Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 30 октомври 2012 г.

Есенна постна зеленчукова супа с карфиол

Една много приятна лека супичка.



Продукти
за 4 порции

  • 300 г карфиол
  • 1 стрък праз лук
  • 1 глава кромид лук
  • 2 моркова
  • 1 малка тиквичка
  • 1 картоф
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер, босилек



 Приготвяне

  • лукът (кромид и праз) се реже на едро
  • морковите се нарязват на кръгчета
  •  карфиолът, накъсан на розички
  • поставят се в тенджера и се заливат с 2-3 ч.ч. вода, добавя се 1/2 с.л. сол
  • варят 10 минути
  • прибавят се   тиквичката и картофът, нарязани  на кубчета
  • добавя се зехтинът и се вари до омекване на картофите
  • изключва е и се поръсва с черен пипер и босилек



понеделник, 29 октомври 2012 г.

Салата авокадо, круши и сирене

Една есенна салата, която може да се приготви с различни продукти според вкуса.




Продукти 

  • 2 бр. авокадо
  • 1 малка салата айсберг
  • 1 голяма круша
  • карамелизирани орехи
  • синьо сирене
  • ( може друго сирене, варени яйца, малки доматчета)
дресинг
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. бял балсамико оцет
  • лимонов сок
  • щипка сол
  • черен пипер
  • малко вода

 
  Приготвяне

дресинг
  • в малко бурканче се  смесват всички продукти , затваря се и се разклаща до получаване на хомогенна маса
  • салатата айсберг се нарязва или накъсва на едро
  • авокадото се почиства и се нарязва на тънки резенчета
  • крушата се нарязва, без да  се бели
  • зеленчуците и плодовете се смесват и се заливат с дресинга
  • отгоре се подрежда нарязаното сирене и карамелизираните орехи




събота, 27 октомври 2012 г.

Баница с тиква (тиквеник)


Снимките са  от нашето място за редовни съботно-неделни разходки, край Благоевград



Есента дойде и идва ред на традиционни продукти и ястия за този сезон - тиква, баница!



 Няма какво да кажа за тази класика:), освен, че е любимата ми баница от моето детство!



Продукти 
за тавичка 20/35 см или 
кръгла с диаметър 30 см

  • 500 г настъргана на ренде тиква
  • 50 г галета
  • 1 к.ч.* едро счукани орехи
  • 1 к.ч.* захар
  • 1/2 ч.л. канела
  • 120 мл мазнина( олио, масло, маргарин)
  • 300 г кори за баница
  • ( 10 броя тънки кори по около 30 г)
  * кафена чаша 100 мл
 Приготвяне

  • тиквата се бели и настъргва на ренде
  • в купа се смесват захарта, счуканите орехи, канелата и галетата
  • корите се разстилат и всяка се маже с леко затоплената мазнина
  • слепват се 2 по 2 
  • тавичката се намазва с мазнина
  • върху всяка двойка слепени кори се реди от плънката и се поръсва със сухата смес от орехи, захар и галета- около 3 с.л.на кора

  • навива се на руло и се подреждат в тавата
  • отгоре се намазва много добре с мазнина
  • пече се в предварително загрята на 180-200 С фурна до златисто - около 35 минути 
  • изважда се и се оставя да изстине покрита с кърпа
  •  преди сервиране може да поръси с пудра захар

 



Допълнителни бележки:
  • Може да се спести галетата, ако тиквата не е много сочна
  • преди печене може да се поръси със захар, получава се карамелена коричка
  • много вкусно става, ако се приготви се приготви с тъмна захар, както е на долната снимка 




Ако рецептите от блога ви допадат, можете да следите за всичко ново, като харесате страничката на Моето сладко хоби във Фейсбук

понеделник, 22 октомври 2012 г.

Много лесна и вкусна торта троен шоколадов мус - стъпка по стъпка



Нещо много нежно, топящо се в устата, подходящо за  любители на шоколад.
 
Тортата беше направена за годишнината от сватбата ни с моя съпруг.


 Чела бях отдавна за тази торта в блога  "Аз готвя", но ми се стори трудно, пък и двамата със съпруга ми не сме шокохолици.Не че не обичам шоколад....Така бях забравила за тази торта, докато Васето не ме предизвика, че е направила такава торта и била много ефектна, вкусна и ии подходяща за моя блог. Васето е сестрата на моя съпруг, която е превъзходен кулинар, но не мога да я навия да започне да пише.

 

Така се захванах с троен шоколадов мус.Всъщност, като се замисля това си е по-скоро парфе, ама нейсе, вече съм го нарекла мус в заглавието!Оказа се изключително лесно и приятно, тъй като резултатът е повече от удовлетворяващ! По-скоро зашеметяващ!
Количествата на продуктите са различни от оригинала, който е испански.Особено намалих белия шоколад защото не го обичам.



Продукти 
за форма 22 см
основа
  • 140 г бисквити - моите бяха Закуска какаови
  • 50 г стопено масло(маргарин 80%)
  • 1-2 с.л. пудра захар
  • 50 г белени и запечени бадеми(лешници)
за шоколадовите мусове
  • 600 мл течна сметана с животински произход (неподсладена)
  • 300 мл прясно мляко 3,6%масленост
  • 6 с.л. захар
  • 3 пакетчета желатин
  • 125 г черен шоколад - 70% какао
  • 125 г млечен шокоалад
  • 100 г бял шоколад
  • 1 ванилия за белия шоколадов мус



 представям подробно, за да се убедят и скептиците, че е лесно
 

Приготвяне

за основата
  • бадемите се запичат в микровълновата - 1мин и 30 сек на 800 вата( върху хартия за печене)
    • слагат се в блендер и се смилат на брашно, отделят се в дълбока купа
    • бисквитите се начупват, поставят се в блендера и се смилат, смесват се със смлените бадеми  сн.1,2
    • маслото се стопява в МВ* - 30 сек на 800 вата и се прибавя към бисквитите и бадемите и захарта
    бърка се и се долива малко прясно мляко, ако е необходимо - 2-3 с.л., докато се получи смес като тесто сн.3
    • получената смес се разстила на дъното на форма с откопчаващ се пръстен, като се заглажда с шпакла сн.4
  • оставя се в хладилника за да изстине


за шоколадовите мусове
  • в голяма купа се смесват млякото и сметаната
  • поставя се в МВ и се загрява за 2 мин. като се разбърква от време на време
  • отделя се 1/3 от млечната смес (300 мл)
  • желатинът( 1 пак) се залива с 50 мл студена вода и се оставя за 5 мин. да набъбне
  • черният шоколад се начупва на парченца и се слага в купичка
  • поставя се в МВ НА СЛАБО ( например на размразяване) за около 3 мин. като от време на време се разбърква до пълното разтопяване на шоколада
  • набъбналият желатин се загрява в МВ за 30 сек., разбърква се до пълното му разтваряне
  • изсипва се желатинът към 1/3 от затоплената млечна смес, разбърква се
  • прибавя се по малко от топлата млечна смес към топлия шоколад като се бърка непрекъснато с шпакла до пълното смесване сн.5
  • полученият мус се прецежда и се налива във формата
  • прибира се в хладилник за час или във фризер за 10 мин. докато стегне напълно
  • всичко се повтаря още два пъти за млечния и белия шоколад сн.6,7
  • след всеки пласт се изчаква до пълното му стягане, за да не се смесят сн.8,9


оставя се в хладилника за 1 нощ за да стегне

може да се поръси с какао или настърган  шоколад



*МВ - микровълнова печка

Празничен кекс

Кексът нарекох празничен защото е богат, има доста допълнителни продукти и е по повод нашата годишнина от сватбата.Има и торта за празника, но за нея ще пиша утре, след като я опитаме.А от кекса си похапнахме с приятелки на чаша топло мляко с канела.



Продукти   
за малка кексова форма
  • 3 яйца
  • 1 ч.ч.* захар
  • 40 мл разтопен маргарин**
  • 150 г кисело мляко(1/3 от кофичката)
  • запечени орехи, бадеми
  • стафиди
  • сушени червени боровинки
  • настъргана лимонова кора
  • 3 с.л. портокалов сок
  • 1 ванилия
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 пак. бакпулвер
  • 50 г шоколад на малки парченца
за заливка
  • 100 г млечен шоколад
  • кокосови стърготини
* чаша от 200 мл
**маргарин за готварски цели, най-малко 80%

Приготвяне

  • яйцата се разбиват много добре със захарта
  • прибавя се мазнината, киселото мляко и се разбърква
  • следват всички ароматни съставки
  • брашното се пресява и се  смесва с бакпулвера
  • добавя се към тестото и се разбърква
  • накрая се слагат ядките и парченцата шоколад
  • всичко се разбърква леко и се изсипва във формата за печене
  • пече се около 40 мин на 180-200С
  • изважда от фурната се и след като застине се изважда и от формата
  • заливката е от млечен шоколад стоплен на микровълновата




петък, 19 октомври 2012 г.

Пилешко филе на фурна(запеканка) с броколи и сирена (скаморца)





Продукти
тавичка от 28 см
  • 1 кг пилешко филе без кост
  • 300 г броколи
  • 125 г скаморца* или друго пушено сирене
  • 100 г сирене чедър
  • 200 мл течна сметана
  • 200 г гъсто кисело мляко
  • черен пипер
  • лимонов сок
  • 1 с.л. соев сос
  •  масло за намазване на тавичката
 

Приготвяне


  • пилешкото месо се нарязва на парчета, не много дребно
  • поръсва се с лимонов сок, соев сос и черен пипер  и се оставя покрито в хладилник за 1-2 часа
  • тавичката се намазва с масло и в нея се подрежда нарязаното месо
  • отгоре се разпределят накъсаните розички броколи
  • върху тях се подреждат резенчета от двете сирена, като се редуват
  • залива се със смес от сметана и кисело мляко
  • пече се около 35-40 минути на 200С,  до зачервяване 

    * скаморца

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Свински врат печен на фурна, с ябълков сос

Това е трети вариант на любимо в нашето семейство ястие - цял печен свински врат.
Идеята е от гостуването ми САЩ, където тази сладко-кисела комбинация е доста популярна.
Много е удобно за посрещане на повече хора защото е лесно и не изисква непрекъснато наблюдение.

 
Продукти 
за 8 порции
  • 1600 г цял свински врат
  • 2 с.л. горчица
  • подправки - кимион, черен пипер, риган, мащерка, червен пипер, сол
 за глазиране
  • 1ч.л. горчица
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. кетчуп
за ябълковия сос
  • 1 голяма глава кромид лук
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 1  кг ябълки
  • 1/2 ч.ч. стафиди
  • 1/2 ч.л. сух джинджифил(по желание)
  • 1 с.л. оцет балсамико
  • щипка канела
гарнитура
ориз с фиде или
картофено пюре
 
   Приготвяне

  • месото се намазва добре от всички страни с горчица и се поръсва с подправките
  • увива се стегнато във фолио (алуминиево), поставя се в тавичка и се оставя за 1-2 часа в хладилника
(може повече.Тук предлагам малко по-различна техника за печене, по-бързо става)
  • изважда се от хладилника, пъха се във фурната и се загрява на 220С за около 30 минути
(фурната е студена защото тавичката от хладилника е студена, а аз позвам керамични и стъклени съдове)
  • след това фурната се намалява до 180С  и се пече още 1 час
  • отвива се и се намазва в предварително приготвената смес за глазиране
  • запича се за още 10-15 минути докато образува коричка
  • изважда се и се оставя да изстине
  • след като позастине се нарязва на филийки с остър нож
  • сосът от печенето се прецежда и се запазва за поливане при сервирането
за соса
  • лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината до омекване
  • ябълките се белят, почистват се и режат на кубчета
  • прибавят се в съда с лука заедно с оцета и стафидите и се задушават до омекване (ако е необходимо се добавя 1/2 ч.ч. вода)
  • накрая се прибавя джинджифилът( по желание) и канелата



сряда, 17 октомври 2012 г.

Карамелен сладкиш с круши и шоколад




Рецептата е по Роси от Кулинарен елеиксир  с малки изменения и добавки.Благодаря ти, Роси, от твоя блог черпя много идеи!




Продукти
 за тавичка от 24 см
за карамела
  • 60 г масло(маргарин)
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 2 круши, почистени и нарязани на 12 парчета
за тестото
  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. захар
  •  30 мл силно кафе
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 1  ч.л. набухвател
  • 3 с.л. какао
  • 100 г шоколад, разтопен, може и нарязан на дребно
  • ром или ромова есенция
  • ванилия
  • 1/2 ч.ч. едро счукани печени бадеми

 Приготвяне

  • маслото се слага в тавичка и се загрява във фурната на 180 С до разтопяване
  • добавя се кафявата захар и се връща във фурната до разтопяване на захарта
  • изважда се и върху получената карамелена смес се подреждат полумесеци от крушите
  • (остатъците от крушите се нарязват на кубчета и ще се добавят към тестото)
  • яйцата се разбиват със захарта
  • прибавят се останалите съставки
  • полученото тесто се изсипва внимателно върху крушите
  • пече се около 35 мин на 175 С с вентилатор до суха клечка
  • обръща се ВЕДНАГА. още докато е горещо
(захлупва се с поднос и се обръщат едновременно)
Може да се сиропира със сироп приготвен от 1/2 ч.ч. вода и 1/2 ч.ч. захар

петък, 12 октомври 2012 г.

Пита( погача) за сватба

 Да ви кажа защо няма нови  рецепти - бях на сватба на средната ми дъщеря в САЩ!

За сватбата правих две питки - една за посрещането на младоженците във формата на венец и една за ритуала ''разчупване на погача''

 



Тестото за двете пити замесих едновременно, на ръка.

Продукти
за 2 пити в тави от 30 и 28 см

  • 1,8 кг брашно и още малко за измесване( в САЩ си купувам от брашно предназначено за хляб)
  • 5 яйца + 2 жълтъка за намазване
  • 52 г прясна мая ( толкова е едно пакетче в САЩ)
  • 500 мл прясно мляко
  • 130 г масло
  • 300 мл гъст айран
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. захар
 Замесва се меко тесто, което втасва и после се оформя на пити. Може да видите и тук.



а ето и главните участници в събитието


 Моята гордост - трите ми красавици!


и малкият шафер


Не пропускайте новите публикации!

Follow