Днешната ми гостенка ама въобще не се нужда е от представяне! Пепи или по-често
Пеп4о от блога
Храна за моите канибали е добре позната на всички от кулинарното блогово пространство. И не само, тя е основен участник и в популярните готварски форуми, от които всички сме се учили повече или по-малко.
Много искрена, точна в изказа и преценките си и същевременно отзивчива и сърдечна. Не се познаваме лично, но ми е някак си близка. Дали заради сходството във вкусовете или нещо друго, не знам. А може и съвсем скоро да се запознаем, кой знае Пирина и Стара Загора не са толкова далеч един от друг!
Нещата, които Пепи представя са винаги абсолютно точни (има математическа нагласа, забелязах защото и аз така) , рецептите са ясни и с подробни указания. Блогът й е като кулинарна енциклопедия, особено що се отнася до ястията с месо.
Благодаря на Пеп4о, че прие поканата ми да е вторият гост в моя скромен блог!
Рецептите, които предлага са точно по вкуса на моето семейство.Свинските ребърца са любимо ястие на Главния дегустатор, а мъфините са за нас с внука. Само за соса от нар май ще се наложи да ми погостуваш със шишенцето, Пепи (когато се снабдиш с ново) ...
Тогава ще ми направиш и от панираните цветове :)
***********************
Поканата на Соня за гостуване дойде в един момент на мързелуване и апатия откъм
списването на блога. Не, че е от жегата, или липса на време, но се сещате как в
един момент човек се пресища. И да пише, и да снима...е, с готвенето няма
разминаване. И всичко из кулинарните блогове (освен тортите на феите
вълшебници) ми се струва познато, опитано, вкусено.... Това, че в момента сме
пълна къща е може би оправдание J за
липсата ми на идея за гостуване;
познавам се и в доста други моменти, когато сме били пълна къща, но и
торти, кифлички и наденички съм бъркала
и пълнила среднощно. И казан с глиган бъркала до 3ч. За да може в 5 часЪт
милото да тръгне
Голяма част от пишещите в кулинарните
страници познавате моята домакиня. Освен, че е в моята възрастова група, Соня е и от хранителната ми такава J. И си живее целогодишно в най-красивата планина, която ми остана в сърцето като несбъдната
мечта – колкото и да се опитвам, не ще мога да видя и 1/100 част от нея....ама
това е друга тема. Все пак се надявам да
видя още от нея, както и на лична среща със Соня.
В блога й "Моето сладко хоби",в
който днес съм гост, можете да откриете голямо разнообразие от почти всички раздели на кулинарията. Еднакво апетитно представени са
питки, сладкиши, напитки, десерти и основни. А голяма част от десертите и сладкишите и са точно тези,
които у дома ми липсват най-много – с много крем и плодове; сметана ... и
всичките козунаци.
Доста време се чудех с какво мога да и
гостувам и вчера в магазина едно много
прилично парче от килограм и половина гърди ми закова погледа J рядко се случват такива хубави,
изчистени от мазнини гърди (не, че в къщи няма да го дообработя, ама защо да
давам пАри за сланината). Взех го, без
никаква идея в момента какво ще го правя, решила, че от имане глава не боли. Е,
мен ме заболя, щото не си стоях на
хладно вкъщи, а проверявах зареждането на магазините J
И така, в момента,в който срязах
парчето и извадих пудрите, пардон –подправките, се сетих,че трябва да остана вярна на себе си (най-вече
на слогна на блога) и да гостувам точно
с това парче месо на Соня.
То пък взе, че стана много вкусно (на мен все ми е вкусно, но точно това едно
девойче мноооого го хареса), а и вложих последния си сос от нар,
с който всяко печено месо е моя сбъдната мечта :)
Пък повода
си заслужава определено – както да се хареса на потребителите у дома, така и да хареса на виртуалната ми
домакиня, тъй като тя неведнъж е показвала какви хубави мръвки може да
пече. Надявам се да ти хареса, Сонче J и благодаря за
възможността да стана част от Сладкото ти хоби
:) Благодаря ти за търпението,което в
случая е дважди по-ценно, тъй като знам, че си на място, където
интернет-трафика ти не е редовен J.
И тъй като виждам, че това лято си на вълна тиквички, предлагам и едни бързи
мъфини с тиквички J
Свински гърди в сос от нар и горчица
Продукти:
1,5 кг.свински гърди (подбирайте по-сухи, към тясната част, да не бъдат много мазни)
2 с..л.- едрозърнеста горчица
2 с.л. кетчуп
2-3 с.л. соев сос
1 с.л. едросмлян кимион
1 ч.л. едросмлян черен пипер
3 с.л. сос от нар ( лесно заменим от: мед, меласа някаква – 1 с.л. с 2 с.л. балсамов оцет)
100 мл. бира.
още щипка-две сол (на вкус, аз сложих една щипка) .
1 с.л. царевично нишесте
Приготвяне:
* Парчето гърди се срязва на 2 или 3 части, за да влезе лесно в плика за печене.
* Всички продукти се поставят в малко бурканче с винтова капачка, разтръсква се и маринатата е готова. (може и в купичка да се разбъркат, но с бурканчето е много по-лесно)
* Изсипва се при гърдите и се вързва плика за печене.
* Прибира се в хладилник (в тавичка, или купа, за да не се спука плика от ребрата) и оставя така да се маринова за 3-4 часа, през които се обръща няколко пъти.
* Прехвърля се във фурната (тук аз се презастраховам от спукване на плика и поставям в още един).
* Фурната се включва на 200* и когато ги достигне, се намалява на 160* и пече около 60-80 мин.
* Изважда се, срязва се плика и гърдите, заедно със соса се прехвърлят в тава, в която се прибавя още 100 мл. гореща вода.
* Връща се във фурната. Когато сосът отново заври, се прибавя 1 с.л. царевично нишесте, размито с малко студена вода; изключва се фурната и оставя тавата вътре за още 2-3 мин.
През това време и гарнитурата е готова
Продукти
около килограм едро-нарязани картофи (малки - цели), ( дребни моркови и домати по желание), копър, чесън (пак е по желание), сол и 4-5 с.л. олио (масло е по-добрия избор тук - 1/2 пакетче - 60гр.). Плюс около 100 мл. месен бульон по възможност домашен. Ако няма - лъжица вегета, или кубче бульон с вода.
Приготвяне
почистените картофи и всички останали продукти се поставят в плика, внимателно се разтръсква, връзва се и пече както месото, първо на 220*, след това на 160-170*. На тях са им достатъчни около 40 мин.
Мъфини с тиквички и сирене
Продукти
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
100 мл. прясно мляко
2 яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер
семена за поръсване (сусам, мак)
Приготвяне:
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера.
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка.
* Обърква се до еднородна смес.
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената.
* Форма замъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със семената.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35 мин. (проба с клечка за зъби или дървеношишче, които трябва да излизат сухи от кексчето).
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата.
***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките.
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам леееееко да ги изстискам от водата им.