Преди да напиша рецептата, да изкажа благодарност на целия екип на магазини Лидъл за чудесната предпразнична изненада, която ми направиха, изпращайки ми продукти и формички за печене.
Аз така или иначе съм си фен на този магазин и от време на време ви разказвам за продуктите, които купувам от там.
Сега получих ето тази кошничка с аромати и захаросани портокалови корички, силиконови формички за печене във форма на сърце, продукти за украса на
сладкиши (цветна захар и череши) и боя за яйца.
Боята беше новост за мен и направих всички яйца с нея.Мисля че станаха много красиви, в което можете да се уверите сами! Казва се перлена и няма нужда от много чаши, топла вода и цапане.
Ароматите и портокаловите кори използвах в козунаците, а със силиконовите формички направих мини "Павлова", за която ще разкажа в друга публикация.
Ето рецептата за козунаците:
Продукти
от това количество се получава 1380 г тесто, което е около 3 козунака
аз направих 2 по 500 г и един по-малък
- 150 мл прясно мляко
- 11 г суха мая
- 200 г захар, кристална
- 150 гр заквасена сметана(кисело мляко*)
- 3 яйца размер М
- 1/4 ч.л. сол
- 1 капсула ванилия
- 1 капсула есенция ром
- 1/2 капсула есенция лимон
- 1/2 капсула есенция портокал
- 650 г брашно тип 400
- 45 г мас
- 45 г масло
1/2 ч.ч захаросани портокалови корички
плънка
- 1 ч.ч. смес от сухи плодове
- плодове от вишнево сладко
1 яйце за намазване
захар и бадеми за поръсване
Приготвяне
- В купичка се загрява прясното мляко( на МВ).
- Прибавя се 1 с.л. от захарта, 1 с.л. от брашното и маята, разбърква се и се оставя на топло докато се активира маята.
- Яйцата и захарта се разбиватс миксера до пълното разтваряне на захарта.
- Прибавя се сметаната и се разбива.
- Добавят се останалите съставки - сол, есенции, коняк, ванилия, активираната мая.
- Разбърква се и се сменява бъркалката с такава за тесто.
- Брашното се пресява и се изсипва на части при другите съставки на тестото, разбърква се за около 10 минути.
- В купичка се разтопяват маста и маслото, най-напред маста, за около 40 секунди, след това маслото(на МВ).
- Мазнината се добавя към тестото лъжица по лъжица, като след всяко добавяне се разбърква до пълното поемане на мазнината от тестото (това е условието за получаване на "конци"), продължава около 15 минути.
- Тестото е доста меко, но започва да се отделя от стените на съда и бъркалката, така се познава, че е готово.
- Ако е необходимо се добавя малко брашно.На мен ми беше достатъчно отмереното 650 г.
- Тестото се изважда на намазнена повърхност и се обръща 3-4 пъти, трябва да бъде меко и да образува мехурчета.
- Оформя се на топка и се поставя в намазана с мазнина дълбока купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя на топло да втасва като се изчаква поне до удвояване на обема.Времето зависи от температурата на стаята и продуктите.
- Може да бъде съкратено , ако тестото се постави в затоплена до 50 С фурна, която се изключва след това. тук има снимки
- След като тестото е удвоило обема си, се изважда от купата върху НАМАЗАН С МАЗНИНА ПЛОТ .Получава се около 1380 г тесто. В него се примесват захаросаните портокалови кори и се разделя на три части.
- Всяка част се разделя на три топки , всяка топка се раздърпва с ръце на фитил, който се разплесква и в средата се слага пълнежът. Краищата се прихлупват и се оформя фитил с леко раздърпване.
- Получените фитили се сплитат.Това оформяне е подходящо за правоъгълен или козунак венец.
- Може да се раздели на 4 и да се сплете по начина на снимката по -долу, получава се кръгъл козунак.
- Формата, в която ще се пече козунака се маже с мазнина и се застила с хартия за печене като се оставя и малко да стърчи над стените на тавата.Покрива и се оставя да втасва до удвояване.
- Поставя се във студената фурна и
се включва на 180 С (алтернативно се изчаква до утрояване на обема и се поставя в топла фурна)
- Пече се 15 минути, изважда се и много бързо се намазава с разбития с млякото и мазнината жълтък
- Посипва се с филирани бадеми и захар.(Захарта може да се приготви като 1 к.ч. захар се намокри с 1с.л. вода и се остави да засъхне.Получават се едри кристали.)
- Връща се във фурната и се пече още 20-25 минути, като се наблюдава да не започне да изгаря.
Аз пека на по-долна скара с включени горен и долен реотан без вентилатор.
Изважда се и се изчаква да застине.