Понякога трябва да приготвим нещо бързо и в хладилника има само кайма и яйца. Предлагам ви 2 лесни ястия на фурна, които са готови за по-малко от час.
Първият вариант е бърза запеканка на фурна от кайма, мляко и яйца с добавка на произволни зеленчуци. Понякога я наричат "Голямо кюфте".
Продукти
за 4-6 порции
тавичката е около 15/25 см
800 г кайма
4 яйца
3с.л. галета
100 мл прясно мляко
подправки по избор
чубрица, черен пипер, босилек, мащерка
плънка
1 малка главичка лук
200 г спанак
300 г гъби
чесън
чубрица
Време за приготвяне: 50 мин.
- за подготовка - 5 мин.
- за готвене - 40 мин.
Приготвяне
Каймата се омесва с посочените продукти и подправки.
плънка
Лука се задушава в 1 с.л. масло.Прибавят се гъбите, след като потъмнеят се добавя спанака.Задушава се до омекване.
Половината кайма се разстила в тавичка намазана с мазнина и поръсена с галета.
Отгоре се разпределя плънката.
Покрива се с останалата половина от каймата.Поръсва се с галета.
Пече се в предварително загрята на 180 С фурна за около 40 минути, до зачервяване.
Сервира се веднага, с прясна или кисела салата.
Второто ми предложение е популярното в България Руло"Стефани".
Продукти
за 4-6 порции
800 г кайма
1 яйце
50 мл прясно мляко
3 с.л. галета
кимион
черен пипер
плънка
5 твърдо сварени яйца
2-3 кисели краставички
1-2 сварени или от туршия моркови
Време за приготвяне: 55 мин.
- за подготовка - 10 мин.
- за готвене -40 мин.
Калории
Общо Ккал
За една порция Ккал
Приготвяне
Каймата се омесва с посочените продукти.
Разстила се върху мокра чиста памучна кърпа.Получава се правоъгълник с размер около 25/30 см и дебелина около 1 см.
В единия край на правоъгълника от кайма се подреждат яйцата и нарязаните по дължина моркови и кисели краставици.
Повдигайки внимателно мократа кърпа се завива каймата на руло.Не пробвайте с ръце, не става.
Рулото се затваря плътно отгоре и отстрани и се обръща с прихлупената част надолу.
С помощта на кърпата се прехвърля в намазана с мазнина тавичка.
Отгоре се посипва с галета.
Пече се в предварително затоплена на 180 С фурна(350Ф с вентилатор) за около 40 минути, до получаване на златист загар.
Сервира се нарязано на филийки със салата по избор.При сервирането може да се добави сос - бешамел или друг вид .
Ако рецептите ви допадат, можете да се следите всичко ново от блога във фейсбук като харесате страничката на Моето сладко хоби