Любимата ми баклава е тази с кексова плънка.
Но харесвам и класическата.
за тава с размера на корите
250 г масло
300 г орехи
2 с.л. захар
3 с.л. пшеничен грис
сироп
3 ч.ч. захар (чашата е 240 мл)
3 ч.ч. вода
ванилия
лимова кора
1 с.л. лимонов сок
Време за приготвяне: 65 мин.
- за подготовка - 15 мин.
- за готвене - 40 мин.
- за изчакване - 2 часа
Общо 7500 Ккал
За една порция (3 квадратчета) 450 Ккал
на снимката са два вида баклава - с кексова плънка и класическа |
Приготвяне
Маслото се разтопява.
Тавата се намазва обилно с мазнина.
Орехите се смилат или счукват и се смесват със захарта и гриса.
Всяка кора се маже с масло, като между 4-5 се поръсва от ореховата смес.
Баклавата се нарязва и отгоре се намазва с останалата мазнина.
Пече се на 150-160 С до златисто.
През това време се вари сироп от водата и захарта. Добавят се по желание лимонови или портокалови кори.
Сиропът ври поне 10 мин. Накрая се добавят ванилията и лимоновия сок.
Оставя се да изстине до телесна температура.
Горещата баница се залива със заситнилият сироп.
Изчаква се няколко часа, докато поеме сиропа.