Лесно, вкусно и ефектно ястие, с което може да зарадвате близките си по време на пости :)!
Продукти
за 2 порции
2 бр. тиквички
3 с.л. зехтин
1/2 глава стар лук
2-3 гъби
1 морков
червен пипер
1/2 ч.ч. ориз
кимион
черен пипер
чесън
за доматен сос
1 с.л. зехтин
1/2 глава стар лук
1 консерва домати 400 г
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
чесън, риган, босилек
Време за приготвяне: 60 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 50 мин.
Калории
Общо 910 Ккал
За една порция 405 Ккал
Приготвяне
Тиквичките се белят и режат на 4-5 парчета с дължина около 4-5 см.
Всяко парче се издълбава с малка лъжичка, като купичка с дъно.
Тавичка се намазва със зехтин и в нея се подреждат "купичките" от тиквички.Поръсват се със зехтин и сол и тавичката се поставя в загрята на 220 С фурна.Пекат се за около 30-40 мин. , до омекване.
През това време се приготвя пълнежа.
В тиган се загрява малко зехтин, в него се задушава нарязаният на много дребно лук. Добавят се нарязаните на ситно гъби и се пържи до златисто.Прибавят се настърганите моркови, задушава се още 2-3 минути и се прибавя оризът. Пържи се 1-2 минути и се залива с 1,5 ч.ч. вода. Изчаква се докато оризът поеме водата, прибавят се подправките и се разбърква.
Запечените тиквички се пълнят с приготвената плънка. Отгоре се покрива с парченце домат, за да не изсъхне оризът при печенето.
Пекат за 10-15 минути в горещата фурна.
сос
В дълбок съд се загрява зехтинът и в него се задушава наситненият лук.Прибавят се доматите, подправките и се вари 4-5 минути.
Ястието се сервира топло, но е вкусно и студено. На дъното на чинията се поставят няколко лъжици от соса , отгоре се аранжират тиквичките.
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.