за 4 порции
400 мл прясно мляко
1 морков
1 глава стар лук
4-5 зърна черен пипер
лимонова кора
3 с.л. масло
2-3 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
за сервиране - оцет и чесън
Време за приготвяне: 85 мин.
- за подготовка - 5 мин.
- за готвене - 80 минути
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал
Приготвяне
Шкембето се измива и се слага в около 2 л вода да се вари заедно с нарязаните на едро зеленчуци и подправки. Отначало на силен огън, докато заври, след това на 2 от 6 степени.
След 1 час се проверява. Месото е готово, ако вилицата потъва в него без проблем и може да го разкъса.
Шкембето се изважда и се охлажда, бульонът се прецежда и се връща в тенджерата. Необходим е около 1 л от него.
В тиган се загряват 3 с.л. масло и в него се запържват до златисто 2-3 с.л. брашно. Добавя се червения пипер и се разбърква. Внимателно, на струйка се прибавя част от прясното мляко, бърка се енергично до получаване на гладка смес.
Примесва се с 1 черпак от бульона и всичко се изсипва в тенджерата. Добавя се останалото мляко и нарязаното на дребно шкембе и се вари за 10-15 минути.
Сервира се с чесън и оцет.