Предлагам ви нещо много лесно и вкусно.Бързо се приготвя, но трябва да престои.Няма печене :)
Става за утрешния ден, ако все още не сте направили нещо специално за празника :).Може да използвате ягоди, ако това са предпочитаните от вас плодове.
Идеята за този десерт дойде от едни горски плодчета, които набрах на
Бетоловото, а не знам точно какво са.Най-вероятно е някакв червен касис.Замразих ги и сега исках да ги оползотворя някак си.
Нправих малко сладко от тях и исках да го използвам за приготвения вече крем, но опитвайки го се разколебах - имаше много специфичен вкус и аромат.Стана много красиво сладко, но....
Не знаех как ще реагира Главният дегустатор и замених плодовете.
На другия ден се оказа, че сладкото от тези червени плодчета беше одобрено и от мен и от Главният дегустатор, но десерт с тези плодове ще показвам по-нататък.
Крема вече беше приготвен със смес от замразени горски плодове и домашно сладко от черни боровинки.
ето каква е рецептата
Продукти
за продълговата кексова форма с обем 1.250 л
за плодовата смес
- 100 г замразени горски плодове
- 100 г сладко от боровинки
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 ч.л. желатин
за крема
- 3 яйчни жълтъка*
- 3 с.л. с купка брашно*
- 100 г захар
- 600 мл прясно мляко
- 1 пръчка бурбонска ванилия-вътрешността
- 1 пак. желатин - 10 г
- 3 яйчни белтъка
- 300 г квасена сметана
- 30 г кокосови стърготини
- няколко малки бисквитки
- 6 бр. бисквити закуска**
*
вместо да варите яйчен крем може да използвате готов пудинг, който аз не предпочитам
**
може да се използват бишкоти
Калории - общо за 8 порции 2539 Ккал
за 1 порция 317 Ккал
Приготвяне
- замразените плодове се с месват със сладкото и се загряват
- желатинът се залива с 1-2 с.л. вода до набъбване и след това се прибавя към горещата плодова смес, заедно с лимоновия сок (моето сладко от боривинки е доста захарно и затова не добавях никаква захар)
- за крема
- жълтъците се смесват със захарта и брашното в тенджерка, добавя се прясното мляко и се поставя на слаб огън
- вари се до сгъстяване с непрекъснато разбъркване - 5-8 минути.Ако се получат бучки, използвайте тел , миксер или пасатор за разбиване.
- добавят се ванилията и набъбналия предварително желатин
- кремът се охлажда
- сметаната се разбива леко и се добавя към охладения крем
- белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов сок и внимателно, с помощта на шпатула се прибавят към крема
- формата се застила с фолио за свежо съхранение, да обхване и стените
- изсипва се половината от крема
- изчаква се да се стегне, в хладилник 30 минути, и отгоре се подреждат малки бисквитки
- върху бисквитките се изсипва плодовата смес( оставя се 1-2 с.л. за сервиране)
- върху плодовата смес се изсипва останалата част от крема, предварително се добавят кокосовите стърготини
(ако искате да се получи този цветен ефект , който е на моите снимки, не трябва да се изчаква за плодовата смес да се стегне, но ако искате плодовият слой да е плътен и открояващ се, ще трябва отново да се изчака в хладилник за да се стегне преди да се сложи втората част от крема)
- отгоре се подреждат големите бисквити "Закуска"
- оставя с ев хладилник за поне 4-5 часа или за следващия ден
- покрива се с чинията, в която ще се сервира и се обръща с рязко движение
- формата се изважда нагоре и фолиото се отстранява внимателно
- залива се с притоплената предварително запазена плодова смес