Това е тортата, за която моето семейство пази мил спомен.Правехме често с моите дъщери, когато бяха малки.
Тзи година бях на гости при средната ми дъщеря за рождения й ден и тя си пожела да направим тази торта!
Приготвя се сравнително лесно, а е вкусна и ефектна.
Продукти
за форма с диаметър 26 см
около 16-20 порции
за светлите блатове
2 яйца
240 г захар(1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно(1ч.ч.)
за тъмните блатове
2 яйца
240 г захар(1ч.ч.)
50 мл олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер
ванилия
180 г брашно(1ч.ч.) без 1 с.л.
3 с.л. какао
1 с.л.ром
сироп
2/3 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. вода
крем
6 жълтъка
6 с.л. брашно
250 г захар(или повече на вкус)
ванилия 2 п.
1 л прясно пълномаслено краве мляко
120 г масло
допълнително
1 ч.ч. смлени орехи
Време за приготвяне: - за подготовка - - за готвене -
Приготвяне
Изпичат се два блата, които след това се разрязват хоризонтално, така че тортата е от 4 пласта.
блатове
Яйцата и захарта се разбиват до пухкава гладка маса.
Прибавят се олиото и киселото мляко, бакпулвера и ванилията.
Накрая се примесва брашното.
Блатът се пече в намазана с олио и зстлана с хартия за печене тавичка.
Фурната се загрява предварително до 180 С.Проверява се с клечка, пече се до златисто, около 30 мин.
След изпичане блатът се оставя да изстине и се изважда внимателно от тавичката.
Разрязва се хоризонтално на две части.(използва се по-дълъг остър нож).
Всичко се повтаря за тъмния блат.
крем
Жълтъците се разбиват леко и се смесват с 1 ч.ч. от студеното мляко.
Прибавя се брашното и се разбърква много добре.
Останалото мляко се кипва със захарта и внимателно, на струйка се добавя към яйчната смес.
Кремът се вари на слаб огън до сгъстяване, като непрекъснато се разбърква.
Накрая се добавя студеното масло и се разбърква до пълното му усвояване.
сироп
Захарта и водата се сваряват за 3-4 минути . Сиропът се оставя да изстине.
сглобяване на тортата
Подготвят се чинии с различни размери или се изрязват шаблони с необходимия размер. Аз използвам 2 чинии и една чаша.
Четирите блата се разряват с помощта на чиниите или шаблоните, както е показано на снимката.
Получават се по три ленти и едно кръгче от всеки блат.Общо 16 части, по 8 от цвят.
За по-лесно сглобяване може да се използва тортен пръстен, който да държи блатовете, докато стегне кремът.
В чиния за торта се подрежда един пласт, като се редуват светла и тъмна ивица от блатовете.
Сиропира се леко с 4-5 с.л. от сиропа.
Покрива се с крем и се поръсват орехи.
Поставят се ленти от следващия слой, като се редуват цветовете. Отново се сиропира, следва крем, орехи и така до последния четвърти слой.
Тортата се завършва с крем отгоре и отстрани. Поръсва се с орехи или се украсява по желание.
Оставя се в хладилник за няколко часа.