Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

вторник, 13 ноември 2012 г.

Праз с ориз на фурна - лесна вечеря



Продължавам есенната серия с праз! Това е традиционно много вкусно ястие , ако се приготви с шарено свинско месце! Предлагам ви постния му вариант.

Продукти 
за 2-3 порции

  •  3 стръка праз
  • 1 морков
  • 2-3 с,л. зехтин(олио)
  • 50 мл  вино
  • 1 ч.ч. ориз
  • черен пипер, сол



Приготвяне

  • празът се почиства и реже на  едро, на полумесци
  • морковът се реже на дребно
  • 1 с.л. от мазнината се загрява и в нея се запържват съвсем за кратко праза и моркова
  • добавя се виното и се задушава под капак до пълното им омекване сн.2
  • изважда се и се изсипва в тавичката в която ще се пече сн.3
  • загрява се останалата мазнина и в нея се запържва ориза, до побеляване
  • изсипва се в тавичката при праза, добавят се 3,5 ч,ч. вода  и 1с.л. сол и черен пипер
  • пече се 15-20 минути на 200 С сн.4
сервира се с кисела туршия














9 коментара:

  1. Много вкусен става ориза в комбинация с праз!
    Чудесно предложение,Сонче!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Морков май не слагам, но пък много го обичам тоз ориз с праз :) Чудно изглежда, Сонче!
    И имам няколко стръка праз от най-хубавия в равнината, май ще взема да си направя в събота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Шарено ми е с морковчето:), Пепи! Даже и грах слагам понякога, но се променя вкуса...лека вечер!

      Изтриване
  3. През този сезон това съчетание е супер! Харесвам го точно така - без месо. Но новото за мен е добавката на вино и при първа възможност ще пробвам!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз много често ползвам това задушаване на лук, вместо пържене - омеква, без да поема мазнина, нали все гледаме да е по-здравословно!А пък е и вкусно...Хубав утрешен ден, Тили!

      Изтриване
  4. Наистина празът е страхотен зеленчук, особено с ориз е супер комбинация! Страхотна рецепта, Сонче! И за мен виното е интересна част. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно предложение ми даваш,благодаря,ставам да го приготвя за обяд.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. мммм ...обожавам я тази вкусотия ,скоро не съм я приготвяла ,подсети ме.
    Много апетитни снимки и красиво поднесено.
    Прегръщам те Сонче и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow