Питката е почти като козунак, с много захар и аромати.Може да се оформи по различни начини, тестото е много приятно за работа. Използвала съм хлебопекарна за омесването и втасването.
Спазвам традицията за Благовещение да приготвям малка, обикновено сладка питка.
Продукти
за форма с диаметър 22 см
порции 8
50 мл олио
50 мл разтопено масло
2 яйца
100 г захар
щипка сол
120 г заквасена сметана
1/4 есенция бутер ванилия
лимонова кора
450 г брашно
10 г суха мая
допълнително
50 г масло
3 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах
стафиди
1 жълтък за намазване
1 с.л. олио
Време за приготвяне: 3 часа
- за подготовка - 40 мин.
- за готвене - 40 мин.
Калории
Общо 4070 Ккал
За една порция 509 Ккал
Приготвяне
За омесване на тестото в хлебопекарна се спазва следната последователност:
Разтопява се маслото в подходящ съд.Прибавя се олиото и яйцата и леко се разбива.
Добавя се захарта и се разбърква до разтопяването й.
Примесва се заквасената сметана, разбърква се и всичко се изсипва в контейнера на машината.
Прибавят се миризмите, пресятото брашно и маята.
Машината се включва на програма"тесто".
Втасалото тесто се изважда и се разделя на 3 топки.
Всяка топка се разточва на правоъгълник.
Всеки правоъгълник се маже с разтопеното масло, смесено със захар и канела.
трите правоъгълника се подреждат един върху друг и се поръсват със стафиди.
Навиват се на стегнато руло.
Рулото се реже 7-9 части. Получените рулца се подреждат в тавичката с разреза нагоре.
Питката се оставя да ватасва на топло и се пече на 180 С за около 40 минути.
По средата на печенето се намазва с жълтък смесен с 1 с.л. олио.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби,