Правя френска селска торта от години.Вече съм споменавала, че е любимата ми торта.Много сочна, свежа, лека и иии пристрастяваща! Въобще не е трудна, приготвянето й отнема по-малко от час.
Основната рецепта, която използвам е на сладкарница Канея.
Тестото за платките може да се приготви в два варианта, без разлика във вкуса.В единия случай с мляко и по-дълго варене, в другия случай с 2 вместо с едно яйце, без мляко и само няколко минути варене.Днес ви представям рецептата с мляко, а
Тук ще намерите рецептата на по-краткия вариант.
Продукти
16 порции - форма с диаметър 26 см
за блатовете
2-3 с.л. мед
150 г захар
50 г разтопено масло
200 мл прясно мляко
1 яйце+ щипка сол
1 ванилия
2 ч.л. сода бикарбонат
400 г брашно
за крема
1000 г заквасена сметана
200 г пудра захар
100 г крем сирене
1 ч.ч. орехи
1 бурканче сладко по избор(сини сливи)
Приготвяне
блатове
Може да бъдат направени от предния ден.
В малка тенджерка се смесват меда, млякото и маслото.
Поставят се на котлона на слаб огън и се бърка до разтопяване.
Яйцата се разбиват със захарта и щипка сол и се прибавят към топлата смес, разбърква се и се добавя содата.
Изчаква се да заври, вари се около 20 минути при непрекъснато разбъркване и се добавя брашното.
Оттегля се и се бърка, меси до получаване на лепкаво тесто.
Разделя се на 6 топки .
Всяка топка се разточва до много тънка, почти прозрачна кора.Може да точите направо върху хартия за печене.
Прехвърля се върху застлана с хартия тава и с помощта на ринг, чиния или друго се изрязва до правилна форма и желания размер - 26 см
Пекат се по 2 едновременно във фурна, предварително загрята на 180 С с вентилатор за 3-4 минути (наблюдавайте за да не прегори), става наистина много бързо.
Изваждат се и се оставят да изстинат.
крем
Сметаната се разбива с пудрата захар.
Всяка кора се маже обилно с крем и се поръсва с леко запечените счукани орехи или се маже със сладко.Така се редуват кора, сметана, орехи, кора сметана, сладко.
Към сметаната за последния слой се добавя крем сирене и с получената смес се измазва цялата торта, отгоре и отстрани.
Тортата се покрива и се оставя в хладилника за една нощ.
Украсява по желание с орехи, пресни плодове или сладко
най-добра е на другия ден