Вече няколко пъти съм споменавала, че за мен истинският чийзкейк е печеният. Нежен, мек и влажен с уникална консистенция. Комбинацията от карамелен чийз и заливка от солен карамел е направо неустоима. Препоръчвам!
Продукти
за форма с диаметър 16-18 см
8-10 порции
Основа
100 г обикновени бисквити
1 с.л. какао
50 г запечени бадеми, смлени
50 г захар
½ ч.л. канела
80 г масло
Това количество е
за дъното и стените на съда. Ако не желаете чийзкейкът да има борд от
бисквитка, намалете продуктите наполовина.
Чийзкрем
400 г крем
сирене(филаделфия)
50 г захар(може
да пропуснете)
½ капсула ванилия
½ кутия дулче делече(карамел от кондензирано мляко) 200г
Щипка сол
100 г заквасена
или друга сметана
1 с.л. нишесте
2 яйца
Заливка
½ кутия дулче де лече(200г)
50 мл течна сметана¼ ч.л. сол
Време за приготвяне: 5 ч. 30 мин.
- за подготовка - 30 мин.
- за готвене - 60 мин.
- за изчакване - 4 часа
Общо 4750 Ккал
За една порция 475 Ккал
Приготвяне
Основа
Бисквитите и захарта се поставят в блендер и се смилат до пясък.Прибавя се какаото и разтопеното масло. Разбърква се и се поставя във форма с падащи стени.Бисквитената смес се разпределя по дъното и стените , като се притиска плътно.Формата се поставя в хладилника за 30 мин.
чийзкейк
Крем сиренето се разбива със захарта. Прибавят се ванилията, лимонова кора, карамела, сметаната и нишестето. Разбърква се добре. Накрая се добавят едно по едно яйцата като се бърка с ниска степен на миксера.
Готовата смес се изсипва върху основата.
Пече се в предварително загрята фурна на 175 С за 50-60 мин. До готовност.
Добре е да се увие дъното в алуминиево фолио, защото може да потече.
Сладкишът е готов, когато в средата е мек, а по краищата запечен.
Отавя се за 1 час да изстине в отворена фурна, след това за 1-2 часа на стайна температура и поне 2-3 часа в хладилника. Чак след това кейка се изважда от формата и се залива със заливката.
заливка
Сметаната се загрява, без да завира . Добавя се останалата част от кутията дулче де лече, солта и ванилията и се разбърква до гладкост. Изсипва се върху сладкиша, поръсва се с люспи морска сол и се украсява по желание.
Съхранява се в хладилник.