Във времето за прошки се развихрих за питки и сладкиши!Исках да направя много лек и красив сладкиш, който в крайна сметка се оказа торта с ананас!
Тортата беше предназначена за нашите кумове, които много уважаваме. Приятели сме с тях от студентските години и исках да им поднеса нещо по-изискано.
Комбинирах орехово-шоколадов блат с крем , приготвен от сметана, извара , бял шоколад и ананас.Покритието е от ананас.
Продукти
за форма 26 см
блат
- 4 яйца
- 150 г захар- 1ч.ч. от 200 мл
- 120 г брашно - 1ч.ч. от 200мл
- 100 г тъмен шоколад
- 50 г маргарин ( масло)
- 50 г смлени орехи
- 1с.л. коняк
- ванилия
крем
200г фина извара
50г пудра захар
250 мл сладкарска сметана
200 г квасена сметана
100 г бял шоколад
плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
7 г желатин
покритие
плодовете на 1 малка(400г) консерва ананас
сокът на 2 консерви ананас
10 г желатин
2-3 с.л. захар
сокът на 1/2 лимон
Калории - общо 10921 Ккал
на 1 порция (16 парчета) - 683 Ккал
Приготвяне
блат
- яйцата се разбиват със захарта
- прибавя се брашното ванилията и конякът
- шололадът се разтопява заедно с маслото на МВ и се добавя към тестото
- прибавят се смлените орехи и се разбърква внимателно
- пече се 20 мин в предварително загрята фурна на 170 С с вентилатор в тава , застлана с хартия за печене.Изважда се от фурната и се оставя да изстине.
крем
- изварата се разбива със захарта до гладкост
- последователно се добавят сметаните като след всяка се разбива
- плодовете от компота се пасират и се прибавят към крема
- шоколадът се разтопява на МВ и към него се прибавя малко от сметановия крем за да се изравнят температурите, след това всичко се смесва
- желатинът се оставя да набъбне в 50 г вода и се разтопява на МВ
- внимателно се добавя желатинът към крема
- блатът се поставя във форма с подвижен пръстен и върху него се изсипва крема
- оставя се в хладилник за да се стегне
покритие
- плодовете от компота се нарязват на кубченца
- желатинът се смесва със 100мл вода за да набъбне, разтопява се на МВ
- смесва се със сока от компотите( трябва да се получи около 300мл течност)
- върху стегналия се сметанов крем се разстилат плодовете и отгоре внимателно се залива със сиропа
- оставя се в хладилник за не по-малко от 6 часа
Преди да се постави сметановия крем се нареждат плътно по стените на формата тънко нарязани парчета киви .