Лесно, мързеливо и диетично!!
Продукти
за 1 порция
Продукти
за 1 порция
- 2 малки тиквички
- 2-3 с.л. олио
- сол
- 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. галета
Приготвяне
- тиквичките се измиват и се отрязват дръжките
- подсушават се и се режат на колелца с дебелина 1/2 см- сн.1
- в купа се слагат брашното и солта, изсипват се нарязаните тиквички и с разбърква много добре- сн.2
- тавичката се намазва с малко мазнина
- тиквичките се редят със застъпване, но да не се застъпва повече от 2/3 - сн.3
- наръсват се с галета
- поливат се на много тънка струйка с олио
- пекат се за около 40 минути на 200 С, до зачервяване - сн.4
- изваждат се и се оставят да застинат , чак след това се сервират
- сервират се със сос по желание - кисело мляко с чесън и копър, смесено с мазнината от печенето е класическият вариант
Колко са вкусни само! А и хрупкави при това! Честит празник, Сонче!
ОтговорИзтриванеСонче обожавам ги пустите му тиквички.Станали са супер твоите.
ОтговорИзтриванеАз днес съм на тиквени кюфтенца.:)
Приятни почивни дни и много целувки от мен!
Ох, че апетитни!Честит празник!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Соня!
ОтговорИзтриванеПоздрави от Пловдив и Юлия Кожухарова!
Днес вечеряхме тиквички,направени по твоята рецепта.Станаха чудесни!До сега съм ги правила по подобен начин,но без галета и овалването е по-различно!Аз покрих тавичката с хартия,намазних я и тогава подредих тиквичките.Вече ще ги правя по твоята рецепта! В нашето семейство ти стана известна с великолепното Клафути, Нещо като пай или мусака, Тиквичките, предстои да опитам баничките и сладкото от смокини и др.
Голяма вълшебница си! Вкусни рецепти, достъпни за всяка кухня и т.н.
Любима вкусотийка:)
ОтговорИзтриванеПрегръдки*)
Чудесни са! С чесън, оцет и копър също са много вкусни!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Направих ги - станаха добре, благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието и за споделеното, Красимира!Такива коментари ме радват безкрайно и ме стимулират да продължавам с блога!Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте и от мен,много са сполучливи,благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за сп оделеното, много се радвам! Поздрави!
ИзтриванеЧудесна рецепта - вкусно и лесно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня! Радвам се, ако съм била полезна! Поздрави и добре дошла в Моето сладко хоби!
ИзтриванеЗдравейте и от мен. Един татко посрещна за вечеря гладните си деца благодарение на тази лесна рецепта. Николай, София.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Николай! Много се радвам, че рецептата ви е допаднала, наистина е много лесна за изпълнение! Поздрави!
ИзтриванеНевероятни са, току-що свършиха и двете тави! По принцип не пиша ревюта, но за тази рецепта си заслужава да направя изключение :). Краси
ОтговорИзтриванеХубави станаха, но само не ми хареса, че покритата част от тиквичките брашното седеше неопечено като тесто :/ не знам дали аз съм сложила повече.Няколко колелца имаше непокрити и те най-много ми харесаха. Ани
ОтговорИзтриванеИ моите станаха така. Предполагам и на другите, но така им харесва. Втората тава опекох като ги редих без да се застъпват и покриват. Така ми харесаха повече. Нямаше участъци, в които брашното да стои на каша.
ИзтриванеМоите пък станаха сладки. Все едно съм ги ръсил със захар.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Диан, явно вашите тиквички са били много сладки(става много хубава баница с такива), сложете малко сол и сервирайте с подлученио кисело мляко.Надявам се да ви хареса! Поздрави и благодаря за споделеното!
ИзтриванеВсъщност след като им сложих киселото мляко и всичко както се полага се получи много добре. И това ме накара да си спомня, че по принцип аз харесвам жълтите тиквички - узрелите. Но без да имат голяма семка естествено. Жълтата тиквичка е много по-вкусна от зелената ,която се продава. И майка ми като бърза да ги пържи , те остават недопържени , съответно сладнят. Хем хрупат, хем не са черни (препържени).
ИзтриванеБожееееее, страхотни са! Изядох две тави, сега пека трета! :)
ОтговорИзтриванеМного вкуснo и лесно. Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте.Искам да попитам тиквичките за да станат хрупкави на вентилатор ли трябва да се пекат?:)
ОтговорИзтриванеНяма значение, и по двата начина става. Ако искате да са хрупкави, сложете малко повече мазнина и печете по-дълго.
Изтриване20 тиквички откъснахме от градината и се чудех как да ги направя на фурна така че да наподобяват пържените ... 2 големи тави вчера, днес още две по тази рецепта. Само, че добавих не галета, а царевичен грис отгоре . Супер станаха. Малкият Юли на 2 годинки излапа 6 . Соня благодаря за споделената рецепта...
ОтговорИзтриванеИ аз ви благодаря за споделеното, Веселин! Много ме радват и вълнуват такива коментари! Поздрави на малкия Юли и да ви е сладко!
ИзтриванеНяколко пъти я правя. Лесна е и стават хрупкави. Благодаря за подробните указания!
ОтговорИзтриванеСупер са и лесни за приготвяне
ОтговорИзтриванеБлагодаря.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! До сега ги пържех,но от сега нататък ще ги приготвям само по този начин.Стават много много хубави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, радвам се, че съм била полезна! Поздрави и да ви е сладко!
ИзтриванеЗдравейте, тиквичките стават страхотни, дълги години ги правих така, но от няколко години малко промених рецептата и също много се харесват. Предлагам ви и моя вариант.
ОтговорИзтриване3-4 тиквички, 1/2 с.л бяло брашно, 1/2 с.л царевично брашно, малко со, 1 ч.л сушена левурда, 2-3 с.л олио.
Тиквичките нарязван на шайби (ако са домашни не ги беля). В плик слагам брашната, солта и левурдата, добавям тиквичките и разклаштам много добре да се овалят всичките. Подреждам в тавичка, върху хартия за печене, намазана с малко олио. Отгоре поръсвам пак с малко олио и пека на около 250 градуса.
Сервирам с млечен сок, който приготвям от кисело мляко, заквасена сметана, стърган или сух чесън и самардала.
Да ви е сладко!