Продукти
за 10-12 малки еклера - 6 порции
тесто
50 мл вода
50 мл прясно мляко
50 г масло
60 г брашно
2 бр. яйца
щ. сол
щ.захар
крем
400 мл прясно мляко
120 г захар
ванилия
2 жълтъка
50 г нишесте
70 г масло
карамел
4 с.л. захар
2-3 с.л. прясно мляко
щ.сол
Време за приготвяне: 50 мин.
- за подготовка -20 мин.
- за готвене - 30 мин.
Калории
Общо 2444 Ккал
За една порция 407 Ккал
за 1 брой 200 Ккал
Приготвяне
Най-напред се приготвя кремът, за да може да изстине преди пълненето на еклерите.
Жълтъците се разбиват със 100 мл от млякото и нишестето. Добавя се ванилията.300 мл от млякото се загряват до кипване заедно със захарта. Яйчната смес се прибавя внимателно, на струйка, при непрекъснато разбъркване.Готви се на слаб огън до сгъстяване, бъркането продължава, около 1-2 минути.
Готовият крем се изсипва в широк съд, за да изстине по-бързо.
След пълното му изстиване, кремът се разбива с миксер.Тогава се прибавя мекото масло и се разбива до гладък , хомогенен крем.
тесто
Млякото, водата и маслото се загряват в дълбок съд на слаб огън.
Отдръпва се от котлона и се примесва пресятото брашно. Разбърква се енергично и се връща на огъня.Готви се 1-2 минути, докато на дъното на съда се образува бяло , а тестото е гладко и се отделя от стените на съда.Отдръпва се и се добавят яйцата, едно по едно, всяко следващо след пълното усвояване на предишното от тестото.
Широка тава се застила с хартия за печене. С лъжичка се оформят малки топчета, които се подреждат на достатъчно разстояние едно от друго в тавата.
Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до златисто, около 15-18 мин. Фурната не бива да се отваря.
Изваждат се и се оставят да изстинат.След това всеки еклер се разрязва хоризонтално по средата и се пълни с крема.
карамел
Захарта се загрява на слаб огън.Когато добие златист цвят се налива млякото.Разбърква се до хомогенност. Еклерите се заливат с топлия карамел.Преди сервиране се охлаждат.
Съхраняват се в хладилника в затворен съд , до няколко дни.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.