формички с обем 200 мл
400 г почистен спанак
3 яйца, белтъци и жълтъци отделно
1 ч.ч. извара (крем сирене)
1 ч.ч. пармезан , на люспи
чесън
червен пипер
бешамел
30 г масло
3 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
250 мл прясно мляко
сол
индийско орехче
галета и масло за намазване на формите
Време за приготвяне:
- за подготовка - 20 мин.
- за готвене - 25 мин.
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал
Приготвяне
Формичките се намазват с масло с помощта на четка, която се движи отдолу нагоре.
Поръсват се обилно с галета, която се разпределя навсякъде с въртеливо движение. Излишното се изсипва.Формите се поставят в хладилник до използването им.
Спанакът се почиства и нарязва на дребно и или се бланшира или се задушава в малко масло заедно с 2-3 скилидки чесън. Само да омекне.
бешамел
Брашното се запържва в маслото, прибавя се студеното прясно мляко при непрекъснато разбъркване. Примесва се задушения спанак и се отдръпва от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер, кимион и червен пипер.
Прибавят се жълтъците и се разбърква. Не се готви.
Добавя се настъргания кашкавал(пармезан).
Белтъците се разбиват на сняг с капка лимонов сок.
Много внимателно се смесват спанакът и белтъците.
Готовата смес се разпределя във формите за суфле. Отгоре се заравнява с ножа.
Пече се до златиста коричка за около 20-25 минути в предварително загрята на 200 Ц фурна.
Преди сервиране се поръзва с още малко кашкавал.
Сервира се веднага. Ако , не, оставя се във фурната на открехната врата, но ще спадне.