В източника на рецептата сладкишът е наречен ''Кайсиев сладкиш за кафе''.Основата е маслено тесто, следват пресни кайсиеви половинки , заляти със сметанов сос.Сладкишът е много свеж и изключително ароматен.И става не само за кафе:)!
Продукти
за форма 22-24 см
12 порции- 500 г почистени и нарязани на половинки кайсии
- 225 г брашно
- 1 ч.л.бакпулвер
- щипка сол
- 1/2 ч.л.сода
- 150 г меко масло
- 1 с.л.прясно мляко
- 100 г захар
- 1 яйце
- ванилия
- 1 с.л.коняк
- 1 с.л.подладена сметана Калории - общо 2719 Ккал
- 1 яйце, леко разбито
- пудра захар за поръсване за 1 порция 227 Ккал
Приготвяне
- смесват се брашното, бакпулвера, содата и солта
- добавя се маслото и захарта - аз използвах блендера за обработката
- прибавя се прясното мляко, коняка, ванилията и яйцето, разбърква се добре
- полученото меко тесто (сн.1) се разстила в намаслената тавичка с помощта на шпатула - сн.2
- отгоре се подреждат кайсиите- сн.3
- продуктите за заливката се смесват в купичка и леко се разбиват
- с получената смеатанова смес се покриват кайсиите - сн.4
- пече се на 180 С с вентилатор около 40 минути
- оставя се в изключената фурна за още 15 минути
- сервира се топъл или студен, поръсен с пудра захар