Нещо много нежно, топящо се в устата, подходящо за любители на шоколад.
Тортата беше направена за годишнината от сватбата ни с моя съпруг.
Чела бях отдавна за тази торта в блога
"Аз готвя", но ми се стори трудно, пък и двамата със съпруга ми не сме шокохолици.Не че не обичам шоколад....Така бях забравила за тази торта, докато Васето не ме предизвика, че е направила такава торта и била много ефектна, вкусна и ии подходяща за моя блог. Васето е сестрата на моя съпруг, която е превъзходен кулинар, но не мога да я навия да започне да пише.
Така се захванах с троен шоколадов мус.
Всъщност, като се замисля това си е по-скоро парфе, ама нейсе, вече съм го нарекла мус в заглавието!Оказа се изключително лесно и приятно, тъй като резултатът е повече от удовлетворяващ! По-скоро зашеметяващ!
Количествата на продуктите са различни от оригинала, който е испански.Особено намалих белия шоколад защото не го обичам.
Продукти
за форма 22 см
основа
- 140 г бисквити - моите бяха Закуска какаови
- 50 г стопено масло(маргарин 80%)
- 1-2 с.л. пудра захар
- 50 г белени и запечени бадеми(лешници)
за шоколадовите мусове
- 600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена)
- 300 мл прясно мляко 3,6%масленост
- 6 с.л. захар
- 3 пакетчета желатин
- 125 г черен шоколад - 70% какао
- 125 г млечен шокоалад
- 100 г бял шоколад
- 1 ванилия за белия шоколадов мус
представям подробно, за да се убедят и скептиците, че е лесно
Приготвяне
за основата
- бадемите се запичат в микровълновата - 1мин и 30 сек на 800 вата( върху хартия за печене)
- слагат се в блендер и се смилат на брашно, отделят се в дълбока купа
- бисквитите се начупват, поставят се в блендера и се смилат, смесват се със смлените бадеми сн.1,2
- маслото се стопява в МВ* - 30 сек на 800 вата и се прибавя към бисквитите и бадемите и захарта
бърка се и се долива малко прясно мляко, ако е необходимо - 2-3 с.л., докато се получи смес като тесто сн.3
- получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен, като се заглажда с шпакла сн.4
- оставя се в хладилника за да изстине
за шоколадовите мусове
- в голяма купа се смесват млякото и сметаната
- поставя се в МВ и се загрява за 2 мин. като се разбърква от време на време
- отделя се 1/3 от млечната смес (300 мл)
- желатинът( 1 пак) се залива с 50 мл студена вода и се оставя за 5 мин. да набъбне
- черният шоколад се начупва на парченца и се слага в купичка
- поставя се в МВ НА СЛАБО ( например на размразяване) за около 3 мин. като от време на време се разбърква до пълното разтопяване на шоколада
- набъбналият желатин се загрява в МВ за 30 сек., разбърква се до пълното му разтваряне
- изсипва се желатинът към 1/3 от затоплената млечна смес, разбърква се
- прибавя се по малко от топлата млечна смес към топлия шоколад като се бърка непрекъснато с шпакла до пълното смесване сн.5
- полученият мус се прецежда и се налива във формата
- прибира се в хладилник за час или във фризер за 10 мин. докато стегне напълно
- всичко се повтаря още два пъти за млечния и белия шоколад сн.6,7
- след всеки пласт се изчаква до пълното му стягане, за да не се смесят сн.8,9
оставя се в хладилника за 1 нощ за да стегне
може да се поръси с какао или настърган шоколад
*МВ - микровълнова печка