол
  • 1 к.ч. бяло ароматно вино
  • масло колкото орех
  • каперси 1-2 с.л.
  • розмарин по желание


 Приготвяне

  • рибата се поставя в тавичката за печене, предварително намазана с масло. Може тавичката да се застели с хартия за печене и да с е намаже с масло.
  • месото се поръсва обилно с лимонов сок и се наръсва с черен пипер и сол
  • напръсква се с виното и върху всяко парче риба се поставя много малко парченце масло
  • покрива се с алуминиево фолио и се оставя в хладилник за 30 минути или докато е необходимо
  • 15 минути преди сервиране тавичката се изважда от хладилника и се поставя в зарята на 200 С фурна
  • пече се 5-8 минути според дебелината на парчетата и се маха фолиото
  • добавят се каперсите
  • запича се за още 3 минути, като се наблюдава, не трябва да стане суха, а да  стане златиста и да се запази сочна

сервира се веднага с картофи и ли зеленчуци



Пай от готово бутер тесто с круши




Продукти
за тавичка 24 см
6 порции
2-3 бр.круши
2 с.л. масло
1 с.л. захар
200 г бутер тесто, готово незамразено
2 яйца
1 ванилия
1/4 ч.л. канела
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. брашно

 Приготвяне


  • крушите се белят, почистват от семената и режат на полумесеци
  • в тиган се разтопява маслото, прибавя се захарта и крушите и се готвят за 3-4 минути, колкото да поемат от захарта и маслото и да омекнат
  • тестото се разстила върху хартия за печене и с помощта на чиния се изрязва кръг , по-голям от съда в който ще се пече пая
  • с помощта на хартията тестото се прехвърля в тавичката, притиска се към дъното и отстрани се оформя борд
  • отгоре се подреждат плътно изстиналите круши
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавят се брашното, канелата, ванилията и се разбърква
  • получената рядка смес се изсипва върху крушите
  • пече се на 180 С за около 50 минути, до зачервяване на тестото
  • сервира се топъл, полят с карамелен сироп, разтопен мед или кленов сироп




сряда, 16 октомври 2013 г.

Пилешка кавърма с праз



След класическата пилешка кавърма със стар лук ви предлагам  един есенен вариант на кавърма с праз.
Продукти
за 4 порции
500 г пилешко филе без кост (или месо от бутчета)
2 с.л. олио
50 г масло
3 стръка праз
2 моркова
200 мл вино
300 г гъби
2-3 бр. червени чушки
сол
черен пипер
1/2 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. суха чубрица

 Приготвяне

  • месото се нарязва на кубчета или на ивички и се поръсва с черен пипер
  • мазнината се загрява в дълбок съд
  • месото се пържи за около 4-5 минути и се изважда в чиния
  • в същата мазнина се  слагат нарязаните на на едро праз и моркови
  • разбърква се за 1 минута и се налива виното
  • покрива се и се задушава на слаб огън до омекване на праза и морковите(ако е необходимо се добавя 1-2 с.л. вода)
  • прибавят се нарязаните гъби и червени чушки, разбърква се
  • месото се връща в съда със зеленчуците, разбърква  и се подправя с подправките
  • готви се още за 10 тина минути на   слаб огън като се разбърква



неделя, 13 октомври 2013 г.

Десерт от круши във вино и шоколад - поширани круши с шоколад



Есента е любимият ми сезон! Топло, но не горещо, много цветно и богато на плодове и зеленчуци време! Крушата е един от типичните, но не много популярни есенни плодове.
Или поне до скоро пренебрегван от мен :).

Миналата година правих невероятната торта шоколадов мус с круши на Йоли ,  карамелен сладкиш с круши и шоколад, клафути и крамбъл.
зад последните  "сложни " думи се крият много лесни десерти
Сега ви предлагам само овкусени с подправки и вино круши залети с шоколад.



Семпло, елегантно и същевременно невероятно вкусно! Не случайно пошираните круши са класика сред плодовите десерти.

Продукти 
за 4 порции
4 круши
за поширането
250 мл бяло вино(може и червено)
200 мл вода
200 мл портокалов сок
3 карамфилчета
1 пръчка канела
3 зърна кардамом
100 г   захар
кората и сока на 1/2 лимон
шоколад
100 г шоколад
100 мл течна животинска сметана
допълнително
орехи
червени боровинки  (сушени)

 Приготвяне

  • виното, водата, сока, захарта и всички подправки се загряват до завиране
  • крушите се обелват. Може да се почисти вътрешността със специален уред или да се разрежат наполовина и да се почисти средата.Аз исках да ги запазя цели  за по-интересен ефект.
  • поставят се в загрялата течност и се задушават около 8 минути, зависи от вида и степента на зрелост
  • изваждат се след като започнат да омекват, но без да се чака да се  разварят.Проверява се с леко боцкане с вилица.
  • течността се прецежда и се оставя да ври докато се изпари и остане на 1/3 от първоначалното количество, добавят се червените боровинки

приготвяне на шоколада

  • сметаната се загрява на микровълновата за около 30 секунди
  • шоколадът, начупен на дребно, се прибавя и се бърка до пълното му разтваряне
  • крушите се поставят в чинии за сервиране, заливат с топлия шоколад
  • преди сервиране отстрани се добавя от редуцирания сироп, орехи  

сервира се с нож и вилица(лъжичка)
на снимката в началото е круша потопена в шоколад



Добавям снимка на варианта с почистени круши. Използвала съм специалният уред, който почиства семената без да нарушава цялостта на плода.Не е толкова ефектно, но пък е по-лесно за консумация!



сряда, 9 октомври 2013 г.

Нахут с азиатски привкус


Завръщане. Погледнах датата на последната публикация и се засрамих, месец и половина без нова рецепта! Скоро наближава втората годишнина на блога, има публикувани 331 рецепти, което е по една рецепта на два дни.А сега такова голямо прекъсване...Засрамих се защото осъзнах, че причината да не пиша  е много глупава - обидата, която почувствах от един коментар под рецептите на внука Николай!
Забравих, че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ОБИДИ, АКО ТИ САМ НЕ МУ ПОЗВОЛИШ ! Сега си го припомням и   продължавам напред с усмивка и нов ентусиазъм !


След първата ми среща с нахута през пролетта, от която останахме много доволни, той се превърна в редовен участник в менюто на семейството.
Ако се интересувате тук можете да прочетете за полезните качества на това вариво.
Предлагам ви яхния от нахут с домати и много богат вкус от всички подправки, които присъстват в ястието.
Лютият пипер може да бъде заменен със сладък, ако предпочитате.

Продукти
за 4-5 порции

  • 350 г суров нахут
  • 4 с.л. зехтин
  • 2-3 стръка праз
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 4-5 печени чушки
  • шепа гъби (азиатски)*
  • 1 с.л. лют червен пипер
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. млян джинджифил (може кръгче пресен)
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • черен пипер
  • 400 г консерва домати
  • 1 с.л. сол

* моите бяха сухи и затова предварително накиснати, може да се направи с пресни гъби
 Приготвяне

  • нахута се накисва във вода за поне 10 часа
  • отцежда се и се вари в нова вода за около 1ч.30 мин. до пълно омекване
  • в тиган се загрява мазнината и в нея се задушават нарязаните праз, моркови и чесън
  • след омекване на зеленчука се добавят и нарязаните печени чушки и гъбите
  • следват всички подправки и доматите
  • разбърква се и се изсипва при нахута( ако има много вода, предварително се отсипва от нея, а ако е гъсто се добавя малко топла вода до желаната гъстота)
  • ястието се вари още 10 тина минути

може да се консумира и студено, но топло е по-вкусно


Не пропускайте новите публикации!

Follow