Етикети

авокадо (3) агнешко (8) американска кухня (61) аспержи (3) бадеми (1) банани (1) баница (30) без глутен (28) Бетоловото (15) боровинки (1) броколи (4) бутер тесто (22) българска традиционна кухня (147) великден (3) гарнитура (31) гост (9) гостуване (1) гъби (2) десерт (1) десерти (224) домашно консервиране (6) дребни сладки (37) дулче де лече (3) есен (32) желирано (40) за празник (124) заек (5) закуски (68) запеканка (10) италианска кухня (35) кайма (25) кайсии (9) карамел (2) картофи (22) карфиол (1) кекс (1) кексчета (27) киноа (3) китайска кухня (8) кифлички (13) козунак (11) кокос (11) кремове (42) крок пот (11) круши (10) лесно (137) лимон (1) лимони (1) манго (1) мед (1) меню (1) меню за (1) морски дарове (1) награди (2) напитки (4) нахут (3) Ники готви (9) овес (1) основни ястия (158) паста (21) патица (4) пилешко (51) пити (19) плодове (77) постно (39) праз (12) празник (11) предястие (65) пуйка (1) пътешествие (11) риба (24) рикота (2) с мая (28) салата (15) свинско месо (34) сладкиш (103) сладолед (1) сос(дип) (1) спанак (31) супа (32) суфле (1) тайландска кухня (1) тестени (64) тиква (9) тиквички (19) торта (64) френска кухня (34) хлебопекарна (6) хлебчета (7) череши (11) чиа (3) чийзкейк (24) чия (2) шкембе (1) шоколад (42) ябълки (17) ягоди (33) яйца (7) ястия без месо (47) ястия с пилешко филе (36) ястия с телешко месо (16)

търся в този блог

четвъртък, 6 септември 2012 г.

Тиквички печени на фурна

Лесно, мързеливо и диетично!!




 Продукти
 за 1 порция

  • 2 малки тиквички
  • 2-3 с.л. олио
  • сол
  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. галета
Приготвяне


  •  тиквичките се измиват и се отрязват дръжките
  • подсушават се и се режат на колелца с дебелина 1/2 см- сн.1
  • в купа се слагат брашното и солта, изсипват се нарязаните тиквички и с разбърква много добре- сн.2
  • тавичката се намазва с малко мазнина
  • тиквичките се редят със застъпване, но да не се застъпва повече от 2/3 - сн.3
  • наръсват се с галета
  • поливат се на много тънка струйка с олио
  • пекат се за около 40 минути на 200 С, до зачервяване - сн.4
  • изваждат се и се оставят да застинат , чак след това се сервират
  • сервират се със сос по желание - кисело мляко с чесън и копър, смесено с мазнината от печенето е класическият вариант





 

32 коментара:

  1. Колко са вкусни само! А и хрупкави при това! Честит празник, Сонче!

    ОтговорИзтриване
  2. Сонче обожавам ги пустите му тиквички.Станали са супер твоите.
    Аз днес съм на тиквени кюфтенца.:)
    Приятни почивни дни и много целувки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, че апетитни!Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей, Соня!
    Поздрави от Пловдив и Юлия Кожухарова!
    Днес вечеряхме тиквички,направени по твоята рецепта.Станаха чудесни!До сега съм ги правила по подобен начин,но без галета и овалването е по-различно!Аз покрих тавичката с хартия,намазних я и тогава подредих тиквичките.Вече ще ги правя по твоята рецепта! В нашето семейство ти стана известна с великолепното Клафути, Нещо като пай или мусака, Тиквичките, предстои да опитам баничките и сладкото от смокини и др.
    Голяма вълшебница си! Вкусни рецепти, достъпни за всяка кухня и т.н.

    ОтговорИзтриване
  5. Любима вкусотийка:)
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са! С чесън, оцет и копър също са много вкусни!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Направих ги - станаха добре, благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за доверието и за споделеното, Красимира!Такива коментари ме радват безкрайно и ме стимулират да продължавам с блога!Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте и от мен,много са сполучливи,благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна рецепта - вкусно и лесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня! Радвам се, ако съм била полезна! Поздрави и добре дошла в Моето сладко хоби!

      Изтриване
  10. Здравейте и от мен. Един татко посрещна за вечеря гладните си деца благодарение на тази лесна рецепта. Николай, София.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Николай! Много се радвам, че рецептата ви е допаднала, наистина е много лесна за изпълнение! Поздрави!

      Изтриване
  11. Невероятни са, току-що свършиха и двете тави! По принцип не пиша ревюта, но за тази рецепта си заслужава да направя изключение :). Краси

    ОтговорИзтриване
  12. Хубави станаха, но само не ми хареса, че покритата част от тиквичките брашното седеше неопечено като тесто :/ не знам дали аз съм сложила повече.Няколко колелца имаше непокрити и те най-много ми харесаха. Ани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И моите станаха така. Предполагам и на другите, но така им харесва. Втората тава опекох като ги редих без да се застъпват и покриват. Така ми харесаха повече. Нямаше участъци, в които брашното да стои на каша.

      Изтриване
  13. Моите пък станаха сладки. Все едно съм ги ръсил със захар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Диан, явно вашите тиквички са били много сладки(става много хубава баница с такива), сложете малко сол и сервирайте с подлученио кисело мляко.Надявам се да ви хареса! Поздрави и благодаря за споделеното!

      Изтриване
    2. Всъщност след като им сложих киселото мляко и всичко както се полага се получи много добре. И това ме накара да си спомня, че по принцип аз харесвам жълтите тиквички - узрелите. Но без да имат голяма семка естествено. Жълтата тиквичка е много по-вкусна от зелената ,която се продава. И майка ми като бърза да ги пържи , те остават недопържени , съответно сладнят. Хем хрупат, хем не са черни (препържени).

      Изтриване
  14. Божееееее, страхотни са! Изядох две тави, сега пека трета! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много вкуснo и лесно. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте.Искам да попитам тиквичките за да станат хрупкави на вентилатор ли трябва да се пекат?:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение, и по двата начина става. Ако искате да са хрупкави, сложете малко повече мазнина и печете по-дълго.

      Изтриване
  17. 20 тиквички откъснахме от градината и се чудех как да ги направя на фурна така че да наподобяват пържените ... 2 големи тави вчера, днес още две по тази рецепта. Само, че добавих не галета, а царевичен грис отгоре . Супер станаха. Малкият Юли на 2 годинки излапа 6 . Соня благодаря за споделената рецепта...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ви благодаря за споделеното, Веселин! Много ме радват и вълнуват такива коментари! Поздрави на малкия Юли и да ви е сладко!

      Изтриване
  18. Няколко пъти я правя. Лесна е и стават хрупкави. Благодаря за подробните указания!

    ОтговорИзтриване
  19. Супер са и лесни за приготвяне

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря! До сега ги пържех,но от сега нататък ще ги приготвям само по този начин.Стават много много хубави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се, че съм била полезна! Поздрави и да ви е сладко!

      Изтриване
  21. Здравейте, тиквичките стават страхотни, дълги години ги правих така, но от няколко години малко промених рецептата и също много се харесват. Предлагам ви и моя вариант.
    3-4 тиквички, 1/2 с.л бяло брашно, 1/2 с.л царевично брашно, малко со, 1 ч.л сушена левурда, 2-3 с.л олио.
    Тиквичките нарязван на шайби (ако са домашни не ги беля). В плик слагам брашната, солта и левурдата, добавям тиквичките и разклаштам много добре да се овалят всичките. Подреждам в тавичка, върху хартия за печене, намазана с малко олио. Отгоре поръсвам пак с малко олио и пека на около 250 градуса.
    Сервирам с млечен сок, който приготвям от кисело мляко, заквасена сметана, стърган или сух чесън и самардала.
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване

Благодаря ви за отделеното време! Вашите коментари са изключително важни за мен!
* Временно е активирана предварителната проверка на коментарите поради рязко увеличилия се СПАМ.

Не пропускайте новите публикации!

Follow