С една дума - много шоколадова и много вкусна, това е този сладкиш. Няма да разказвам дългата и малко спорна
История на тази известна торта.След като изчетох десетки рецепти , се спрях на варианта с крем, в който се оползотворяват останалите от тестото за платките жълтъци.
Кремът ми се получи една идея по-рядък, отколкото исках, така че препоръчвам да се използват пропорциите посочени в скобите.
Продукти
за форма с диаметър 18 см
8-10 порции
блатове
5 белтъка
150 г захар (може да се намали)
1 с.л. брашно
150 г смлени орехи
ванилия
крем
5 жълтъка
60 г захар
150 г шоколад 52%
3 с.л. какао
200 мл сметана(100 мл)
50 г масло
ванилия
ром
глазура и украса
80 г шоколад 52 %
80 г млечен шоколад
50 мл олио
1 с.л. течна глюкоза
оцветени в зелено кокос и бадеми
Време за приготвяне: 5 часа
- за подготовка - 40 мин.
- за готвене - 30 мин.
- за изчакване - 4 часа
Калории
Общо 5730 Ккал
За една порция 580-710 Ккал
Приготвяне
крем
Приготвям първо крема, тъй като му е необходим престой в хладилника за да стегне.
Жълтъците се разбиват със захарта на водна баня до сгъстяване.Прибавят се ванилията и ромът, разбърква се.
Маслото и сметаната се загряват без да завират и в тях се слага натрошеният шоколад. Бърка се до пълното му разтваряне.
Много внимателно, при непрекъснато разбъркване се смесват шоколада и жълтъците.
Кремът се изсипва в купа, покрива се с фолио и се прибира в хладилник докато стегне.
блатове
Продуктите са за 5 тънки платки с диаметър около 16-18 см.
Белтъците се разбиват със захарта, но не до твърдост, а до разтопяване на захарта. Прибавя се брашното, смлените орехи, ванилия. Разбърква се внимателно.
Сместа се разделя на 5 еднакви части.
Пекат се 5 блата с диаметър 18 см. Формата се маже с масло и се застила с хартия.Фурната е на 160 С с обдухване или 175 С без вентилатор.
Аз пекох 3 едновременно за 10 минути, но ако се пекат една по една, стават готови за 5-6 минути.
След изваждане от фурната се освобождават от формата и се отлепват от хартията.
сглобяване на тортата
Използвах форма с подвижни стени за сглобяване на тортата.
Всяка платка се намазва с крема, около 1/2 см и се покрива със следващата.Завършва се с крем, който се заглажда отгоре и отстрани.
Сладкишът се прибира в хладилник за няколко часа.
глазура и украса
Шоколадите се загряват на водна баня до разтопяване. Добавят се олиото и глюкозата, бърка се до получаване на еднородна смес.
Веднага се изсипва върху охладената торта. Разнася се по цялата повърхност чрез накланяне на тортата, без да се използва шпатула.Излишният шоколад се оставя а се оттече.
Хранителна боя на върха на ножа се разтваря в 1 с.л. вода. с получената течност се оцветяват кокосови стърготини и бадемови люспи или счукани бадеми. Оставят се да изсъхнат върху хартия и се използват за украсата.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.