Сравнително нов за моето семейство продукт, който се оказва много полезен. Може да се консумира като добавка към месо, салата или даже подсладена за десерт.
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри(около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.
Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда.
Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.
Продукти
за 3-4 порции
1/2 ч.ч. сурова елда(100г)
1 малака главичка червен лук
1 черена чушка
1 зелена чушка
2-3 доматчета чери
1-2 стръка зелен чесън
1 с.л. зехтин
сол
1 с.л. оцет балсамико
или лимонов сок
магданоз
Време за приготвяне: 30 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 20 мин.
Калории
Общо 510 Ккал
За една порция 130 Ккал
Приготвяне
Елдата се измива и се поставя в 1,5 ч.ч. подсолена вода.Сварява се до набъбване на семенцата, около 20 мин. Измива се със студена вода и се отцежда много добре.
Докато се вари елдата се приготвят зеленчуците за салатата.
Всичко се нарязва на ситно.
Смесват се зеленчуците, охладената елда и подправките. Опитва се и ако е необходимо се добавя сол и оцет на вкус.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.