Етикети

агнешко (7) аспержи (2) баница (28) без глутен (15) Бетоловото (15) бутер тесто (17) българска традиционна кухня (136) великден (1) гарнитура (30) гост (9) гостуване (1) десерти (195) домашно консервиране (6) дребни сладки (31) дулче де лече (1) есен (32) желирано (30) за празник (104) заек (3) закуски (62) запеканка (9) италианска кухня (34) кайма (23) кайсии (9) картофи (22) карфиол (1) кексчета (21) киноа (2) китайска кухня (8) кифлички (10) кокос (1) кремове (33) крок пот (5) круши (10) лесно (127) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) основни ястия (146) паста (20) патица (2) пилешко (47) пити (18) плодове (71) постно (36) празник (10) предястие (59) пуйка (1) пътешествие (11) риба (21) с мая (25) салата (15) свинско месо (27) сладкиш (87) сос(дип) (1) спанак (27) супа (27) тестени (55) тиква (9) тиквички (17) торта (52) френска кухня (27) хлебопекарна (3) хлебчета (6) череши (8) чиа (2) чийзкейк (15) чия (2) шоколад (30) ябълки (16) ягоди (30) яйца (7) ястия без месо (46) ястия с пилешко филе (34) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

понеделник, 15 април 2013 г.

Фокача(пърленка) с бадеми , стафиди и розмарин


идеята за газираната вода взех от Пеп4о.

Продукти
за 2 питки с диаметър около 25 см
6-8 порции

  • 300* г брашно
  • 5 г суха мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин
  • 160 мл топла газирана вода
  • бадеми, стафиди, морска сол, розмарин
  • 1 с.л. зехтин

*приблизително
 Калории - общо 1500 Ккал
за 1 порция(при 6) 250 Ккал

Приготвяне

  • брашното се пресява и се смесва с маята, захарта и солта
  •  в купа се смесват течностите и там се сипва постепенно брашното като се меси(аз го правя с миксера) . 
  • замесва се еластично тесто, оформя се на топка
  • поставя се в намазнена купа , покрива се и се оставя на топло да втаса
  • след като тестото удвои обема си се разделя на две топки и се оформят две питки върху хартия за печене
  • оставят се да втасват отново, на топло, покрити
  • след като фокачите  втасат с пръсти в тях се правят дупки, в които се поставят бадеми и стафиди
  • намазват се с 1 с.л. зехтин смесена с1 ч.л. вода
  • поръсват се с малко морска сол и розмарин
  • фурната се загрява заедно с тавата, в която ще се пече тестото на 220 С
  • питките се поставят в горещата тава заедно с хартията
  • пекат се за 12 минути или до зачервяване
  • изваждат се и се завиват в кърпа за да се запазят меки
Тестото може да бъде съхранено в хладилник за 24 часа.

Други варианти са фокачата да се наръси с чесън и розмарин.


или с козе сирене и конфитюр от червен лук


Последните две с по-малки размери, около 15 см.

18 коментара:

  1. Соня, още не съм правила фокача, но с Пепа сте добри подстрекателки!
    Вариантите ти са много апетитни!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях правила, Ина, но се оказа много лесно!И може с всякакви добавки!Главният дегустатор каза, че накрая съм я превърнала в пица!Поздрави!

      Изтриване
  2. Сонче, много интересни варианти предлагаш. Вчера, подканена от твоята фокача с червения лук взех, че омесих и аз (само сиренето заместих с маслини). Тази с бадемите и стафидите ми е новост и нямам търпение да я опитам. Благодаря ти за всички идеи! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Импровизацията беше успешна, препоръчвам за който обича солено и сладко, Снежи!Само с по-малко морска сол, аз се бях поувлякла!Поздрав!

      Изтриване
  3. Фокачата си я бива-изглежда вкусна....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Соня, фокачата е чудесна!
    И аз ползвам газирана минерална вода.
    Това го видях при Carina.
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Последна беше Пепи, иначе видях, че и други ползват газирана вода.Вие с Пепи ми бяхте основните подстрекатели да направя фокача!Поздрав!

      Изтриване
  5. За мене и от трите:) Прекрасни са!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, тази чесновата ми е фаворит, макар да не бих отказала в никакъв случай нито една от тях. Прекрасни снимки, СОнче-много апетитни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марта!Радва ме, че ти харесват !Поздрав!

      Изтриване
  7. Сонче, това ще е нещото, което ще направя задължително, но сега ме затрудни с тия три варианта. Май ще се спра на чесновия, друго си е да ти замирише на чесънче....
    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази с бадемите и стафидите беше най-добра, за мен!Но и с чесъна е супер, както избереш...Поздрав!

      Изтриване
  8. Тъкмо щях да кажа, че ми е позната:), и се сетих. Искам да те поздравя за гостуването ти, Сонче, всичко е прекрасно, вкусно, изпипано и много, много красиво! И фокачата е страхотна, комплименти!

    ОтговорИзтриване
  9. Последната най-много я харесвам :)
    Чупвам си от нея, Сонче :) и ти пожелавам хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Ели, Кенди, Пепи, и двете неща са резултат от твоите подстрекателства! Поздрави , дами!

      Изтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...