на това място ви предлагам много лесни ястия, за начинаещи кулинари:)!
Рохкото яйце е класика в закуските.И въпреки , че жълтъкът е обявен за голям виновник за калориите и лошия холестерол, у нас се приготвя редовно. Аз не се впечатлявам от лошата слава на яйцата:)
Изглежда много лесно , но всеки си има технология за постигането на съвършената полутечна консистенция на жълтъка.
Добре е яйцата да бъдат извадени от хладилника 1-2 часа преди варенето.Поставят се във студена вода и се оставят да приемат стайна температура .
Котлонът се включва на средна степен и се наблюдава непрекъснато.Веднага щом яйцата заврят започва броенето - до 50.Не отговаря на 50 секунди, малко по-малко е:).
Дръпват се се от огъня и се охлаждат в студена вода.
ВАРИАНТИ
2.със стафиди и бадеми - бадемите се нарязват и се прибавят към ориза към края на пърженето, а стафидите заедно с водата.
рецептата е тук
Свинска вратна пържола на скара с ароматна глазура
рецептата е тук
- Рохки яйца
Рохкото яйце е класика в закуските.И въпреки , че жълтъкът е обявен за голям виновник за калориите и лошия холестерол, у нас се приготвя редовно. Аз не се впечатлявам от лошата слава на яйцата:)
Добре е яйцата да бъдат извадени от хладилника 1-2 часа преди варенето.Поставят се във студена вода и се оставят да приемат стайна температура .
Котлонът се включва на средна степен и се наблюдава непрекъснато.Веднага щом яйцата заврят започва броенето - до 50.Не отговаря на 50 секунди, малко по-малко е:).
Дръпват се се от огъня и се охлаждат в студена вода.
- Бял варен ориз за гарнитура
Продукти
за 4 порции
- 1 к.ч. ориз
- 30 г масло
- 1 с.л. олио
- 3 к.ч. вода
- водата се приготвя предварително в съд до котлона
- малка тенджерка се поставя на котлона на средна степен
- слага се 1 лъжица олио и маслото
- когато маслото се разтопи се изсипва ориза и се бърка докато се пържи
- пърженето продължава докато оризът стане бял
- веднага се изсипва водата и се добавя сол
- покрива се и се намалява огъня с една степен
- вари се 10 минути и се изключва НЕ СЕ БЪРКА
- изчаква се още 10тина минути, тенджерката стои на котлона до пълното поемане на водата
- трябва да се образуват дупчици на повърхността и зърната да се отделят едно о т друго
- със замразени зеленчуци - прибавят се 1 к.ч замразени зеленчуци - микс, най-добре ''Президент''
- количеството на водата се намалява с половин чаша, става 2,5 к.ч.
2.със стафиди и бадеми - бадемите се нарязват и се прибавят към ориза към края на пърженето, а стафидите заедно с водата.
Месо с бял ориз на фурна
Постна содена питка за Бъдни вечер
рецептата е тук
Бобена салата
за 2 порции
Свинска вратна пържола на скара с ароматна глазура
рецептата е тук
- Варено жито ( пшеница)
- 1 ч.ч. парена пшеница
- 4 ч.ч. вода
- 120 г захар
- стафиди
- орехи
- 3-4 обикновени бисквити
- 1 ч.л. канела
- кората на 1 лимон
приготвяне
- пшеницата се вари до пълно разпукване на зърната с 1/2ч.л. сол
- измива се със студена вода и се разстила на кърпа
- преди сервиране се овкусява
- Как се прави месо с ориз на фурна
рецептата е тук Агнешко(пилешко) месо с ориз на фурна
- Как се вари Боб ( фасул)
за 6 порции
- 500 г боб
- 3 с.л. олио(зехтин)
- 1 с.л. червен пипер
- 1 голяма глава стар лук
- 1 морков
- 1 чушка
- 1/2 малка консерва домати от 400 г, нарязани на кубчета
- 1 с.л.сол, джоджан
Приготвяне
- бобът се накисва от предната вечер
- (алтернативно се завира в много малко вода и се оставя да кисне в нея 1 час)
- бобът се слага да ври в сстудена вода за 5-6 минути
- водата се изсипва и се налива нова студена вода - около 2 литра
- прибавят се нарязания на дребно лук, нарязания морков, мазнината и червения пипер
- бобът ври на слаб огън , със затворен капак около час
- проверяват се зрънцата дали са омекнали
- тогава се добавят доматите и чушката , нарязана на дребно и солта
- оставя се да ври още 15 минути
- сервира се наръсен с джоджан или други подправки по избор
- рецептата е тук
- Вариации на тема пържени филии
- Салата от консервирани домати с праз или стар лук и сирене
Една консерва нарязани домати от 400 г се смесва с 2 с.л. зехтин и нарязан на дребно лук ( праз или кромид).Добавя се сол и натрошено ситене.Поръсва се с босилек.
Рецептата е тук
Много лесно , рецептата е тук
Печени картофи - гарнитура или лека вечеря
рецептата е тук
Пиле със прясно зеле
рецептата е тук
baba az mnogo obichm
ОтговорИзтриванеnikolai
:)))))))))))
ИзтриванеVrashta me obratno v detskite godini. Kolko mnog se radvahme kato ima "rofki" iaica za zakuska....:)
ОтговорИзтриванеАко обичате да покажете как се правят маринати за пилешко и свинско месо за скара. От известно време съм ви голям фен, и много се радвам че накрая успях да се запиша в блога Ви. Благодаря за рецептите. Галя
ОтговорИзтриванеЗдравейте Галя, радвам се, че ви харесва блога!Наистина няма рецепта за свинско месо на скара!Ще поправя този пропуск в скоро време! По принцип при подготовката на свинско и пилешко месо за скара залагам на лимонов сок, той прави месото крехко.За свинско на скара се избира винаги врат.Месото е "шарено" и гарантира чудесен резултат.Не трябва да са много тънки , около 1 пръст дебелина на пържолите.Не е необходимо да се чукат, само поръсвам с лимонов сок и други подправки според вкуса.(черен пипер, задължително, кимион, мащерка, или босилек, или риган).Пече се от двете страни по около 5 минути и се посолява след това и се задушава в съд с капак.Така пържолата остава сочна.Ако се соли предварително солта извлича соковете от месото.
ИзтриванеЖито не се прави така - 0.500 гр. се залива със студена вода и се слага на котлона да клокне , след това се маха , измива се хубаво със студена вода и пак се налива вода - да го покрие 2 пръста хоризонтално , оставя се да ври на бавен огън под капак , когато се свари се разстила на кърпа да поеме водата , смилат се 1 пак. бисквити обикновени , 1 ч.ч орехи се смилат ( може и да се добави лимон кора настъргана който обича ) когато житото е поело водата на кърпата се омесва с бисквитите ситно смлени и се слагат орехите + кората на лимон . За да не се навлажнява от захарта тя се добавя непосредствено преди ядене , а за раздавки се посипва всяка чашка или фунийка с пудра захар отгоре + може и малко канела за който обича ! Житото не бива да е преварено - то бързо се сварява и е нужно само леко да се пакне ( леко само да се разтвори зърното )
ОтговорИзтриване0.500 гр. жито - не съм уточнила !!!
ИзтриванеБлагодаря ви за подробното обяснение! Мисля, че няма съществене разлика, аз просто съм дала точната пропорция жито и вода.
ИзтриванеА в подправките не ввиждам разлика.Поздрав и да ви е сладко!
Много ви благодаря че описвате точно и ясно всяка една рецепта , те са ми в голяма полза и много вкусно се получава всичко ако може да вкарате рецепта за дропчета много ще се радвам , целувки и отново благодаря !!
Изтриване