Всички ястия, приготвени в уреда за бавно готвене са изключително вкусни. И както винаги, комбинацията от сметана и гъби е неустоима. Месото е сочно и същевременно като печено, със загар, много ароматно от салвията.
6 порции
1 кг картофи
2 моркова
2 глави стар лук
3-4 скилидки чесън
500 г гъби
200 мл бяло ароматно вино
100 мл сметана
няколко листа салвия
черен пипер
червен пипер
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
Време за приготвяне:
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 20 мин + 5 часа
Общо 4200 Ккал
За една порция 700 Ккал
Приготвяне
Заекът се реже на 6 порции.( без главата)
В дълбок широк съд запържваме месото в 1 с.л. масло и 1с.л. зехтин от всички страни, за кратко.
Изважда се и се добавя останалата мазнина, в която се запържват гъбите, до златисто.
Изваждат се и се оставят настрани.
Лукът и чесънът се режат на едро и се прибавят в тигана.
Морковите се режат на кръгчета и се добавят към лука.
Долива се бялото вино и се задушава под капак до леко омекване на лука.
Добавя се сметаната и се изчаква само да заври.
Картофите се белят и нарязват на едро.
Поставят се на дъното на съда за готвене.
Отгоре се подреждат запържените парчета месо.
Поръсва се с черен пипер, червен пипер и се подреждат листата салвия.
Месото се покрива с гъбите.
Най-отгоре се изсипва задушеният във виното лук, смесен със сметаната.
Ястието се готви на слабата степен за 4-5 часа.