Етикети

авокадо (2) агнешко (8) американска кухня (2) аспержи (3) баница (29) без глутен (26) Бетоловото (15) броколи (4) бутер тесто (21) българска традиционна кухня (141) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) десерти (220) домашно консервиране (6) дребни сладки (34) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (122) заек (4) закуски (67) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кексчета (25) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (10) кокос (11) кремове (42) крок пот (10) круши (10) лесно (137) манго (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (156) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (76) постно (37) праз (1) празник (11) предястие (64) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (27) салата (15) свинско месо (32) сладкиш (99) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (30) супа (29) тайландска кухня (1) тестени (62) тиква (9) тиквички (19) торта (63) френска кухня (32) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (23) чия (2) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 25 март 2019 г.

Тиквички на фурна, пълнени с ориз



Лесно, вкусно и ефектно ястие, с което може да зарадвате близките си по време на пости :)!
Продукти 
за 2 порции
2 бр. тиквички
3 с.л. зехтин
1/2 глава стар лук
2-3 гъби
1 морков
червен пипер
1/2 ч.ч. ориз
кимион
черен пипер
чесън
за доматен сос
1 с.л. зехтин
 1/2 глава стар лук
1 консерва домати 400 г
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
чесън, риган, босилек
  Време за приготвяне: 60 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене - 50 мин.
 
Калории 
Общо 910 Ккал 
За една порция 405 Ккал 



Приготвяне
Тиквичките се белят и режат  на 4-5 парчета с дължина около 4-5 см.
Всяко парче се издълбава с малка лъжичка, като купичка с дъно.
Тавичка се намазва със зехтин и в нея се подреждат "купичките" от тиквички.Поръсват се със зехтин и сол и тавичката се поставя в загрята на 220 С фурна.Пекат се за около 30-40 мин. , до омекване.
През това време се приготвя пълнежа.
В тиган се загрява малко зехтин, в него се задушава нарязаният на много дребно лук. Добавят се нарязаните на ситно гъби и се пържи до златисто.Прибавят се настърганите моркови, задушава се още 2-3 минути и се прибавя оризът. Пържи се 1-2 минути и се залива с 1,5 ч.ч. вода. Изчаква се докато оризът поеме водата, прибавят се подправките  и се разбърква.
Запечените тиквички се пълнят с приготвената плънка. Отгоре се покрива с парченце домат, за да не изсъхне оризът при печенето.
Пекат за 10-15 минути в горещата фурна.
сос
В дълбок съд се загрява зехтинът и в него се задушава наситненият лук.Прибавят се доматите, подправките и се вари 4-5 минути.
Ястието се сервира топло, но е вкусно и студено. На дъното на чинията се поставят няколко лъжици от соса , отгоре се аранжират тиквичките.



 Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук, като харесате страничката на Моето сладко хоби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...