Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 11 юни 2012 г.

Много вкусен зелен боб с подправки и сос



Обикновено започвам с ''аз много обичам...'' Сега трябва да започна с ''аз не обичах, но вече обичам'':). Имам много неприятни спомени със зелен боб от детството и студентските години. Едно от малкото неща, които не обичах.Ако щете вярвайте, но съм се прибирала у дома от детската гтадина с джобове пълни със зелен боб и кисело мляко.:)
Не съм готвила и на моите деца.
Всичко това допреди 10 тина години, когато открих КАК  ДА СИ НАПРАВЯ ВКУСЕН ЗЕЛЕН БОБ.Сега го правя веднъж седмично,  докато е сезонът на пресния зеленчук.Защото е и много вкусно и ниско калорично ястие.
Сервирам го на гости като предястие и  се харесва  с изненада, явно и други не  долюбват този зеленчук.
Ето и рецептата:


Продукти 
 за 2 порции ястие
или 4-6 порции предястие, гарнитура
  • 1 кг зелен боб(фасул)
  • 2-3 моркова
  • 1 голяма глава стар лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • (може няколко стръка пресен)
  • 2 с.л.зехтин
  • 2 с.л.масло
  • 100 мл вода
  • сол, копър, черен пипер , магданоз

 - общо  803 Ккал ; за 1 порция 400 Ккал
 
 за сос с кисело мляко

  • 250 г кисело мляко
  • 1 с.л.майонеза
  • 1 ч.л. горчица
  • пресен чесън, сол, копър




Приготвяне

  • зеленият боб се измива и се пречупва от двете страни (отчупва се връхчето и дръжката)
  • зехтинът се загрява в дълбок съд, тенджера и се прибавя маслото
  • кромидът се реже на дребно и се задушава за малко заедно с нарязаните на кръгчета моркови и 2 скилидки чесън в мазнината
  • прибавя се зеленият боб, разбърква се няколко пъти и се добавя 100 мл вода
  • огънят се намалява и съдът се захлупва
  • задушава се около 15-20 минути, наблюдава се и от време на време се разбърква.Бобът трябва да остане леко хрускав.
  • посолява се и се овкусява с подправките
  • накрая се поръсва с нарязаните на дребно 2 скилидки чесън и магданоз по желание
  • сервира се веднага
  • сосът се приготвя в купа като се смесват всички съставки и се разбърква енергично
  • може да се сложи върху боба или да се сервира отделно в сосиера

18 коментара:

  1. ММММ..Сонче, много апетитно с този сос.
    Аз обожавам зелен боб ама в къщи пък никой не го яде и не готвя.
    Ще им направя твоята рецепта дано да проядат.:)))
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Както казва Зиче - много обичам зелен боб, но само аз си го хапвам. :)
    Изглежда изключително вкусно! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз така го приготвям,когато е за гарнитура и много го обичам,стига да е от крехкия зелен боб.С този сос е още по-вкусно.
    Бе то изобщо този зеленчук аз си го харесвам.
    Свежо и леко ястие си приготвила,мила!
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен е, Соня! Не съм готвила зелен боб от години (освен от този тъничкия), а и никога по този начин. Много интересна рецепта, с удоволствие бих опитала!

    ОтговорИзтриване
  5. Сонче, аз не го мразя, но като цяло рядко го приготвям заради децата- те са като теб в детството;))) Но този със сигурност ще опитам, защото наистина изглежда адски вкусно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Много добра идея ,Сонче!
    Приготвям гарнитура към месо от зелен боб по този начин.
    Ще пробвам със сосчето,сигурна съм ,че е много вкусно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз обичам сготвен зелен фасул,но и така ще ми хареса -на салатка.Ще си го приготвя още тези дни...
    Хубав ден,Сонче!

    ОтговорИзтриване
  8. Хеййййй..... Сонче, страхотно фасулче си наготвила! Толкова ми се прияде от твоето вълшебно ястие! Изглежда наистина страхотно! Благодаря ти за чудесната рецепта! Прегръщам те и ти желая много красива срядъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички , че ме окуражавате, Бени, Живе, Мира, Марта, Мария, Роси, Дани, Здравче! Тези които не сте, опитайте, ще ви хареса, само НЕ слагайте вода и домати:)!

    ОтговорИзтриване
  10. Сонче, искрено ме разсмя началото на публикацията! Имам доста близка до твоята история със зеления боб, но вече и аз похапвам. Непременно ще опитам рецептата ти! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Сонче,как да се отречеш от такова изкушение......Зелен фасул......,ама какъв?!Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудна гозба! Нали съм млада домакиня ще се доверя на твоята рецепта :-) че досега зелен боб не съм правила :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотна рецепта, смъква холестерола

    ОтговорИзтриване
  14. въпрос :количеството на калориите как бе определено ?
    това е стара селска рецепта от Карнобатския край с малко изключение :вместо майонезата и горчицата към соса , които /според мен/ само я товарят с допълнителни калории - там слагат червен пипер.
    ПП. по същият начин правят и лапада

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря ви за споделеното.Много съм далече от Карнобат, така че не знам тази рецепта дали е от там :).Както съм писала в началото нямам никакви претенции за изключителност на рецептите, просто споделям това , което е харесано от мен и семейството ми и начина на приготвяне.Калориите определям по таблица от един сайт, според грамажа на продуктите.Да, майонезата е калорична, но все пак става дума за 1 с.л. Поздрави и да ви е сладко. Ще пробвам и с червения пипер!

      Изтриване
  15. Благодаря за хубавата идея за зелен фасул! Ще я пробвам и ще коментирам дали ни е харесала. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Рецептата е чудесна!Става бързо и вкусно.Не използвам магданоз и майонеза- горчица за соса.Първоначално поради липса на продуктите,а после,тъй като ми хареса много и без тях.Така вече 3-4 години по таз рецепта си приготвям зелен фасул.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието! Поздрави и да ви сладко!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...