Традиционна питка за Бъдни вечер. Прави се бързо, заедно с печенето отнема около час.Украсата трябва да измислите вие.
Ето някои мои коледни питки от последните години.
Използвайте по-твърдо тесто и нарисувайте фигурки.
Продукти
за тавичка с диаметър20-22 см
450 г брашно
3 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. захар(мед)
1 ч.л. сол
4 с.л. зехтин
250 мл топла вода
Време за приготвяне: - 1 час
за подготовка - 15 мин.
- за готвене - 40 мин.
Приготвяне
Брашното се пресява в купа.
В друг съд се смесват лимоновия сок и содата, разбърква се и прибавя водата, зехтина, солта и захарта.
Получената смес се налива при брашното като се бърка с лъжица.Когато тестото започне да с е оформя се изважда върху набрашнена повърхност и се меси няколко минути.
Трябва да се получи меко , но не лепнещо тесто.
Тавичката се маже със зехтин и питката се разплесква до големината на тавата и се поставя в нея.
Леко се набожда с вилица на няколко места за да се надуе равномерно.
Може да се поръси със семенца или ядки.
Пече се на 190 С в предварително загрята фурна до зачервяване, около 40 минути.
Изважда се и се увива в кърпа докато изстине.