Ето че измина още една година и все още съм на линия, макар и с много по-малко публикации. Причините разнообразни, някои неприятни, някои изключително вълнуващи, като раждането на още два внука!
Успях да запазя любовта към Моето сладко хоби през изминалите 4 години благодарение на вас, хилядите читатели, които посещавате блога. За което сърдечно ви благодаря!
Едно начинание започнало като самотно занимание на майка с пораснали дъщери, се превърна в нещо съвсем различно! Попаднах в един нов свят, срещнах нови приятели, научих много нови неща за кулинарията.
Благодаря на всички последователи на блога и на хилядите фенове на фейсбук страницата на Моето сладко хоби за подкрепата и доверието! Това ме мотивира да продължавам!
И така, почерпете се за празника с една доста популярна и традиционна немска торта!
Това е може би най-известният немски сладкиш и тази година той празнува своята 100 годишнина!
Тортата Шварцвалд се изработва от шоколадови блатове, сметана(масло), череши/ вишни и ликьор от съответния плод.
Името й произлиза от планината Schwarzwald, където се произвежда прословутата черешова ракия или ликьор. Сладкарят Josef Keller се провъзгласил за "откривателят" на тортата, когато през 1915 г. я поднася в Cafe Agner в Bad Godesberg, сега в покрайнините на Бон, северно от Schwarzwald.
Тортата е вкусна, сочна и сравнително лесна за приготвяне.
Вишните и сметаната придават свеж вкус и се комбинират перфектно с шоколадовите блатове.
Използвала съм компот от вишни и бренди, с които заместих немският
kirsch. Може да се приготви със замразени вишни, накиснати в бренди.Към сметаната добавих маскарпоне, така замених масления крем от източника на рецептата.
Продукти
за форма с диаметър 23-24 см
12-16 порции
за 3 броя блатове
(мярката е чаша с вместимост 240 мл)
1 и 2/3 ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.л. сода
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
2/3 ч.ч. какао на прах
1/2 ч.л. сол
100 г масло, меко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца
2 с.л. ванилова есенция
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко с 1 с.л. лимонов сок
вишнев пълнеж
1 компот от вишни без костилка, плодовете са 350 г
100 мл от сиропа
1 с.л. нишесте
сметанов пълнеж
300 мл течна сметана от животински произход
(може да се замени със заквасена)
150 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
2 с.л. от вишневия сироп
ванилия
сироп за напояване на блатовете
сироп от 1 компот от вишни - 250 мл
3 с.л. захар
50 мл бренди
украса
100 мл сметана
1 с.л. пудра захар
100 г шоколад(аз използвах 52% готварски)
12 вишни от компота
Приготвяне
за блатовете
Изброените продукти са за тесто, достатъчно за трите блата.
Фурната се загрява на 175 С.
Брашното и какаото се пресяват, към тях се добавят содата, бакпулвера, солта.
Маслото се разбива със захарта до пухкав крем. Прибавят се яйцата и се разбива до пълното им усвояване.Добавя се ванилията.
Прясното мляко се загрява съвсем леко и се пресича като се изсипва лимоновия сок в него.Прибавя се към сухите съставки.Всичко се разбърква много добре на ръка.
Смесва се с разбитите със захар и масло яйца, с помощта на миксер.
Трите тавички се застилат с хартия за печене и се намазват с олио.Тестото се разпределя в трите тави по равно.
Пекат се заедно или поотделно за 25-30 мин. , до суха клечка.След изстиване блатовете се изваждат от тавите и хартията се отстранява.
вишнев пълнеж и сироп
Плодовете от компота се отцеждат. Сиропът се смесва със захарта и брендито и се поставя на котлона да заври, вари се 3-4 минути.Отделят се около 200-250 мл ( аз сложих по-малко, но мисля, че може да поеме повече сироп) за напояването на блатовете.
В останалия сироп се изсипват вишните , без 12-16 броя, които се оставят за украсата.
Изчаква се плодовете да заврат и се прибавя нишестето.Разбърква се за около 1 минута и се оттегля от огъня. Оставя се да изстине.
сметанов крем
Сметаната и маскарпонето се разбиват с миксер заедно със захарта.Добавят се 1-2 с.л. от сиропа, само за аромат, и ванилия.
сглобяване на тортата
Един от блатовете се поставя в тортена чиния и около него се слага пръстен за торта.Намазва се със сиропа с помощта на четка.
Отгоре се разпределя част от сметановия крем, а върху него половината от вишневия пълнеж.
Следва пак блат, притиска се леко за да се изравни, сироп, сметана, вишни, блат, сироп и завършваме със сметана отгоре.
Освобождава се ринга и тортата се измазва със сметановия крем и отстрани.
Прибира се в хладилник.
украса
Шоколадът (около 60 г) се разтопява на водна баня или в микровълновата.Разбърква се до гладка лъскава смес.Една част се поставя в пош(плик с дупчица) , а другата в купичка.
С поша се рисува отстрани на тортата.Аз се опитах да направя дръвчета.Или просто се полива по ръба на тортата с шоколад :).
Отделените вишни се потапят една по една в купичката с шоколад и се изваждат върху хартия за печене.
Остатъкът от неразтопен шоколад се нарязва(настъргва) на едро.
Сметаната се разбива със захар и с нея се шприцоват розички върху тортата.
Подреждат се шоколадовите вишни и настъргания шоколад.
Запазих стила си и рецептата изглежда дълга, но всъщност е само подробна.Приготвянето на тортата не отнема повече от 2-3 часа.