Това много популярно и вкусно трационно българско ястие е със сантиментална история за мен.
Свързано е със спомена за времето, когато моят съпруг ме ухажваше.Аз бях студентка първи курс, провинциалистка в София, а той вече второкурсник с"опит".По онова време заведенията в столицата не бяха много и беше лесно да ги обиколиш и научиш още за първия семестър.
На "Граф Игнатиев" имаше един ресторант от соц веригата "Златното пиле". Той се превърна в наше любимо място за срещи .Поръчвахме винаги тази пилешка кавърма.По-късно, вече когато бяхме голямо семейство съпругът ми често ме изненадваше като готвеше за празник това ястие....докато децата пораснаха, аз си останах в къщи и сега само аз готвя!
Много в вкусно, не е трудно и си заслужава да опитате, ако все още не сте правили пилешка кавърма.
Продукти
за 2-3 порции
- 2 с.л. масло
- 300 г бяло пилешко месо без кост(филе)(може и от бутчетата)
- 3-4 глави стар лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 морков
- шепа гъби печурки
- 2 печени червени чушки
- 1 люта чушка(суха)
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1/2 с.л. сол
- 150 мл бяло вино
- черен пипер
- щипка захар
- щипка суха чубрица
- майорана
Приготвяне
- месото се нарязва на кубчета (на хапки)
- кромида се нарязва на не много дребно
- мазнината се загрява и в нея се запържва за кратко месото, само докато побелее
- изважда се с решетъчна лъжица
- в същата мазнина се слага нарязания лук и нарязания на дребно морков
- разбърква се няколко пъти и се налива 100 мл топла вода
- задушава се 15 минути на слаб огън като се разбърква от време на време
- прибавят се нарязаните гъби и задушаването продължава до пълното омекване на зеленчуците
- добавят се нарязаните печени чушки, месото и всички подправки
- налива се виното и се задушава за 10 минути
сервира се направо или
- запича се в гювече
- в омлет
- в палачинка, голяма тук
Аз предпочитам варианта в омлет.Мекото яйце чудесно допълва вкуса на кавърмата.
За 1 порция са необходими:
- 2 яйца
- 2 с.л. прясно мляко
- щипка брашно
- щипка сол
- 1 с.л. масло