Това е по-големият брат на Лимоновия чийзкейк от тази публикация , с нова премяна ! Там има постъпкови снимки.
Продукти
Форма с диаметър 26 см
16-20 порции
За основата
90 г бадеми(други ядки)
2 с.л. кристална захар
250 г бисквити (крекер)
100 г масло
1 п. ванилова захар
2 с.л. какао на прах
3 с.л. кафява пудра захар(бяла)
Лимонова кора от 1 лимон, настъргана на дребно
За пълнежа
700 г – 4 оп. Сирене Филаделфия
500 г – 4 оп. крема сирене
(може да се използва само единия вид сирене, както и в комбинация с извара и/или маскарпоне)
220 г пудра захар
1 лимонова есенция
80 мл лимонов сок(от 2 лимона)
5 яйца
1 есенция ванилия
3 с.л. брашно
Глазура
130 г шоколад
100 мл течна сметана 30 %
Приготвяне
основа
Бадемите се смилат в блендер заедно със захарта до получаване на брашно
Бисквитите се натрошват и се добавят в блендера
Всичко се смила до еднородна смес
Прибавят се какаото, пудрата захар, лимоновата кора и ванилията
Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитената смес като се разбърква с дървена лъжица(силиконова шпатула) до получаване на еднородна смес
Дъното на форма с откопчаващ се пръстен се застила с хартия за печене
Бисвитената смес се разпределя във формата за печене по дъното и стените на равномерен пласт като се притиска с помощта на стъклена чаша
Пече се в предварително загряна на 200 С фурна за около 8-10 минути
Изважда се и се оставя настрани да изстине
Пълнеж
Сирената се разбиват с миксер заедно със захарта до гладкост
Изсипва се лимоновия сок и се разбърква
Яйцата се добавят едно по едно, като след всяко се бърка до пълното му усвояване
Добавя се брашното, лъжица по лъжица, ванилията, лимоновата есенция
Получената смес се изсипва в изпечената основа
Пече се 10 минути на 200 С, намалява се до 160 С и се пече още 50 минути без да се отваря
Проверява се чрез леко разклащане на формата – трябва да мърда леко, сякаш в средата е сурово
Оставя се за още 2 часа в изключената фурна и след това се изважда на студено
(може сладкишът да се извади веднага, но съществува риск от втвърдяване и напукване, което не е лошо защото така или иначе се покрива с глазура)
Изважда се от формата след пълното изстиване на сладкиша, най-добре на другия ден
(колкото по-мазни сирена се използват, толкова по-кремест е сладкишът, ако преобладава изварата се получава по-сух)
Глазура
Сметаната се загрява за 30 секунди в микровълновата печка
Шоколада се раздробява с нож и се слага в затоплената сметана
Бърка се до пълното разтваряне на шоколада, още веднъж се загрява за 30 сек.
Глазурата се изсипва в средата на сладкиша и се оставя да се разтече като леко се разклаща
оставя се да се охлади
реже се с топъл нож