Продукти
за 6 порции
- 1 средна зелка(кисела) около 2 кг
- 800 г свинско месо без кост, шарено, от плешка или бут
- 50 мл олио
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. равна червен пипер
- 1 ч.л. млян кимион
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1-2 листа дафинови
необходимо време
за подготовка
за готвене
Приготвяне
- Зелето се реже на не много едро и се измива и отцежда.Колко ще го миете зависи от това колко е кисело или солено.
- В тенджерата, в която ще подготвяте зелето, се запържва предварително нарязаното на порции месо.Пържи се от двете страни докато се запечата(покафенява).
- Прибавя се нарязаното и измито зеле, поръсва се с подправките и се разбърква.На този етап мазнината не е необходима.
- Долива се вода , докато покрие зелето, но не повече. По време на варенето се добавя малко вода, ако е необходимо.
- Вари се на среден огън до омекване на зелето или до готовност на месото, около 1 час.
- Зелето и месото се изсипват в тава за печене, прибавя се оризът , мазнината, дафиновия лист и 1,5ч.ч. вода( ако има много вода от варенето сега се добавя по-малко).
- Пече се на силна фурна (220С) докато оризът набъбне и ястието остане "на мазнина".Отнема 30-40 минути.
Много вкусно става, ако всички продукти се поставят наведнъж в глинен съд с капак и се пече във фурната на слаб огън!
Класика си е това, Сонче! Често готвя у дома и пак умирам от глад като поглеждам снимките ти! Толкова го обичам! Рецептата е супер, лесна и много точна!
ОтговорИзтриванеМного обичам! Чудесно зимно ястие. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Сонче!
И в гювеч приготвено е чудно! Типично за зимата ястие.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
ОтговорИзтриванеТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРИГОТВИ И БЕЗ ОРИЗ В ОБИКНОВЕННА ТЕНЖЕРА,БЕЗ ДА СЕ ПЕЧЕ НА ФУРНА , САМО ЧЕ АЗ ГО ГОТВЯ С СВИНСКА ОСМЯНКА . ЯСТИЕТО СТАВА СТРАХОТНО НО СЕ ИСКА ГОЛЯМ МАЙСТОРЛЪК ЗА ПРИГОТВЕНЕТО МУ .
Здравейте, Анонимен! Ще се радвам , ако споделите как приготвяте вие това ястие! Ще бъдре полезно и за другите читатели на блога, Поздрав!
Изтриванепредполагам, че Анонимен, има предвид месото от което се прави бекон, купува се сурово, реже се, запържва се хубаво, да се разтопи цялата му мазнина, слага зелето без да добавя олио (даже има риск да е прекалено мазно за някой хора), по някое време слага подправки стандартни за свинско и вари на бавен огън 2 часа. във фурната е по-лесно защото няма риск да загори.
Изтриванесвинското така и така си има и много мазни разновидности и може да се готви без добавяне на друга мазнина.
Сега готвя това вкусно ястие и то по твоята рецепта надявам се че ще е вкусно
ОтговорИзтриванеСтрашно се бях затъжила за свинско с кисело зеле; днес сготвих, вдъхновена от тази великолепна рецепта. Спазих техниката, но си позволих малки промени. Вместо олио използвах гъша мас. Вместо дафинов лист сложих салвия, и добавих щипка канелена захар. Понеже тукашното кисело зеле не е толкова крехко и деликатно, долях съответно просеко и пилешки бульон вместо вода, настъргах две ябълки и варих час и половина, докато най накрая омекне. Понеже нямах бисерем ориз, а басмати, пекох само 20 минути. Получи се най-вкусното свинско с кисело зеле, което съм опитвала.
ОтговорИзтриване