Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

сряда, 30 април 2014 г.

Пресни картофи на фурна - бързо, лесно, вкусно



Това са най-лесните пресни картофи, без много мазнина, без пържене.Коричката ги запазва и са хрупкави и меки едновременно.

Продукти 

за 4-6 порции
1 кг дребни пресни картофи
1 с.л. сол
3-4 с.л. мазнина по избор
подправки по избор
розмарин, Черен пипер, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион, малко червен пипер.

 Приготвяне

  • Картофите се измиват много добре с гъба.Подсушават се върху кърпа, не хартия.Подбират се с приблизително еднаква големина и не се режат.
  • Съда се маже с избрана мазнина (масло, зехтин, олио, свинска мас) . Картофите се слагат в съда за печене и се поръсват обилно със сол и подправки(нарязан розмарин, задължително чеснова прах или нарязан на дребно чесън, мащерка или копър, или джоджен или кимион.Картофите трябва да са плътно , но на ЕДИН ред.
  •  Отгоре се поливат с малко мазнина или ако е твърда,се нареждат малки парченца от мазнината (масло).Мазнината като цяло е много малко, например за 1 кг картофи около 2-3 с.л.
  • Пекат се около 40 минути на 220 С. НЕ СЕ БЪРКАТ.На 15 тата минута тавата се разклаща енергично напред-назад, картофите се търкалят и обръщат сами..така още веднъж и се проверяват с вилица дали са омекнали.Това е!
  •  Могат да се сервират и на следващия ден след затопляне, запазват се!


събота, 26 април 2014 г.

Пълнен агнешки бут, с гъби и пушено сирене



Всяка година за великден приготвям агнешко за много хора, като го пека на порции.Винаги е много сочно и вкусно, по тази рецепта.
Този път реших да пробвам вариант с пълнено агнешко бутче по подобие на рецептата за свинско, пълнено с гъби.Резултататът надмина очакванията ми, а Главният дегустатор даде изключително висока оценка на ястието!
Продукти
за 6-8 порции
1 агнешки бут ,около 2-2,5 кг
черен пипер, сол, лимонов сок
5-6 скилидки чесън
плънка
300 г пресни или замразени гъби
розмарин
150 г пушено сирене
2 с.л. галета
50 г масло за намазване
червен пипер
черен пипер
розмарин
сол
200 мл бира
глазура
2 с.л. кетчуп
1ч.л. мед
1 ч.л. горчица
черен пипер
1ч.л. соев сос

 Приготвяне


  • Бута се обезкостява като се прави вертикален разрез по дължината на бедрената кост и с тънък нож месото коло нея се изрязва.
  • Оформя се правоъгълно парче месо, доколкото е възможно, и се почиства от ципи, сухожилия и излишни тлъстини.
  • Наръсва се с лимонов сок, черен пипер и сол, набожда се с чесън или се поръсва с чеснова прах и се оставя за малко да престои така.
  • Гъбите режат на дребно, сиренето също.Плънката се разпределя върху месото и се поръсва с розмарин и мащерка.
  • Месото се завива внимателно на руло и се пристяга с конец.Аз нямах специален и използвах обикновен, по-дебел, няколко ката памучен конец.
  • Овалва се много добре в смес от черен, червен пипер, сол и розмарин и се поставя в тавичка с капа.Аз използвах стъклен огнеупорен съд, може глинен съд или кесия за печене.Покрива се с резенчета масло и се полива с разтопено масло.
  • На дъното на съда се излива бирата.Затваря се с капака и се поставя в студена фурна(това за да не се спука съда).
  • Пече се 15 минути до достигане на 200 С, след което фурната се намалява на 170 С и се пече още 2 часа.
  • Изважда се в друга тава(аз използвах капака на същия съд), освобождава се от конеца и се намазва обилно с предварително приготвената глазура - В купичка се смесват всички продукти и се разбърква до еднородност.
  • Запича се на силна(220С) фурна за 10-15 минути.
  • Изважда се в чиния за сервиране и се изчаква поне 10 минути преди да се нареже(аз бързах и затова разрезът ми не е перфектен)
  • Гарнира се с картофи, картофено пюре, ориз .
Рецепта за пресни картофи на фурна тук.




вторник, 22 април 2014 г.

Пилe с бял сос фрикасе



Много лесно, много вкусно, това е, което мога да кажа за това ястие!
Продукти 
за 2 порции
2 пилешки бутчета
1 л вода с 1 с.л. сол
1 глава стар лук
1 морков
1 стрък селари(целина)
100 мл бяло вино
1 яйце
1 жълтък
150 мл прясно мляко
150 г кисело мляко
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
лимонова кора
1 ч.л. лимопнов сок
щипка индиско орхче
черен пипер
мащерка
 Приготвяне

В тенджера с 1  л подсолена вода се варят нарязаните на дребно лук, морков и целина и почистените бутчета за около 30-40 минути, до сваряване на месото.
След това пиле-кото се изважда в чиния, а бульона се пасира и се прибавя виното.Вари се за 3-4 минути.
В дълбок съд се загрява маслото и в него се запържва за кратко брашното, добавя се бульона и се разбърква до гладкост.
Яйцето и жълтъка се разбиват заедно с млякото и се прибавят към брашнената смес на струйка, при непрекъснато разбъркване.
Прибавят се  черен пипер, сок и кора на лимон, мащерка, индийско орехче, ако е много гъсто се добавя малко топла вода.
Месото се връща  в соса и се вари за 4-5 минути.
Сервира се със салата

А това фрикасе с  обезкостено месо.



четвъртък, 17 април 2014 г.

Козунак със стафиди и сладко




Преди да напиша рецептата, да изкажа благодарност на целия екип на магазини Лидъл за чудесната предпразнична изненада, която ми направиха, изпращайки ми продукти и формички за печене.
Аз така или иначе съм си фен на този магазин и от време на време ви разказвам за продуктите, които купувам от там.

Сега получих ето тази кошничка с аромати и захаросани портокалови корички, силиконови формички за печене във форма на сърце, продукти за украса на
сладкиши (цветна захар и череши) и   боя за яйца.
Боята беше новост за мен и направих всички яйца с нея.Мисля че станаха много красиви, в което можете да се уверите сами! Казва се перлена и няма нужда от много чаши, топла вода и цапане.
Ароматите и портокаловите кори използвах в козунаците, а със силиконовите формички направих мини "Павлова", за която ще разкажа в друга публикация.




  Ето рецептата за козунаците:

Продукти 
от това количество се получава 1380 г тесто, което е около 3 козунака
аз направих 2 по 500 г и един по-малък



  • 150 мл прясно мляко
  • 11 г суха мая
  • 200 г захар, кристална
  • 150 гр заквасена сметана(кисело мляко*)
  • 3 яйца размер М
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 капсула ванилия
  • 1 капсула есенция ром
  • 1/2 капсула есенция лимон
  • 1/2 капсула есенция портокал
  • 650 г брашно тип 400
  • 45 г мас
  • 45 г масло
1/2 ч.ч захаросани портокалови корички
плънка

  • 1 ч.ч. смес от сухи плодове
  • плодове от вишнево сладко  

1 яйце за намазване
захар и бадеми за поръсване

Приготвяне


  • В купичка се загрява прясното мляко( на МВ).
  • Прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята, разбърква се и се оставя на топло докато се активира маята.
  • Яйцата и захарта се разбиватс миксера   до пълното разтваряне на захарта.
  • Прибавя се сметаната и се разбива.
  • Добавят се останалите съставки - сол, есенции, коняк, ванилия, активираната мая.
  • Разбърква се  и се сменява бъркалката с такава за тесто.
  • Брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото, разбърква се за около 10 минути.
  • В купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ).
  • Мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото (това е условието за получаване на "конци"), продължава около 15 минути.
  • Тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
  • Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 650 г.
  • Тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти, трябва да бъде меко и да образува мехурчета.
  • Оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва като се изчаква   поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
  • Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това. тук има снимки
  • След като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ .Получава се около 1380 г тесто. В него се примесват захаросаните портокалови кори и се разделя на три части.
  • Всяка част се разделя     на три топки , всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, който се разплесква и в средата се слага пълнежът. Краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване.


  • Получените фитили се сплитат.Това оформяне е подходящо за правоъгълен или козунак венец.
  • Може да се раздели на 4 и да се сплете по  начина на снимката по -долу, получава се кръгъл козунак.
  • Формата, в която ще се пече козунака се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата.Покрива и се оставя да втасва до удвояване.



  • Поставя се във студената фурна и

се включва на 180 С (алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)

  • Пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък 
  • Посипва се с филирани бадеми и захар.(Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали.)
  • Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да не започне да изгаря.

Аз пека на по-долна скара с включени горен и долен реотан без вентилатор.
Изважда се и се изчаква да застине.


сряда, 2 април 2014 г.

Печено руло от свински врат с плънка от гъби




Много често приготвям свински врат. Месото е крехко, а цялото печено парче се приготвя много по-лесно.

Продукти 
за 6 порции

  • 1 цял свински врат 1200 г
  • черен пипер
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 с.л. галета с подправки
плънка
  • 1 с.л. масло
  • 1 малка глава стар лук
  • 150 г гъби
  • няколко листа салвия
  • 2 с.л. бяло вино
  • черен пипер
  • сол
сос
  • 1 ч.л. нишесте
  • 50 мл бяло ароматно вино

 Приготвяне


  • Месото се разрязва по дължина, изтънява се и се разтваря.
  • Поръсва се черен пипер и се намазва с горчицата, завива се на руло, покрива се с фолио и се оставя на студено.
  • За плънката - маслото се загрява в тиган, добавя се нарязания на дребно лук и се задушава.
  • Гъбите се режат на много дребно и се добавят към лука, пържи се до готовност на гъбите.
  • Прибавя се бялото вино , разбърква се за още 2 минути и се добавя нарязаната салвия.
  • Овкусява се със сол  и черен пипер.
  • Върху лист алуминиево фолио се посипва от галетата с подправки(черен пипер, мащерка, червен пипер, сол..),  разгръща се месното руло и върху него се разстила плънката.
  • Месото се завива на стегнато руло с помощта на фолиото и се поставя в тавичка.
  • Отстрани се налива 50 мл вино.
  • Пече се на 160 С за около 2 ч. и 30 мин.   
  • Месото се развива внимателно от фолиото и се запича за още 20 минути, до образуване на коричка.
  • Изважда се и се оставя 10 минути да почине, след това се реже на филийки с остър нож.
  • Сосът от печенето се сгъстява с нишестето  и с него се полива месото при сервиране.



Ето и други рецепти за печен свински врат:

Не пропускайте новите публикации!

Follow